Dilek BAYRAK / ERZURUM gazetesi
Daha önce Doğu Anadolu İşadamları Derneği (DOSİAD) tarafından gündeme getirilen Uzaktan Eğitim Programı ile Açık Öğretim Fakültesinin Atatürk Üniversitesi'nde açılması önerisi hayat buldu. Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak'ın gayret ve çalışmaları sonucu Üniversiteye kazandırılan söz konusu bu iki proje, başta ekonomik olmak üzere, sosyo-kültürel açıdan da Erzurum'a ciddi kazanımlar sağlayacak.
MARKA OLACAĞIZ
Rektör Prof.Dr. Koçak, uzaktan eğitim programlarının yanı sıra, Açık öğretim Fakültesi'nin de 2011-2012 öğretim döneminde birçok programla öğrenci almaya başlayacağını ve geniş kitlelere eğitim hizmeti vereceğini söyledi. Koçak, sözkonusu iki program ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin şu an 1 milyon 500 bin öğrenciye sahip olduğunu dile getirerek, "Üniversitemiz de yakın zamanda uzaktan eğitimin marka isimlerinden biri olacaktır" dedi.
"Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de okula gitmeden uzaktan eğitim yöntemiyle derslerin işlendiği okullar yaygınlaşıyor. Uzaktan eğitim, farklı mekanlardaki öğrenci, öğretmen ve eğitim araçlarının bilişim teknolojileri aracılığıyla bir araya getirildiği eğitim faaliyetidir. Bilişim teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim uygulamaları sınıf içi eğitime benzer öğretim faaliyetlerini içermektedir. Uzaktan eğitim ile sınıf içi eğitim arasındaki en belirgin fark, bireylerin okula gitmeden işlerini ve özel yaşamlarını terk etmeden eğitimlerini tamamlayabilmeleri ve diploma alabilmeleridir" diyen Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, bu alandaki ihtiyacı ve fırsatı görebilen Atatürk Üniversitesinin, uzaktan eğitime çok kısa bir süre önce başlamasına rağmen, ön lisans, lisans tamamlama ve yüksek lisans eğitimi veren programlarıyla en iyi olmayı amaçladıklarını dile getirdi.
YENİ PROGRAMLAR AÇILACAK
Rektör Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: "Atatürk Üniversitesi bilişim teknolojilerine dayalı uzaktan eğitimde Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasında yer almayı amaçlamaktadır. Bu amaçla yeni uzaktan eğitim programlarının açılmasına yönelik çalışmalar hızlı ve yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Atatürk Üniversitesi dünya çapında ortaya çıkan ihtiyaçları ve gelişmeleri izleyerek, uzaktan eğitimde yurtdışındaki üniversitelerle işbirliği halinde çalışmalar yürütmeyi, yeni projelerle rekabetçi, yenilikçi araştırma ve uygulamalar geliştirmeyi planlamaktadır".
DERSLER NASIL İŞLENECEK?
Atatürk Üniversitesi'nde uzaktan eğitim; Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAUZEM) tarafından gerçekleştirilmektedir. İlk olarak 2009-2010 öğretim yılında uzaktan eğitim konusundaki çalışmalarına başlayan Atatürk Üniversitesi, yürüttüğü programlarda öğrencilere, ders notları, e-kitaplar, sesli ve görüntülü dersler ve etkileşimli e-öğrenme materyalleri gibi öğrenme içerikleri sunmaktadır. ATAUZEM, öğrencilerin öğretim faaliyetlerinde sürekli aktif olmalarını sağlayacak etkinlikler düzenlenmektedir. Dönem içerisinde, sanal sınıf uygulamaları, online grup toplantıları ve tartışmaları, proje çalışmaları, haftalık ödev ve okumalar, periyodik e-sınavlar gibi etkinliklere yer verilmektedir.
Halen yürütülmekte olan hemşirelik lisans tamamlama programına ek olarak 2010-2011 öğretim döneminde biri ön lisans, biri lisans tamamlama ve diğeri de yüksek lisans olmak üzere üç yeni program daha devreye girecektir.
Hemşirelik Lisans tamamlama (HELİTAM) programı: Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokolle Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAUZEM) işbirliğiyle yürütülmeye başlanmıştır. Helitam 13 binden fazla öğrencisiyle Türkiye'deki en fazla öğrenci potansiyeline sahip bilişim teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim programıdır. Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı, sağlık sektöründe çalışan önlisans mezunu hemşirelere lisans mezunu olma imkanını sunmaktadır. Çalışan kişilerin uzaktan eğitim yoluyla eğitime tabi tutulması; hem bu kişilerin günlük yaşamlarını aksatmadan mesleklerindeki etkinliklerini artırmaya, hem de ülke kaynaklarının daha etkin kullanılmasına katkı sağlamaya yöneliktir.
İlahiyat Lisans Tamamlama Programı: İlahiyat ön lisans mezunu öğrencilere lisans mezunu olmalarını sağlayacak eğitim imkanı sunmaktadır. Birçok üniversite deki benzer programlar gibi bu programda dikey geçiş sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. 2010-2011 eğitim-öğretim yılı için programın 500 öğrenci kontenjanı bulunmaktadır.
Güvenlik ve Adli Bilimler Tezsiz Yüksek Lisans Programı: Güvenlik alanında ve adli birimlerde görev yapanların ve bu konulara ilgi duyanların akademik gelişimlerini desteklemek amacıyla tasarlanan yüksek lisans programıdır. Polis Akademisi, Harp Akademileri veya Hukuk Fakültesi mezunu öğrencilerin kabul edildiği bu programın 60 öğrenci kontenjanı bulunmaktadır.
Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programı: Öğrencilere programa dair öğrenme etkinliklerine internet üzerinden ulaşabilme imkanı sunan önlisans programıdır. Öğrencilere bilgisayar programcılığı alanında kendilerini geliştirmelerini sağlayacak eğitim ortamı sunulmaktadır. Bu yıl öğrenci alımına başlayacak programın toplam kontenjanı 100'dür.