VAHİT OLCAY
BİTLİS (İHA) - Bitlis’te bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu’ başladı.
Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Valiliği, Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı ve Belli Eğitim, Kültür, Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi (BEKAM) tarafından ortaklaşa düzenlenen Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu’nda konuşan Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Ahlat’ın Türkiye ve dünya için bir kültür mirası olduğunu söyledi. Vali Yurdakul, “Bitlis Eren Üniversitesi Rektörümüzün liderliğinde çok güzel projelere imza atıyor. Ahlat yüzyıllardır orada duruyor ve bugün 2’nci sempozyumumuzu gerçekleştiriyoruz. Ben özellikle şehrimizin gözbebeği, bir bakıma şehrimizin kalbi Ahlat’ı üniversitemizin önderliğinde bir kez daha kültür ve sanat boyutlu kamuoyunun gündemine taşınmasından dolayı en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum. Ahlat, bizim yıllardır bildiğimiz, gözlediğimiz, sevdiğimiz ve imrendiğimiz bir şehir. Değerlerini oluştururken, kendi ruh köklerinden beslenmiş, bununla yürüyüşüne hız katmış. Ahlat bizim kalbimizdeki yerini muhafaza edecektir. Bitlis gerçekten özel bir coğrafyaya sahip. Hem donanımlı şahısları ve liderleri, bilim ve ilim adamlarını yetiştirmiş bir kenttir. Ama bu kentin içinde Ahlat’ın çok özel ve güzel bir konumu var. Bir bakıma bu kentin beyni Hizan ise kalbi Ahlat’tır. O kalpte sevgi var, saygı, dayanışma, hoşgörü var. İnsana yeryüzünün halifesi olduğu için, en mükemmel varlık olduğu için hizmet var. Bunu sokaklardaki insanlardan caddelerden tarlalardan her yerden her zaman 24 saat esasına göre görebilirsiniz. Bize düşlen bu değerleri sadece Ahlat sınırlarına hapsetmemektir. Bitlis ve Türkiye’nin sınırlarına hapsetmemektir. Evrensel olan her yerle bu değerleri paylaşmaktır. Biz bugün bu sempozyum ile bunu yapıyoruz. Bu paylaşımı gerçekleştiriyoruz. Ahlat, Kerbela zulmünden kaçan evladı resule bir bakıma kucak açmış bir yerdir. Onları bağrına basıp geliştirmiş, ufuk ve medeniyet olarak Türkiye’ye armağan etmiş bir yerdir. Bulunduğumuz coğrafyanın farkındayız. Yerin altında ve üstünde ne olduğunun farkındayız. Bu farkındalığı yeni nesillere, yeni gençlere ve yeni kuşaklara aşılamak ve bunu paylaşmak durumundayız” dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ise, özellikle son yıllarda İslam dünyasında değişik farklı işlerin yapıldığını belirtti. Rektör Doğru, genel olarak bakıldığında İslam dünyasının asırlardan beridir nimetlerin bolca olduğu bir coğrafyaya yayıldığını belirterek, “Bunca bolluk içerisinde İslam dünyasında bir eksiklik var. Birbirimizle kaynaşmamamız bizim bir eksikliğimizdir. Her ne kadar Allah bize bu kadar nimeti verse de biz bunun tersine birbirimizden bir o kadar ayrıyız. Özellikle 2002-2003 yılından itibaren İslam dünyasındaki ülkelerde bilim, sanat ve kültür alanında gerek yapılan çalışmalarda ve gerekse bilimsel yayınlarda bir sıçrama var. Bunu iyi değerlendirerek, ülkemizin de kalkınmasını ve tanıtımını yapmak zorundayız. Bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kavaz ise, milli hafızanın kaynağı olan tarihin ortaya koyulan değerleri ile günümüzü ve geleceğimizi aydınlattığını söyledi.
Konuşmaların ardından verilen arada sempozyuma katılanlarla toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk günü BEÜ konferans salonunda gerçekleştirilecek. 3 gün sürecek sempozyumun 2’nci gün etkinlikleri ise Bitlis-Tatvan karayolu üzerinde bulunan tarihi El-Aman Hanı’nda gerçekleştirilecek. Son gün etkinlikleri ise Ahlat ilçesindeki Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyuma akademisyenler tarafından 74 bildiri sunulacak.