ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’de İletişim buluşması
ATAUNİV’de İletişim buluşması
Erzurumspor FB’ ile aynı gruba düştü
Erzurumspor FB’ ile aynı gruba düştü
Erzurum SYDV mütevelli heyeti üyeleri belirlendi
Erzurum SYDV mütevelli heyeti üyeleri belirlendi
Sekmen'den ‘Tarımda Erzurum Modeli’
Sekmen'den ‘Tarımda Erzurum Modeli’
592 gıda işletmesi denetlendi
592 gıda işletmesi denetlendi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Ekim 2014 Pazar - 08:34

Altun: ‘Soyut mirasa ne kadar sahip çıktık?’

Bitlis’te, İnşaat Mühendisleri Odası ve Bitlis Eren Üniversitesi tarafından ‘Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı düzenlendi.

Altun: ‘Soyut mirasa ne kadar sahip çıktık?’

Bitlis’te, İnşaat Mühendisleri Odası ve Bitlis Eren Üniversitesi tarafından ‘Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı düzenlendi.
 Bitlis Eren Üniversitesi Hüsrevpaşa Yerleşkesi'nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Bitlis Vali Vekili Salih Altun, “Evvela soyut mirasa ne kadar sahip çıktık? Osmanlı, Selçuklu dediğimizde karanlık çağ olarak düşünen birinin Osmanlı eserini korumasını bekler misiniz? Soyut olarak taşı kayayı koruyabilir misiniz? Burada büyük bir paradoks var. Gençliği yetiştirirken bu topraklarda yaşayan ecdadı gençliğin hafızasına kodlamamız gerekir. Bu şekilde koruma kültürü yaratırız” dedi.
 Bitlis Vali Vekili Salih Altun yaptığı konuşmasında, akademisyen ve inşaat mühendislerinin buradaki sorulara dürüst yaklaşımlar göstermesi gerektiğini belirterek, “Bitlisin içinde barındırdığı somut ve soyut tarihi değerlerin çeşitliliğini herkes biliyor. Bu bölge, Mezopotamya ve Kafkaslar arasında geçiş noktası olduğu için birçok medeniyetin dikkatini çekmiş. Ve medeniyetler burada yaşayarak çeşitli eserler inşa edip, bugünümüze kadar getirmişler. Bunların korunması ve geleceğe aktarılması nasıl olacak? Bu sorulara dürüst cevap vermek gerek. Nedir bu dürüst cevap? Evvela soyut mirasa ne kadar sahip çıktık? Osmanlı, Selçuklu dediğimizde karanlık çağ olarak düşünen birinin Osmanlı eserini korumasını bekler misiniz? Soyut olarak taşı kayayı koruyabilir misiniz? Burada büyük bir paradoks var. Gençliği yetiştirirken bu topraklarda yaşayan ecdadı gençliğin hafızasına kodlamamız gerekir. Bu şekilde koruma kültürü yaşatırız. Önce bunu beyinlere yerleştirmemiz gerekir. Selçuklu kimdir? Alparslan kimdir? Bunları gelecek nesillerimiz dediğimiz gençlere anlatmadığımız için bu eserlere taştan öte bakılmayacaktır. Tarih bilincini yerleştirmemiz gerekir. Bu anlamda çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
İnşaat Mühendisleri Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan ise, “Kentler insan hayatının odağındaki fiziki ve sosyal mekanlardır. O kentlerdeki değişiklikler insanları yakından ilgilendirmektedir. Kentlerin kimlikleri vardır. Kentlerin kimliklerinin kaybolması o kentte yaşayanları hayal kırıklığına uğratır. Böylece kentlerimizi, kenti yöneten yerel yöneticilerin ufukları ile şekillenmektedir. Tarihte bu hep böyle olmuştur. Bu nedenle odamız bugüne kadar tarihi eserlerin güçlendirilmesi sempozyum ve çalıştayları düzenlemek zorunda kalmıştır. Buradaki sonuç bildirgeleri sempozyumlara taşımak üzere hazırlanmıştır. 2007’de Ankara’da başlayan daha sonra sırasıyla Diyarbakır, Antalya ve İstanbul’da çalıştaylar düzenlendi. Burada elde edilen sonuç bildirgeleri Erzurum’da gerçekleştireceğimiz sempozyuma alt yapı olacak. Bitlis 10 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Neolitik çağdan izler bulmak mümkündür. Tarihi eserlerin güçlendirilmesi ve geleceğe güvenle devredilmesi çalıştayı kamu oyuna bilinç oluşturmak ve açığa çıkarılmak adıyla düzenlenmek istenmiştir. İnşaat odası olarak tarihi eserleri korumak sahiplik duygusunu artırmak mimarları mühendisleri ve akademisyenleri aynı zeminde bir araya getirmek amacındayız. Tarihi eserlerimiz, depremler, özensizlik, yeterince kaynak aktarılamaması nedeniyle yok olup gitmektedir. Ülke olarak bu bilinç oluşturulamamıştır. Hayırsız evlat olmamak adına bu eserleri geleceğe aktarmak bizim en büyük görevimizdir. Medeniyetlerin soyut taraflarını taşıdığı müddetçe yapılar da bunu resmetmektedir. İnşaat mühendisliği çok tarihi bir meslektir. Çalıştayımızda tarihi eserlerin envanterinin çıkarılması ve geleceğe aktarılması için tartışma grupları oluşturulacak. Çok değerli bilim adamlarından oluşan tartışma grupları bunu tartışarak ortaya çıkarılacak bu sonuç bildirgesi bizim için çok önemlidir. Bütün katılımcılara teşekkür ediyor, çalıştayın başarılı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
 Çalıştayda bir konuşma yapan Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ise yapılan restorasyon çalışmalarını eleştirerek, Bitlis kentinin tarihi dokusunun korunması için belediye olarak her türlü görüşe açık olduklarını, bu konuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği verebileceklerini ifade etti. Dağkıran şunları söyledi: “Kadim Bitlis kenti, birçok tarihi eserleri bir arada barındıran bir kenttir. Farklı uygarlık ve farklı uluslardan kalan eserlerle bugüne gelen Bitlis kıskandıran bir özelliğe sahiptir. Son yıllarda çok sık restorasyon çalışması yapılmaktadır. Ancak yapılan restorasyonlar o kadar kötü yapılıyor ki, ‘keşke yapılmasaydı’ denebilecek çalışmalar oluyor. En büyük örneği Bitlis Kalesi kazısıdır. Yapılan ve yapılmakta olan restorasyon çalışmalarının bir çok örneği göz önündedir. Bu konuda Bitlis Belediyesinin üzerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirtmek isterim. Bitlis’in bir açık hava müzesine dönüştürülmesi çalışmasında yeni görüş ve önerilerinizi beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmalarının ardından katılımcıların sunumlara geçildi. Çalıştaya Bitlis Vali Vekili Salih Altun, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlir Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli, ODTÜ’den Prof. Dr. Erhan Karaesmen, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oktay Belli, YYÜ Prof. Dr. Recai Karahan, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Remzi Şahin, öğretim üyeleri, inşaat mühendisleri katıldılar.

