E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, kadınların cinsel tacizi şikâyet edecekleri bir ortamın yeterince yaratılmadığını belirterek kadınların öncelikle cinsel kimliği ile değil üretici kimliği ile algılanması gerektiğini söyledi.
Son günlerde eğitim kurumlarında cinsel tacizin gündeme gelmesi ve yaygınlık kazanması sonucu bir açıklama yapan Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, yapılan tacizlerin ve mobbingin bir an önce durması gerektiğini vurguladı.
Alcan,” Cinsel taciz, cinsiyet ayrımcılığının bir uzantısı, kadının eğitim sonrasında çalışma özgürlüğünü kısıtlayan bir tehdit ve anayasa ile güvence altına alınmış kişilik hakkının ihlalidir. Yöneticilerin cinsel tacizin önemini kavraması, tüm kurum kuruluş ve örgütlerde bu tarz eylemlere karşı tavizkâr davranmaması gerekir. İş yerinde cinsel taciz olayının ceza hukuku, borçlar hukuku ve iş hukuku açısından önemli hukuki sonuçları vardır. Maalesef yöneticiler cinsel tacizin önemli bir problem olduğunun farkında değiller. Kadın öncelikle cinsel kimliği ile değil üretici kimliği ile algılanmalı, kabul edilmeli erkeklere, karşı cinse sağlıklı bakış açısı kazandırılmalıdır. Cinsel tacizin eğitim kurumlarında gündeme gelmiş olması ve yaygınlık kazanması da ayrıca üzüntü kaynağımdır. Erzurum’a okumaya gelen kız öğrenciler, çalışmaya gelen kadınlar Türkiye’deki diğer hemcinsleri gibi cinsel tacizi şikâyet edememekte, çoğunlukla sessiz kalmayı tercih etmektedirler. Bunda en önemli etken toplumda şikâyetçi olan kadın mağdurların daha sonra hedef olacağı şeklinde yerleşmiş, yanlış değerlendirilme korkusudur. Erkekler örgütlerde resmi statülerinden aldıkları gücü, kadına karşı cinsel taciz ve psikolojik baskı amacıyla kullanabilmektedirler. Oysa tacize hedef olan kadın, psikolojik ve sosyolojik nedenlerle tacizi genellikle açıklayamaz. Cinsel taciz kadının onurla çalışma hakkına karşı bir saldırıdır. Bu tacize, Mobbinge dur demeliyiz.! Kadınların cinsel tacizi şikâyet edecekleri bir ortam yeterince yaratılmamış ve şikâyet prosedürleri oluşturulamamıştır. Türkiye’de sosyal ve psikolojik nedenlerle çoğu kez mağdurların ortaya çıkmaması, adli makamlara müracaat edilmemesi, basına yansıtılmaması tacizlerin gerçek boyutlarını ve sayısını belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Toplumsal değerler sistemimiz mağdur kadının daha fazla mağdur olacağı ile konuşmasını engellemektedir. Mobbing ile Mücadele Derneği’ne yapılan mağdur başvurularından dul, bekâr ve yalnız yaşayan, bulunduğu örgütlerde emsallerinden daha küçük, ekonomik güçlük çeken, iş yaşamında deneyimsiz, düşük ücretli, düşük eğitimli ve devamlılık arz etmeyen işlerdeki kadınlar, erkeklerin sayıca daha yoğun olduğu kurum ve kuruluşlardaki veya geleneksel erkek işi kabul edilen işlerde çalışan kadınlar daha fazla tacize hedef olmaktadır. Taciz eyleminde bulunan erkekler ise genellikle hedeflerine göre daha üst statüde, daha yaşlı ve evli kimselerdirler. Nitekim bahse konu olan cinsel taciz suçlamaları da aynen böyledir. Örgütlerde son zamanlarsa sıklıkla rastladığımız cinsel taciz, kadınlar üzerinde erkeklerin güç ilişkisini ortaya koyar ki bu şiddettir; gücün yanlış kullanılmasıdır aynı zamanda psikolojik tacizdir. Mobbing’dir.!” dedi.
CİNSEL TACİZ SADECE KADINLARI DEĞİL KURUM KİMLİĞİNİ DE ETKİLER
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, cinsel tacizin hangi kurum ve kuruluşta olursa olsun kabul edilemez olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:” Cinsel taciz sadece kadın mağdurları değil aynı zamanda kurumun kimliği ve etkinliğini, tacizciyi ve diğer çalışanları da etkilemektedir lakin tacizin taciz mağduru kadınlar üzerindeki etkileri çok daha yıkıcı, onarılması zor etkiler bırakmaktadır. Kurumsal ve kişisel güç, cinsel taciz amacıyla kadınlara karşı kullanılabiliyorsa örgütler gücün cinsiyete değil, liyakate göre insanları belirlenmesi ile tacizi büyük ölçüde engelleyeceklerdir.”