ERZURUM(GHA) – Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen ‘Brucella’nın, hem Erzurum’da, hem de Türkiye’de yaygınlaştığını ileri sürdü. Atasever, devletin ilgili organlarının piyasada çok ciddi bir tarama çalışması başlatması gerektiğini kaydetti.
Halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen ‘Brucella’nın, giderek büyüyen bir tehdit haline geldiği bildirildi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Brucella karşısında çok ciddi tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, devletin ilgili organlarının bir an önce harekete geçmesi uyarısında bulundu. Brucella hastalığının, genellikle çiğ süt ve peynir yoluyla insanlara bulaşabildiğinin altını çizen Atasever, özellikle Yaz mevsimlerinin, bu hastalığın yaygınlaşması noktasında en uygun ortamı oluşturduğunu dile getirdi. Hayvanlarda ve insanlarda kısırlığa bile neden olabilen Brucella hastalığının iönüne geçilebilmesi noktasında en etkin yolun planlı bir aşılama ve çok ciddi piyasa denetimi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Atasever, Erzurum’da bu yönde yürütülen çalışmaların yeterli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını öne sürdü. Atasever, “Şu anda etkin biçimde Brucella hastalığı aşısı yapılmıyor. Hastanelerimiz, genellikle Brucella yüzünden çeşitli sağlık problemleri yaşayan insanlarla dolu.” diye konuştu.
ATASEVER, BRUCELLA HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Brucella hastalığı hakkında bilgiler de verdi. Brucella’nın, bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu anlatan Atasever, “Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanlarda hastalıklara sebep olurlar. Değişik Brucella türleri, koyun, keçi, sığır, geyik, domuz, köpek ve diğer öteki hayvanları etkilerler. İnsanlar bu bakteriler tarafından bulaşık olan bu hayvanlarla ve bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanırlar. İnsanlarda Brucella ateş, terleme, baş ağrıları, sırt ağrıları ve fiziksel zayıflıklar göstererek gribe benzer bir çok belirtilere sebep olabilir. Merkezi sinir sistemini ve kalp zarını etkileyen ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Brucella ayrıca kronik denilen uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, eklem ağrısı ve halsizliklere sebep olabilir.” şeklinde konuştu.
Brucella’nın insanlara bulaşma yolları hakkında da açıklayıcı bilgiler veren Atasever, hastalığın, insanlara üç şekilde bulaşibildiğinin altını çizdi.
Atasever, şunları kaydetti: “Brucella ile bulaşık herhangi bir şeyi yemek veya içmekle. Brucella mikrobu teneffüs edilerek. Deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyledir. En yaygın bulaşma yolu Brucella ile bulaşmış süt ürünlerini yemek ve içmekle bulaşır. Koyun, keçi, sığır ve develer Brucella ile bulaştıkları zaman, onların sütleri de bakteriler ile bulaşmışlardır. Eğer sütler kaynatılmazsa, bu sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır.”