 
Aziziye’de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
 
Ala, ‘Milletimizin başı sağ olsun’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi Kentler Erzurum’da buluştu
Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı, Erzurum’da İçişleri Bakanı Efkan ...
Palandöken’e Kültür Merkezi övgüsü
Palandöken İlçe Belediyesi tarafından Yunus Emre Mahallesine yaptırılan ...
Erzurum Kış Festivali 13 Aralık’ta
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum kış festivalinin ...
 
140 yıl sonra yeniden…
Osmanlı Paşası Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında savunma ...
‘Meraki’ yeniden Erzurum seyircisiyle buluşacak
DİLEK BAYRAK-Erzurum Devlet Tiyatrosu’nun geçen sezon sahnelediği Meraki, ...
Aşkale’ye reklamlı tanıtım
Yapımcılığını 22 Derece Medya Grubu sahibi olan Erdinç Bağcı’nın üstlendiği ...
 
Burak ve Kıvanç’ın gösterisi ilgi topladı
Ünlü televizyon programı, Yetenek Sizsiniz ‘de geçen yıl başarıyla yarışan ...
Erzurumlu çocuklar Çocuk Film Festivali’nde buluştu
Garanti Bankası ve TÜRSAK Vakfının işbirliğiyle çocuklar için düzenlenen ...
ERVAK’tan sanat açılımı
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) gençlik, 2 gün süren elemelerin ardından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva