ANKARA (İHA) – Avrasya Kalkınma Platformu tarafından düzenlenen ‘Avrasya 2023' sempozyumu, Keçiören Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyuma AK Parti Demokrasi ve Hakem Kurulu Başkanı Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Kırgızistan Milletvekili ve Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Anarbek Kalmatov, Avrasya Kalkınma Platformu Başkanı Hasan Cengiz ve Avrasya Kalkınma Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Celal Erbay konuşmacı olarak katıldı. AK Parti Demokrasi ve Hakem Kurulu Başkanı Necati Çetinkaya, Türki Cumhuriyetleri ile Türkiye arasındaki bağın son yıllarda yeniden sağlamlaştığına işaret ederek, “İşte onun için 2071 önemlidir. Zaman çok fazla değildir, 60 yıl sonra. Biz inşallah 2023'te dünyanın en büyük, en gelişmiş 10 medeniyetinden birisi olacağız. Şu anda çoğu gitti azı kaldı” dedi.
Manas Destanı’nın “Türk’ün hamasiyeti” olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Manas, bizi ta Viyana önlerine kadar götüren ruhtur. Onun için inşallah bir gün gelecek ki, başta onun önderliğini yapan Türkiye Cumhuriyeti yeniden dünyaya o büyük medeniyet güneşini, oradaki kardeşleriyle birlikte doğuracak ve tüm bu coğrafyaya adalet gelecektir” diye konuştu.
Kırgızistan Milletvekili Anarbek Kalmatov ise, sempozyumdan erken ayrılmak zorunda kalan Çetinkaya’ya bir şilt takdim etti. Takdim sırasında kısa bir konuşma yapan Kalmatov, dünyada 4 büyük lider olduğuna inandığını, bunlardan birisinin Mustafa Kemal Atatürk, diğerinin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Avrasya’yı atayurt ile anayurdun birleşmesi olarak tanımladı. Orhan Gazi’nin İznik’i fethinde on binlerce Kırgız’ın nasıl yardıma koştuğunu ve şehit düştüğünü anlatan Erdoğan, “Başbakanımızın talimatı ile restore edilen Orhun Anıtları çalışmalarında bulunmaktan hem gurur duydum hem de duygulandım” dedi.
Sempozyuma ev sahipliği yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da, Başbakan Erdoğan’ın 2023 Türkiye’si vizyonuna tüm Avrasya coğrafyasının sahip çıkmasının önemli olduğunu ifade etti. Büyük ülkelerin büyük hedefler koyduklarına ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalıştıklarına dikkat çeken Başkan Ak, “Türkiye de büyük bir devlet ve büyük bir milletin temsilcisi. Dolayısıyla bu Avrasya coğrafyasının içinde bulunan bütün kardeş ülkelerle beraber bu amaca ulaşmak için var gücüyle çalışmaktadır. Biz belediyeler olarak bu hedefin içinde bizlere düşen görevi yerine getirmek üzere çalışıyoruz” diye konuştu.
Avrasya’nın içinde İpek Yolu diye önemli bir kavram olduğunu hatırlatan ve İpek Yolu’ndan bahsedildiğinde akla devletlerden ziyade şehirlerin geldiğini kaydeden Ak, “Biz inanıyoruz ki dış politikalarda devletler arasındaki ilişkilerin yanında artık şehirler arasındaki ilişkiler de önemli, şehirler arasındaki diplomasi de önemli. Keçiören Belediyesi olarak da Türkiye'nin gelişmesine ve ülkelerimiz arasındaki diplomasiye katkı sağlama açısından yerel yönetimlere de işler düştüğünü düşünüyoruz. Nereden düşünüyoruz? İşte o geçmişimizdeki, tarihimizdeki, medeniyetimizdeki izlerden ele alarak düşünüyoruz. Bununla alakalı bir dizi etkinlik gerçekleştiriyoruz” dedi.
“SURİYE’YE İKİNCİ KONVOYU HAZIRLIYORUZ”
Başkan Ak, bu kapsamda uluslararası Ramazan etkinlikleri düzenlediklerini, büyükelçiliklerin işbirliğiyle ülke tanıtımları gerçekleştirdiklerini, Makedonya, Karadağ ve Filistin ile kültür günleri organize ettiklerini anlattı. Somali'ye, Filistin'e ve Suriye'ye yapılan yardım kampanyalarına aktif olarak katıldıklarını belirten Mustafa Ak, “Şu anda yine Suriye'ye yapılmakta olan kampanyaya katkı sağlıyoruz. ‘Bir Battaniye Bir Ekmek’ kampanyasını aktif olarak yürütüyoruz. Bir konvoyumuz gitti, inşallah ikincisinin de hazırlığını yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Ak, uluslararası ilişkilere yeni ve daha derin bir boyut kazandırmak için yurtdışındaki bazı kardeş belediyeler ile ortaklaşa bir yaz spor okulu gerçekleştireceklerini, oradaki çocuklar ile Türkiye’deki çocukların kaynaşmasını sağlayacaklarını bildirdi. Keçiören Belediyesi’nin yurtdışından 30'a yakın kardeş belediyesinin olduğunu dile getiren Başkan Ak, “Ülkemizin dış politikasında kalıcı olması ve o ilişkilerin halklar nezdinde daha tabana yayılmasını sağlayıcı bu kardeşlik çalışmalarını önemsiyorum. Bunun için diğer belediyelere de bu kardeşlik çalışmalarını yapmalarını tavsiye ediyorum” mesajını verdi.
Başkan Ak, Türkiye’nin ilgi alanında sadece Avrasya’nın bulunmadığını, Afrika’ya da yeni bir açılım yapıldığını ifade ederek, “Dolayısıyla Afro-Avrasya kavramının artık yerleşmesi ve bu anlamda daha geniş bir coğrafyaya ilgi alanı olarak bakmamız gerekiyor. Biz bu anlamda da Sudan'dan bir kardeş şehir edindik. 2023 vizyonu içerisinde belediyelerin yapması gereken, yapabilecekleri çok şey var. Belediyeleri biraz daha aktifleştirmek ve şehir diplomasisini gündeme getirmek gerekiyor. Şehirler arasındaki bu ilişkiler de ülkelerin ilişkilerine hem katkı sağlaması hem de daha kalıcı olması açısından son derece önemli” dedi.
Avrasya Kalkınma Platformu Başkanı Hasan Cengiz ise, konuşmasında ana hedeflerinin AB benzeri bir Avrasya Birliği’nin kurulması olduğunu söyledi. Cengiz, sempozyumun kapanışında katkılarından dolayı Mustafa Ak'a plaket sundu.