ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
BM: 'İsrail’in Gazze’deki savaşı soykırım'
BM: 'İsrail’in Gazze’deki savaşı soykırım'
Borrell'den tarihi çağrı
Borrell'den tarihi çağrı
Kurtulmuş Filistin meselesini gündeme taşıdı
Kurtulmuş Filistin meselesini gündeme taşıdı
Işıkhan Çalışma Hayatı gündemini değerlendirdi
Işıkhan Çalışma Hayatı gündemini değerlendirdi
Tekin MEB’in önceliklerini paylaştı
Tekin MEB’in önceliklerini paylaştı
HABERLER>EĞİTİM
31 Ekim 2011 Pazartesi - 05:31

Anketten "Yaz Saati" çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca internetten yapılan ankette katılanların yüzde 81'i "yıl boyunca yaz saati uygulaması yapılmasını" istedi.

Anketten  Yaz Saati  çıktı

ERZURUM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca internetten yapılan ankette katılanların yüzde 81'i "yıl boyunca yaz saati uygulaması yapılmasını" istedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ileri saat uygulamasının (yaz saati) tüm yıla yayılması durumunda ortaya çıkacak faydayla ilgili bir çalışma yaptı.
 DOĞU VE BATI ARASINDA 19 MERİDYEN VAR
Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında 19 meridyen bulunduğu için 1 saat 16 dakika doğu-batı arasında zaman farkı bulunuyor.
 Türkiye'de yaz döneminde 3. saat dilimine giren 45 derece doğu meridyeninin yerel saati esas alınarak ileri saat uygulamasına geçiliyor. Böylece yılın 5 ayında geri saat, 7 ayında ise yaz saati uygulaması yapılıyor.
 EN FAZLA SAAT FARKI OLAN ÜLKEYİZ
AB ülkeleri ile Türkiye karşılaştırıldığında Türkiye'nin doğu-batı yönündeki toprak genişliğinden dolayı, AB ülkeleri arasında en fazla saat farkı olan ülke durumunda bulunuyor.
 Dünyada Ekvatora yakın olan ülkelerin güneşlenme süreleri yıl boyunca aynı olduğu için ileri ve geri saat uygulaması bulunmuyor. Türkiye ise yaz saati uygulayan AB ülkeleri arasında ekvatora en yakın ülke konumunda bulunuyor. Dünyada halen AB ülkeleri, ABD, Kanada, Meksika, Şili, Mısır ve Türkiye yaz saati uygulaması (ileri saat uygulaması) yapıyor. Venezuela, Tayland, Arap yarımadası, Orta Afrika kıtasının bir bölümü, Güney Amerikanın bazı ülkeleri ve Uzakdoğu ülkeleri hiç uygulamamış. Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Cezayir, Peru, Arjantin, Orta Asya ülkeleri, Avustralya'nın bir kısmı, Orta ve Güney Amerika kıtasında bazı ülkeler çeşitli tarihlerde uygulayıp sonra da vazgeçmişler.
 ENERJİ BAKANLIĞI ÇALIŞMASI
Enerji Bakanlığı tarafından 27 Şubat 1978 tarihinde hazırlanarak TBMM'ye sunulan gerekçeli yazıda Türkiye'nin durum tespiti yapılarak dünyadaki diğer ülkeler gibi doğusundan geçen meridyenin referans alınması gerekliliği sunulmuş ve kabul edilmişti.
 Böylece Türkiye 1978-1984 yılları arasında referans meridyen olarak İzmit'ten geçen 30 derece doğu boylamı yerine, Iğdır'dan geçen 45 derece doğu boylamını kullandı. Bu yıllar arasında ise yaz saati uygulaması yapılmadı.
 TBMM'ye 31 ekim 1984 tarihinde verilen öneride ise gerekçe olarak "batı ile uyumu temin etmek" amacıyla günümüzde de devam eden uygulamaya dönüldü. Gerekçede bilgi alış-verişi, haberleşme, bankacılık-borsa, ulaşım (özellikle havayolu) ticaret gibi sektörlerin batı ile süre gelen uyumuna dikkat çekildi.
 PSİKOLOJİK VE SOSYAL ETKİLER
Uzmanlara göre saatlerin ileri-geri alındığı dönemlerde insanın vücut saatindeki ani değişiklikten dolayı, "uykusuzluk, yorgunluk, esneme, konsantrasyon eksikliği, stres, karamsarlık, adaptasyon" gibi problemlere sebep oluyor.
 Enerji Bakanlığı tarafından konuyla ilgili bir de anket yaptırıldı. "Sizce ülkemizde hangi saat sistemi kullanılmalıdır?" şeklindeki soruya da ankete katılanların yüzde 81'i "yıl boyunca yaz saati uygulaması yapılmalı" derken, yüzde 19'u mevcut durum devam etmeli" yanıtını verdi.
 Gün ışığından yeterli faydalanılamamasından dolayı kış aylarında yaşanan ticari sürenin az olması, ekonomiyi de olumsuz bir şekilde etkiliyor. Özellikle doğu illerinde kışın havanın 16.00'dan önce karardığı düşünüldüğünde ticaretin yeterince gelişememesinin sebeplerinden biri olduğunun da söylenebileceği belirtiliyor.
 Referans meridyeninin doğuya kaydırılmasının doğu illerinin ekonomik olarak kalkınmasına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Çalışmalara göre, borsa, finans, bankalar, havayolu şirketleri, basın-yayın kuruluşları, bilgi işlem sektörü, takvimciler...vs en çok etkilenmesi tahmin edilen sektörler. Şu an bulunulan tarih itibariyle kurum ve işletmelerin adaptasyon sürecine ihtiyaç duyduklarının görüldüğü bildirildi.
Uygulamanın kanunen yürürlüğe girebilmesi için 697 sayılı kanunun 2. maddesinde geçen, "Grinwiç'e göre 30. derece bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir" ifadesindeki kısmın 45 olarak değiştirmesi gerekiyor.

 
A.Ü. Gezginler Kulübünden depremzedelere destek
 
İthal kurbanlık satışı yapılmayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü. Gezginler Kulübünden depremzedelere destek
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Genç Gezginler Kulübü tarafından ...
Parlak gözyaşlarıyla uğurlandı
Kazakistan'da gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden Atatürk Üniversitesi ...
Anaokulu’nda Bayram Coşkusu
Erzurum’un Oltu İlçesi’nde Nene Hatun Ana Okulu Öğrencilerince hazırlanan ...
 
Oltulu öğrencilerden örnek girişim
Oltu Anadolu İmam-Hatip Lisesi Öğrencileri Van'daki depremzedeler için tek yürek oldular.
Erzurum Yurt Kur’dan bin yatak yardımı
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), Van'da meydana gelen ...
Yeşil Meslekler" eğitimi tamamlandı
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği'nin (TTMD) genç istihdamının desteklenmesi ...
 
Turkcell’den ‘Kardeş Okul’ Projesi
Turkcell Global Bilgi Ailesinden“Kardeş Okul”lara Destek Türkiye’nin lider ...
A.Ü. Parlak'ın acısını yaşıyor
Kazakistan’da bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ...
Özbay Karabağ sorununu değerlendirdi
İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özbay, “Dağlık Karabağ Sorunu Ekseninde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva