TÜRKER BEKTAŞ
ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Başkaları gibi kuru bir milliyetçilik, kuru bir cumhuriyetçilik yapmıyoruz. Hamaset değil iş üretiyoruz. Hizmet üretiyoruz, eser üretiyoruz. Asırlık rüyaları bir bir gerçekleştiriyoruz” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 113 tesisin Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 113 eserin Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni etti. 113 tesisi Türkiye’ye kazandıran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ve bakanlık çalışanlarına şükranlarını sunan Başbakan Erdoğan, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın eliyle gerçekleştirdiğimiz tarihe endeksli bu açılış merasimini tam 4 yıldır sürdürüyoruz. 2010 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın eliyle tam 110 eserini yapımını tamamlayarak milletimize ve ülkemize kazandırmıştık. 2011’de 111, 2012’de 112 eseri ülkemize, milletimize kazandırdık. Bugünde 113 tesisi, 113 yatırımı resmi olarak hizmete alıyoruz. Bugün bir tek törenle toplam 3 milyar 250 milyon liraya mal olan tam 113 dev projeyi resmen hizmete alıyoruz. Bu dev tesisler Kahramanmaraş’tan İzmir’e, Nevşehir’den Van’a, Şanlıurfa’dan Çanakkale’ye yurdumuzun dört bir köşesine yayılıyor” diye konuştu.
“BİZ HİZMET YARIŞINDAYIZ, BİRİLERİ LAF YARIŞINDA”
Kendilerinin eserleri ile konuşan bir iktidar olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, kendilerinin açılışlarla konuşan bir iktidar olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Bugün Türkiye’nin hangi iline, hangi ilçesine, hangi mezrasına insanımızın yaşadığı, insanımızın nefes aldığı hangi yöresine giderseniz gidin orada mutlaka bizim iktidarımızın, bizim hükümetimizin bir eserini, bir hizmetini, bir projesini, bir yatırımını muhakkak görürsünüz. Ayak basmadık yer bırakmadık. Ayak basmadık yer bırakmadık. Her yere gidiyoruz. Ayak bastığımız her yere hizmet götürmekten, eser inşa etmekten söz ediyorum. Amacımız bu kubbede hoş bir seda bırakmaktır. Eser bırakmak, iz bırakmaktır. Amacımız Türkiye’yi kalkındırmaktır. Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmaktır. İşte bu sabah Batıkent-Sincan arasında metronun test sürüşüne katıldım ve orada yapılanları yerinde gördüm. İnşallah yılbaşı itibariyle Batıkent-Sincan arasında artık hizmete başlayacak. Bu bir şeyi gösteriyor; biz hizmet yarışındayız, birileri de laf yarışında. Allah’a şükürler olsun ki ülkemize, milletimize olan sevdamızın karşılığı olarak Cumhuriyet tarihimizin bir çok rekorunu kırdık. Türkiye’ye, insanımıza ilkleri yaşattık. Hayalleri, rüyaları gerçeğe dönüştürdük. Dünyada ilk defa iki kıtayı birleştiren ilk su altı tünelini yapmak bize nasip oldu ülkemizde” diye konuştu.
“KURU BİR MİLLİYETÇİLİK, KURU BİR CUMHURİYETÇİLİK YAPMIYORUZ”
Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen sisteminin birinci aşamasını geçen yıl resmen hizmete sunduklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Hizmet terimine laf üretenler, oturdukları yerden bizleri eleştirenler karada yol yapamazken biz denizin altından tünel açıyoruz. Bakın 17 Aralık’ta Şeb-i Arus törenlerinde bir kez daha anacağımız gönüller sultana Hz. Mevlana şöyle diyor; ‘Kamil odur ki koya dünyada eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser.’ Biz gecemizi gündüzümüze katarak eser üretmeye, eser inşa etmeye kendimizi adadık ve bu yolda devam ediyoruz. Başkaları gibi kuru bir milliyetçilik, kuru bir cumhuriyetçilik yapmıyoruz. Hamaset değil iş üretiyoruz. Hizmet üretiyoruz, eser üretiyoruz. Asırlık rüyaları bir bir gerçekleştiriyoruz. İşte 29 Ekim’de 153 yıllık rüyayı, Marmaray’ı biz başlattık, tamamladık ve bir gerçeğe dönüştürdük. İşte Konya’da mavi tünel, bir başka rüya, bir başka asırlık proje. Onu da biz tamamladık. İşte Çine Adnan Menderes Barajı hamd olsun onu da tamamlamak bize nasip oldu. Aydınlı kardeşlerimiz iyi bilirler, Aydın asırlardan beri suya hasretti. Aydınlılar ilk defa 1869 yılında dönemin Osmanlı Padişahı Abdülaziz’e yerleşim yerlerine bir baraj yapılması talebinde bulunmuşlardı. 1869. Ancak bu talepleri ne Abdülaziz tarafından ne de ondan sonra tahta çıkan padişahlar tarafından karşılanamadı. Aradan 5 padişah geldi geçti. Osmanlı dönemi sona erdi, Cumhuriyet dönemi kuruldu. Aradan 59 hükümet geldi geçti. Hepsi bu projeyle ilgilendi, rahmetli Adnan Menderes’te bunu gerçekleştirmenin hayalini kurmuştu. Ancak olmadı, gerçekleşmedi. Kendi sınıfında Avrupa’nın en yüksek, dünyanın 5. barajı, Türkiye’nin haklı gururu Çine Adnan Menderes Barajı’nı tamamlamak hamd olsun oda bize nasip oldu.”
Asırlık rüyayı 2010 yılında hizmete bizzat gidip açtığını belirten Başbakan Erdoğan, rahmetli Adnan Menderes’in hatırasına sahip çıkarak adını da Çine Adnan Menderes Barajı koyduklarını belirtti. Erdoğan, bir yandan Türkiye’de dev tesisleri tamamladıklarını, diğer yandan vefa örneği göstererek Türkiye’nin değerli isimlerini bu eserlere verdiklerini kaydetti.
“GÜNÜBİRLİK DEĞİL BÜYÜK DÜŞÜNÜYORUZ”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, bugün 113 dev eseri milletin hizmetine kavuşturduklarını söyledi. Göreve geldikleri 2003 yılından itibaren sürekli toplu açılış yaptıklarını kaydeden Eroğlu, her yıl mutlaka büyük eserleri topluca açtıklarını vurguladı. 2010 yılında 110 tesisi, 2011 yılında 111 tesisi, 2012 yılında ise 112 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Eroğlu, bugün ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uğurlu elleri ile 113 dev eserin açılışını gerçekleştireceklerini kaydetti. Bakanlığının çok büyük hizmetlere imza attığının altını çizen Bakan Eroğlu, şuana kadar bin 63 adet tesisi açarak hizmete sunduklarını ve sayısız baraj, gölet ve arıtma tesisi yaptıklarını belirtti. Türkiye’de büyük bir seferberlik başlattıklarını anımsatan Eroğlu, günübirlik değil büyük düşündüklerini ifade etti. Açılan tesisler hakkında ve bakanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Eroğlu, bugün 113 tesis arasında 36 tane dev barajı hizmete aldıklarını bildirdi. Bakanlığında çalışan personelinin destan yazdığını sözlerine ekleyen Eroğlu, bu çalışmalarla daha büyük başarılara imza atacaklarını dile getirdi. En büyük desteği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan gördüklerini vurgulayan Eroğlu, kendilerinin büyük hedefinin olduğunu ve hedefin 2023 olduğunu kaydetti.
113 TESİSİN TOPLAM MALİYETİ 3 MİLYAR 250 MİLYON LİRA
Toplam maliyeti 3 milyar 250 milyon lira olan 113 tesisin arasında 36 baraj, 6 içme suyu temin tesisi, 2 atık su arıtma tesisi, 26 sulama tesisi, 22 taşkın koruma tesisi, 10 ulaşım tesisi, 2 diğer maksatlı DSİ tesisi, Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi, Sakarya Fidanlık Borsası, yangın önleme tesisleri, yangın havuzları ve göletleri, şehir ormanları, mesire yerleri, Manisa Spil Dağı Milli Parkı Alt Yapı Projesi, milli park projeleri, Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonları (OMGİ), havaalanı OMGİ'ler, seyyar meteorolojik sistemler, deniz radarları ve Deniz OMGİ'ler yer alıyor. Söz konusu tesislerle yaklaşık 2 milyon 100 bin dekar tarım arazisi suya kavuşturuluyor. İzmir, Van, Ordu, Karaman, Sinop ve Aydın'ın 2040-2050 yıllarındaki içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçları karşılanırken, Hatay il merkeziyle, 21 ilçe, 83 yerleşim birimi ve yaklaşık 100 bin dekar arazinin taşkınlardan korunması sağlanıyor. Ayrıca 9 proje paketiyle Artvin-Erzurum Devlet yolunun 1, 2 ve 3. kısımları ile Artvin-Ardahan ve Artvin-Ardanuç devlet yollarının relakosyonu tamamlandı