ERZURUM DURUŞU
Erzurum’un tarihi duruş ve görkeminin özellikle yeni oluşturulan uydu kent ve ilçelerde yeterince yansıtılmadığını, yeni nesle mesaj sunacak biçimde Erzurum’u tanımlayan motiflerin bu yerleşim alanlarına taşınması gerektiğini belirten Akbaba, “ çok katlı binaların yükseldiği yerleşim alanlarında Erzurum’un ruhu yok. Erzurum’un sesi ve nefesi yok. Erzurum’u hatırlatan unsurlar yok. Bizim Erzurumluluk gayretimiz, bu alanlara tarihi dokumuzu taşımayı gerektiriyor. Önceliğimiz budur” diye konuştu.
ERZURUM DEĞERLERİNİN KAYBOLMA SÜRECİ
Erzurum’un kendi içinde kayboluşuna sessiz kalınamayacağının altını çizen Akbaba, “Görevimiz, bu kentte, gündelik telaş ve hesaplar yüzünden ertelenmiş ve unutulmuş tarihi bilinci uyandırmak olmalıdır. Yerel yönetimlerin bu anlamda devreye sokulması şart görünüyor. Bizim, amacımız, yerel inisiyatifi Erzurum’un geçmişiyle geleceğini uzlaştırma ve barıştırmak amacına yöneltmektir” dedi.
ERZURUMLULUK TARİFİ
Erzurum’un gün geçtikçe tarifsiz bir görüntüye doğru yol aldığının altını çizen Akbaba, “ Biz bir değerin, Erzurum değerinin kayboluşundan söz ediyoruz. Erzurum’un özellik ve farkından bahsediyoruz. Yerel hizmet örgüsü bu hedefe yönelmeli. Palandöken’in adı dışında yapılaşmasında bir Erzurum motifi olmalı. Palandöken ilçesine giren Erzurum’un ifadesini bulmalı. Gayretimiz budur” diye konuştu.
FARKINDALIK PROJESİ
Palandöken’in fiziki yatırımlar kadar moral yapılaşmaya da ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Akbaba, “Her kentin bir marka ilçesi var. Fatih diyince İstanbul’u hatırlıyorsunuz. Manavgat denince Antalya, Bor deyince Niğde, alaca diyince Çorum akla geliyor. Bunu çoğaltabilirsiniz. İlçeler, bağlı bulundukları ilin tarifi durumunda. Erzurum kent içindeki ilçelerinde Yakutiye dışında Erzurum ve Erzurumluluğu yansıtan figürler eksik. Yapılaşmada Erzurum ruhu yok. Biz bundan söz ediyoruz. Yani bir farkındalık projesinden bahsediyoruz. Fırsat verildiğinde hayata geçireceğimiz temel hizmet vurgumuz budur.” Dedi.