Bir süredir enerji sektörüne girmek için ciddi projeler ve çalışmalar yapan Aşkale Çimento, dev ihalede son üçe kaldı, ancak ipi göğüsleyemedi. Özelleştirme uygulamalarında ülkemiz için önemli bir rol model olan Aşkale Çimento, Türkiye’nin önemli bir kesiminde çimento ve hazır beton yatırımlarına sahip bulunuyor.
Gümüşhane Doğankent, Kürtün ve Torul hidroelektrik santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesine katılan ve son üç firma içine giren Aşkale Çimento, 1 milyar 225 milyon 100 bin liralık ile Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ teklifi karşısında çekilmek zorunda kaldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığında (ÖİB) gerçekleştirilen ihaleye, ön yeterlilik ve teklif için başvurusu kabul edilen 8 şirketin temsilcileri katıldı. İlk olarak bir tur elemesiz kapalı zarfla tekliflerin verilmesinin ardından, dört elemeli turda teklifler alındı. Bu turların ardından açık artırma görüşmelerine geçildi. Aşkale Çimento son ana kadar mücadelesini sürdürdü. Açık artırma başlangıç tutarı 1 milyar 156 milyon lira olan ihalede, asgari artırım aralığı 100 bin lira olarak belirlendi. Yaklaşık 60 dakika süren ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 225 milyon 100 bin lira ile Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.
Aşkale Çimento, atık ısı gazdan enerji üretimi ile Türkiye’de bir ilki başarırken enerji sektöründe daha önce yapılan bir çok ihaleye katılmıştı. Son olarak Gümüşhane’de bulunan santrallerin özelleştirmesine talip olan Aşkale Çimento önümüzdeki günlerde enerji ile alakalı yatırımlarını sürdürmeyi amaçlıyor. Söz konusu santrallerden, Doğankent Hidroelektrik Santrali'nin 74,5 MW, Kürtün Hidroelektrik Santrali'nin 85 MW ve Torul Hidroelektrik Santrali'nin 103,2 MW kurulu gücü bulunuyor.