25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle, Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, yaptığı basın açıklamasında, kadına karşı uygulanan şiddet ve işyerinde uygulanan psikolojik tacizi kınadı.
PSİKOLOJİK TACİZE TEPKİ
Moobing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, mobbingin yurt dışında eski, Türkiye’de ise yeni literatüre girmiş bir kavram olduğunu belirtti. İş yaşamının doğuşundan itibaren kadınların her türlü şiddet biçimine maruz kaldığını ifade eden Alcan, ’’Mobbingi işyerinde bir kişinin işveren ya da çalışma arkadaşları ya da üst yöneticiler tarafından sistematik olarak psikolojik şiddet görme ve işyerinde uzaklaştırılması” olarak tanımladı.
ANAYASA VE MOBBİNG
Alcan, Türkiye’de mobbing tanımının yasalarda yer almadığını, ancak Anayasa’nın bazı maddelerinin mobbingi engellemeye yönelik olarak yorumlanması gerektiğini söyledi. Anayasa’da mobbingi ortadan kaldırmaya yönelik olarak birçok madde bulunduğuna işaret eden Alcan, Anayasa’nın “Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, çalışma barışını korumak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür” maddesini örnek gösterdi.
EKONOMİK ÇALIŞMA SİSTEMİ İÇİNDE KADINLAR DAHA ÇOK MOBBİNGE MARUZ KALIYOR
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum temsilci Başkanı Jale Alcan, kadınların mobbingin sonuçlarını daha ağır yaşadıklarını kaydetti. Mobbingin kişinin psikolojisini ve bedensel sağlığını bozan, ağır sonuçlar doğuran bir eylem olduğuna işaret eden Alcan şöyle konuştu: “Kişi gününün çoğunu işyerinde geçiriyor. Doğrudan hedefli olarak yaşanılan şey sadece iş yaşamındaki süreci değil, aynı zamanda iş dışındaki yaşantıyı da doğrudan etkiliyor. Mobbing öncelikle psikolojik sağlığımızı ardından da fiziksel sağlığımızı etkileyecek boyutlara gelebiliyor. Özellikle süre uzadıkça yaşadığımız şey artıyor. Hatta sonuçlar yaşamı sonlandırmaya kadar gidebiliyor.”
Mobbing uygulanan kişinin ilk olarak işten ayrılmayı düşündüğüne dikkati çeken Alcan, mobbingin işten ayrılmakla bitmediğini, işten ayrıldıktan sonra da devam eden bir süreç olduğunun altını çizdi.