ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Haziran 2011 Perşembe - 07:58

Osmanlı arşivlerinde Erzurum Damgası

Tanzimat sonrası döneme ait Erzurum Temettüat Defterleri’nin Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yayınlanmayı bekledikleri bildirildi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Gülsoy, “Erzurum Temettüat Defterleri vakit kaybedilmeden biran önce yayınlanmalıdır.” dedi.

Osmanlı arşivlerinde Erzurum Damgası

ERZURUM(GHA) – Tanzimat sonrası döneme ait Erzurum Temettüat Defterleri’nin Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yayınlanmayı bekledikleri bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Gülsoy, “Erzurum Temettüat Defterleri vakit kaybedilmeden biran önce yayınlanmalıdır.” dedi.
Tanzimat sonrası Osmanlı memleketlerindeki vergi meselesini düzenlemek, ülkenin nüfusunu tespit ve herkese ait mal varlığını ortaya koymak maksadıyla Temettüat Defterleri hazırlandığını söyleyen Gülsoy, bu manada Erzurum’a ait kayıtların da bulunduğunu belirtti. Yapılan bu sayımlar çerçevesinde Erzurum’un Müslüman mahallelerine ait 47 defter bulunduğunu ve bu defterlerin Başbakanlık Osmanlı Arşivinde muhafaza edildiğini dile getiren Gülsoy, bu defterlerde, Erzurum’a ait çok orijinal bilgilerin yer aldığını kaydetti.
ERZURUM VE TANZİMAT DÖNEMİ
Gülsoy, söz konusu kayıtların, Erzurum’un Tanzimat sonrasındaki sosyal ve ekonomik durumunu ortaya koyması açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Erzurum merkezinde yaşayan nüfus başta olmak üzere bunların mal varlıkları ve hangi meslekle iştigal ettikleri; 1844 ile 1845 tarihli bu defterlerde gayet açık bir dille ifade edilmektedir.” ifadesini kullandı.
Defterlerin düzenlenme tarihinin, günümüzden 170 yıl öncesine ait olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Ersin Gülsoy, “Dolayısıyla bugün bir Erzurumlu büyük dedesinin ismini, mesleğini ve mal varlığını bu defterden rahatlıkla öğrenebilir. Ayrıca Erzurum’un 19. yüzyıl sosyal ve iktisadi tarihinin ortaya konulması noktasında da bu defterler eşi bulunmaz bilgiler içermektedir. Bu sebeplerle Erzurum Temettüat Defterleri’nin bir an evvel günümüz harflerine çevrilmesi ve istifadeye sunulması gerekmektedir.” diye konuştu.
TANZİMAT SONRASI OSMANLI DÖNEMİ TEMETTÜAT DEFTERLERİ SİSTEMİ…
Fertlerin iktisadî imkânlarını tesbit etmek suretiyle kişinin ekonomik gücüne, senelik kazancına göre tarih edilecek verginin tesviyesi amacına yönelik olarak Osmanlı Devleti'nin önemli bir kesiminde emlâk, arazi, hayvanat ve temettüat sayımları sonucu oluşan ve kısaca adına Temettüat Defterleri denen defter koleksiyonları Osmanlı taşrasına ilişkin tahlilî çalışmalar için önemli istatistikî verileri kapsar. Yani kişiye kazanç sağlayacak her türlü mal varlığı, tarla, bahçe, ev, dükkan, hayvanlar ve bundan başka gelir getiren bir mesleği varsa bunların hepsi tesbit edilerek her mükellefin kişisel servetine ve senelik kazancına göre bir vergi konmaya çalışılıyor. Bu herkesin kazancına göre vergi alınması usulü fermânındaki eşitlik ilkesine dayanarak uygulamaya konulmuş, Tanzimat'ın cari olduğu yerlerde 1840-1845'te iki sayım yapılmış Temettüat Defterleri bu sayımlar sonucu oluşmuştur. İşte bu sayımlar Osmanlı taşrasının anlaşılmasına yönelik önemli istatistikî bilgiler sunar. Nüfus defterleri kadar, nüfusun tesbiti açısından mühim değillerse de Temettüat Defterleri hüviyetleri itibariyle çok daha teferruatlı bilgi ihtiva etmektedir. Hazırlandığı döneme ve ait olduğu bölgeye ilişkin kapsadığı zengin ma'lumât ile bölgenin mikro ve makro düzeyde sosyo-ekonomik profilinin çıkarılması noktasında özgün bilgiler ihtiva eder.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaylalı, ‘üç aylar’ın önemini anlattı
İslam dünyasında ayrı bir öneme sahip olan ve ‘Üç Aylar’ olarak adlandırılan ...
Tarihi binada yeni düzenleme
Yakutiye Belediyesi hizmet binasının pimapenden yapılmış pencereleri değiştirilerek, ...
GSF’de Karma Heykel Sergisi açıldı
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...
 
İbrahim Hakkı Hzleri Camisi onarım bekliyor
Erzurum’un Pasinler ilçesinde 1976 yılında ibadete açılan İbrahim Hakkı ...
Bir yıllık emeklerini sergilediler
Yakutiye Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü’nde güzel sanatlar eğitimi ...
Erkal’den Erdoğan’a ‘Şiirli Teşekkür’
Fantezi müziğin önemli isimlerinden Erzurumlu sanatçı İbrahim Erkal ‘Başbakanıma ...
 
İstanbul'da Universiade buluşması
Erzurum’da 27 Ocak - 6 Şubat günleri arasında düzenlenen 25’inci Dünya ...
Universiade Sergisi yoğun ilgi buldu
Erzurum’da 27 Ocak - 6 Şubat günleri arasında düzenlenen 25’inci Dünya ...
Yeni Turizm Merkezleri belirlendi
Bakanlar Kurulu, Trabzon-Giresun Sis Dağı, Balıkesir Balya Şifa Termal, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva