SEMA PINAR SAYAN
ANKARA (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Sağlık Diplomasisi Kursu, Başkent Ankara’da başladı. 26-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kursa, 11 ülkeden 50 kursiyer katıldı.
‘DSÖ Küresel Sağlık Diplomasisi Kursu’nun Bilkent Otel’de gerçekleştirilen açılış toplantısına, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Koçak, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ve çok sayıda kursiyer katıldı. Sağlık Bakanı Akdağ yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hem küresel sağlık sorunlarında hem de bölgesel sağlık sorunlarında önemli bir aktör konumuna geldiğini dile getirdi. Diğer ülkelerle de işbirliği içerisinde olduklarını belirten Bakan Akdağ, “Bu işbirliği bazen başka ülkelere yardım götürmek konusunda, bazen de ortaklaşa iş yürütme anlamında olmuştur” diye konuştu.
AKDAĞ’IN SUNUMU
Sağlık hizmetlerinin sadece zengin insanların hakkı olmadığını söyleyen Akdağ, “Sağlık dünyaya gelmiş bütün insanların hakkıdır. Sağlığa yapılan yatırımlar doğrudan insana yapılan yatırımlardır” şeklinde konuştu.
Uluslararası sistemde inisiyatifin Birleşmiş Milletler ve DSÖ’de olduğunu belirten Bakan Akdağ, herhangi bir ülkede meydana gelen kriz zamanında DSÖ’nün inisiyatiflerini arttırması gerektiğini dile getirerek, “Gazze’ye yapılan saldırılar sonucu o bölgeye yardım götürmek istedik. Fakat yardım götürmek konusunda çok zorlandık. İlaç ve tıbbi malzeme götüremedik. Halbuki sağlık yardımı götürmek konusunda hiçbir ülke engel olmamalıdır. Sadece İsrail için söylemiyorum, bütün ülkeler için bu geçerli olmalıdır” dedi.
SAĞLIK KRİZLERİ DİPLOMASİSİ
Sağlık krizleri diplomasisinin de oluşturulması gerektiğini kaydeden Akdağ, katılımcılara Türkiye’deki sağlık hizmetleri alanında yapılan gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Koçak ise, kursun amacından bahsederek, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’yle birlikte ortak çalışma yaptıklarını söyledi. 5 gün sürecek kursa 11 ülkeden 50 katılımcının katıldığını ifade eden Koçak, “Diplomatlar sağlıkçılardan, sağlıkçılar da diplomasilerden hayati bilgileri öğrenebilecekler” dedi.
Türkiye’nin son yıllarda sağlık hizmetleri anlamında çok ilerlediğini kaydeden Koçak, küresel sağlık hizmeti açısından da ileri seviyelere ulaştıklarını vurgulayarak, Türkiye’nin bu kapasitesini uluslararası boyuta taşımak istediklerini dile getirdi. Türkiye’de yapılan Küresel Sağlık Diplomasisi Kursu’na katılımda Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkelerin başta olduğunu söyleyen Koçak, Mısır, Libya, Sudan gibi ülkelerden de katılımın büyük olduğunu ifade etti.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doğan da, sağlık hizmetlerinin ve sağlık konusunun küreselleşme sonucu uluslararası duruma geldiğini belirterek, iletişimin artmasıyla pek çok yatırımın da sağlık alanında yapıldığını söyledi. Sağlığın ülkelerin dış politikadaki hedeflerine ulaşmada etkin bir rol oynadığını kaydeden Prof. Dr. Doğan, sağlık diplomasisinin doğru kullanılması ile uluslararası boyutta barışın sağlanmasına yardımcı olacağını bildirdi.