ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Kasım 2015 Pazartesi - 16:30

Aras Havzası’nda 258 kuş türü var

Türkiye’de çok önemli verilerin elde edildiği ekolojik iki araştırma istasyonundan biri kabul edilen Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 258 kuş türü tespit edildi.

Aras Havzası’nda 258 kuş türü var

Türkiye’de çok önemli verilerin elde edildiği ekolojik iki araştırma istasyonundan biri kabul edilen Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 258 kuş türü tespit edildi.

Iğdır Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 10 yıldır devem eden bir ekolojik proje yürüttüklerini belirten Amerika Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Sekercioğlu, Türkiye’de 10 yıl devam eden bir ekolojik projenin neredeyse hiç olmadığını belirtti.

Şekercioğlu; Türkiye’de 10 yıl aralıksız devam eden çok az bilimsel proje olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Burada yılda 3 ay ilkbahar, 3 ay sonbahar olmak üzere 6 ay zor şartlarda bir gün ara vermeden, özverili öğrencilerimiz, gönüllülerimiz 16 saat aralıksız ağ kontrolü ve halkalama yapıyor. Bunun sonucunda, Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezi, Türkiye’de çok önemli veriler veren iki ekolojik araştırma istasyonundan biri haline geldi.”

“10 YILDA 72 BİNDEN FAZLA KUŞ YAKALANIP HALKALANDI”

Yürüttükleri 10 yıllık çalışmada Iğdır Aras havzasında 72 binden fazla değişik tür kuşu yakalayıp halkalandırdıklarını anlatan Şekercioğlu, şunları söyledi: “Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde şimdiye kadar 72 binden fazla değişik türde kuş yakalandı ölçümleri alındı ve tekrar doğaya bırakıldı. Bunlar 180’den fazla türü temsil ediyor. Ayrıca gözlenen türlerle beraber Iğdır Aras Kuş Gözlem Merkezinde şimdiye kadar 258 kuş türü tespit edildi, bu da Türkiye kuş türlerinin çoğunu oluşturuyor, yarısından fazlasını oluşturuyor. Bu da muazzam bir rakamdır” dedi.

“BURAYA KUŞLAR BİRÇOK ÜLKELERDEN GELİYOR”

Şekercioğlu, Iğdır gibi bir yerde birçok insanın bozkır olarak düşündüğü bir yerde; esasında yemyeşil bir cennet bir vaha olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Bu cennet Türkiye kuş türlerinin çoğunu içinde barındırıyor. Burada halkalanan kuşlar, birçok ülkeden geliyor. Bunu nasıl tespit ettik? Halkaladığımız kuşlar başka ülkelerde, başka bilim insanları tarafından yakalanıyor ve bize haberi geliyor. Biz ise başka ülkelerde halkalanan kuşları yakaladık."

Güney Afrika’dan Türkiye’ye gelen halkalı kırlangıç yakaladıklarını anlatan Şekercioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim Iğdır’da halkaladığımız bir kırlangıç Zambiya’da yakalandı. Rusya, Finlandiya sınırı, Macaristan, Kıbrıs, İsrail, Suudi Arabistan, Kuveyt; örneğin bana Kuveyt’ten bir ileti geldi, 19 yaşında bir çocuktan. Diyor ki 'Ben sizin adresinizi internetten buldum. Amcam halkalı bir kuş yakaladı, kafası siyah, bunun halkalı numarasına baktım Türkiye’den yani siz halkalamışsınız, kusura bakmayın kuşunuzu yedik' diyor. Yani buradan giden 18 gramlık karabaş ötleğen kuşunu Kuveyt’te adamlar yakalayıp yemiş. 2006’da halkaladığımız 60 gramlık öter ardıçta da Güney Kıbrıs’ta yakalamış yemişler. Maalesef bu büyük bir sorun. Yani anlayacağınız buraya gelen kuşlar üç kıtayı dolaşıyor.”

“ARAS NEHRİ KUŞ CENNETİ KUŞLARIN SIĞINACAĞI DÜNYA ÇAPINDA ÖNEMLİ BİR YERDİR”

Aras havzasının küresel önemine vurgu yapan Şekercioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Verici taktığımız kuşlar; küçük akbabalar, büyük kamışçınlar her sonbahar Orta Doğunun zorlu çöllerini geçip Afrika’ya, Sahra Çölünün güneyine iniyor, orada kışı geçirip sonra aynı güzergahtan tekrar gelip burada ürüyor, sonra yine geri dönüyor. Yani bu kuşlar dünya çapında çok zorlu yolculuk yapıyor ve bütün bu yolculuklarının arasında Aras onların sığınabileceği, beslenebilecekleri, avcılardan saklanabileceği dünya çapında önemli bir vahadır. O yüzden Aras Nehri Kuş Cennetinin yok edilmesi, dünya çapında bir doğa felaketi olur, Türkiye’yi açıkçası dünyaya rezil eder. Bunun için buranın korunması lazım.”

 
Ardahan Tabyalara yürüdü
 
Dört terörist tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tortum Gölü’ne özel yaklaşım
Büyükşehir Belediyesi, Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Gölü ve Şelalesi’nde ...
Erzurumlu çocuklardan merhamet dersi
Tatbikat İlköğretim Okulu öğrencileri harçlıklarından biriktirdikleri ...
Erzurum'da İş Güvenliği için yangın eğitimi
Erzurum’da iş güvenliği uzmanı ve yangın eğitmenleri tarafından iş yerlerinde ...
 
Engelliler için yeni proje
M.COŞKUN-3 Bin 500 kişiden fazlasının yararlanabileceği ‘Engelsiz Mekânlarla ...
Horasan Su Arıtma Tesisi’nde geri sayım
Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarından biri olan Horasan Su Arıtma Tesisi’nde sona yaklaşıldı.
Yaralı vaşak yavrusuna şefkat eli
Ormanlık alanda bulunan yaralı vaşak yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar ...
 
Saltuklu Mahallesi Taziye Evi’ne kavuştu
Aziziye İlçesi Saltuklu Mahallesi’nde yeni yapılan Halil İbrahim Camii’nin ...
Yaylım’da kaçak avcı operasyonu
Erzurum-Tercan arasında yasak avlanma yaparak 16 adet yaban tavşanını ...
625 işyerine engelli erişebilirlik denetimi
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, engelli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva