Kızartma yağları başta fast food ve kızartılarak tüketilen yemeklerde kullanılmakta. Bu yağların yenilenmeden defalarca yemeklerde kullanılması ise kansere neden olabilmekte. Kızartılmış yiyecekler büyük küçük demeden herkes tarafından tüketilirken, defalarca kullanılan yağların kanseri tetiklemesi vatandaşı tedirgin etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar yaptığı açıklamada, yemeklerde kullanılan kızartma yağlarının kullanımı konusunda vatandaşın dikkatli olmasını istedi. Akar, “Kullanılan yağların kızartılması esnasında yapısında değişiklik görülmekte ve defalarca kullanılan yağlar kansere neden olabiliyor. Tüketici sağlığını tehdit eden bir duruma karşı İl Müdürlüğü'nün çalışmalarına devam etmekte ve gıda kontrol denetimleri sıklaştırıldı. Lokanta, kafeterya, öğrenci yurtları ve yemek servis hizmeti verilen toplu tüketim ve üretim noktalarında kullanılan kızartma yağları özel cihazlar aracılığı ile test ediliyor. Kullanılan yağların kalitesi ve sağlık koşullarına uygunluğu gibi sayısal oranlara kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Konu hakkında yapılan denetimlerde iş yeri sahip ve çalışanlarının bilgilendirilip, kızartma yağlarını uzun süre kullanarak vatandaşın sağlığı ile oynayan iş yerlerine ise yasal işlem uygulamaktayız.” dedi.
DOĞA DÜŞMANI ATIK YAĞLAR
Mutfaklarda kullanılan kızartma yağlarının insan vücudunun yanında doğaya da zarar verdiğini vurgu yapan Akar, kanalizasyon, toprak, nehir ve deniz gibi alanlara dökülen yağların çevre felaketlerine neden olduğunu anlattı. Bir litre atık yağın, Bir milyon litre suyu kirleterek kullanılamaz hale getirdiğini söyleyen Akar, atık yağın aynı zamanda toprak ve denizlerdeki canlıları tehdit ettiğini ifade etti.