SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’daki arıcılara yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Arıcılık ve bal üretimi sürecinde kullanılan naftalin hakkında bilgiler aktarılan arıcılar, Doç. Dr. Ahmet Dudulluoğlu’nu adeta can kulağıyla dinlediler.
Erzurum’da arıcılık işletmeciliği ve petek üretimi yapan arıcılar, Tarım İl Müdürlüğünde bir araya geldi. Tarım İl Müdürü Mustafa ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dudulluoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, arıcılık ve bal üretimi faaliyetlerinde kullanılan naftalinin zararları anlatıldı. Açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, arıcılığın Erzurum’da giderek genişleyen ve katma değer üreten bir sektör haline geldiğini belirterek, bu sektörün sağlıklı bir gelişim süreci geçirebilmesi için arıcılar ve işletmecilerin büyük sorumluluklar yüklendiklerini dile getirdi. Özellikle arıcılık ve bal üretimi faaliyetlerinde kullanılan naftalin konusunda arıcıların bilgi yetersizliği içerisinde bulunduklarını anlatan Mustafa Altun, söz konusu toplantıyı gerçekleştirmekteki başlıca amaçlarının, üretimin doğru tekniklerle yapılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. İlçelerde bal üretimi yapan arıcıların da dahil edileceği söz konusu bilgilendirme toplantılarını periyodik aralıklarla gerçekleştireceklerini söyleyen Altun, karşılıklı bilgi alışverişi sayesinde sektörün çok daha sağlıklı bir büyüme göstereceğini ifade etti.
PETEK BALLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE NAFTALİN VAR
Bilgilendirme toplantısında söz alan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dudulluoğlu ise, naftalin konusunda arıcılık işletmecilerine önemli uyarılarda bulundu. Naftalinin, katı halden sıvı hale geçebileceğini, elle temas etmesi halinde sağlık açısından sakıncalar doğurabileceğini anlatan Dudulluoğlu, “Naftalin, insanda bitkinlik, yorgunluk, baş ağrısı, kansızlık ve solgunluk gibi emareler gösterir. Ciğerlerde hasar meydana getirmesinin yanında gözlerde de tahrişe neden olur. Sadece solunum yoluyla değil, teması halinde cilde de zarar verir. Balda naftalin hiç olmayacaktır. Balın yasaya uygun olması için bir kere naftalin limitinin kesinlikle sıfır olması gerekiyor.” diye konuştu.
Arıcılık işletmecilerinin ve bal üreticilerinin yüzde 60’ına yakın bir bölümünün naftalin kullandığına vurgu yapan Dudulluoğlu, halk sağlığı açısından bu maddenin risk oluşturduğunu dile getirdi. Satışa sunulan ve tüketilen petek balların büyük bir bölümünde naftalin bulunduğunu kaydeden Dudulluoğlu, tüketicilerin de bu hususta dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Bilgilendirme toplantısı, arıcıların sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.