ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ekim ayında 1,49 trilyon TL’lik ödeme kartla yapıldı
Ekim ayında 1,49 trilyon TL’lik ödeme kartla yapıldı
Keçeli: ‘Irak Türkmenlerinin yanında duruyoruz’
Keçeli: ‘Irak Türkmenlerinin yanında duruyoruz’
‘Hedef 2025’te Avrupa’da ilk üçe girmek’
‘Hedef 2025’te Avrupa’da ilk üçe girmek’
'İslam ile şiddet asla bir arada zikredilemez'
'İslam ile şiddet asla bir arada zikredilemez'
Gezeravcı Erzurum’da öğrencilerle buluştu
Gezeravcı Erzurum’da öğrencilerle buluştu
HABERLER>BÖLGEDEN
13 Kasım 2023 Pazartesi - 13:51

Ahıska Türkleri 7 yıldır huzur içinde yaşıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaşayan Ahıska Türkleri, aradan yıllar geçmesine rağmen sürgün edilişlerini unutamıyor.

Ahıska Türkleri 7 yıldır huzur içinde yaşıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaşayan Ahıska Türkleri, aradan yıllar geçmesine rağmen sürgün edilişlerini unutamıyor.
Vatanlarından 79 yıl önce sürgün edilen Ahıska Türkleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 7 yıl önce Türkiye'ye getirilerek Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirildi. Ahlat’taki Ahıska Türkü aileler, sürgün yıllarının ardından vatan toprağında huzurla yaşamlarını sürdürüyor. Sovyetler Birliği tarafından 14 Kasım 1944'te Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden sürgün edilen Ahıska Türkleri, yıllarca devam eden sürgünün ardından Türkiye'de olmanın mutluluğunu yaşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 7 yıl önce Ukrayna'dan getirilerek yerleştirildikleri Ahlat'ta yeni bir hayata başlayan Ahıska Türkleri, 79 yıl önceki acı dolu günleri ve zorlukları hafızalarından silemiyor. Sürgün yıllarında çok acılar çektiklerini anlatan Ahlat’taki Ahıska Türkleri, kendilerine kucak açan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve Ahlat halkına minnet duyduklarını söyledi.
Yaşadıkları acı dolu günleri anlatan 67 yaşındaki Ruhigül Şahin, “Biz Ahıska sürgünü görmedik ama çok duyduk. Annem, babam, dedem rahmetliler her zaman anlatırlardı. Dedem ‘ben ölürsem beni Ahıska topraklarına götürün’ derdi. Ama yapamadık. Dedem her söylediğinde gözlerinden yaşlar akardı. Babam sünnet olduğu için okula dahi alınmamış. Pencere kenarından öğretmenini dinlermiş. Ne anlatıyor ne öğretiyor diye. 2. Dünya Savaşı başlamış, çocuk ve kadınlar hariç herkesi savaşa götürmüşler. Evde oturmaya da zamanımız yoktu. Tarlalarda çalışıyorduk, bir şeyimiz yoktu ama askerler için gündüz tarlalarda çalışıyorduk geceleri çoraplar örüyorduk. O sıralar tren yolu da açılmış o tren yolunda da yine kendileri çalıştırmışlar. Diyorlardır ki ne aklımıza geliyordu ki bu tren yoluyla bizi sürecekler. Günün birinde geldiler 2 saat mühlet verdiler, ‘toparlanın gidiyorsunuz’ dediler. Tamamen gidiyorsunuz demediler de ‘savaş bitsin gene döneceksiniz’ dediler. Ellerine hiçbir şey alamamışlar. Hayvan taşıdıkları vagonlara yüklemişler. 1 vagona 10-15 aile doldurmuşlar. Çoğu yolda hastalandı. Ölenleri de ne yıkanabildi ne de gömüldü. Vagonlar atmak zorunda kalmışlar. Gele gele Kazakistan’ın, Özbekistan’ın, Kırgızistan’ın çöllerine dökmüşler Ahıskalıları. Ne ev var, ne de başka bir şey. Anam rahmetli anlatıyordu Kırım tatarlarını da bizle beraber getirmişler. Onların yanlarına bir şey almalarına izin vermemişler. Onlara da çok zulüm etmişler. Bizimkilerin de çoğu açlıktan ölmüş. Bahar gelince ot yemişler. Çoğu da yediği ottan ölmüş. Rahmetlik annem 15 çocuk içinde en büyüğüymüş. Ama bu sürgün yıllarında 2 kardeşi tek kalmış. Hepsi ölmüş” dedi.

“Filistin’de çıkan bu acı olaylara çok üzülüyoruz”
Özbekistan’da doğup büyüdüklerini, oradan da sürgün olup Ukrayna’ya yerleştiklerini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada çok iyi yaşadık. Ukrayna halkından razıydık. Ama oradan da nasip kısmet oldu vatanımıza geldik. Kötü yaşamadık ama her vakit derdim ki çocuklarınızı bir vatana kavuştursak. Allah dualarımı kabul etti. Şükürler olsun. Allah razı olsun. Biz babamız diyoruz (Cumhurbaşkanı) ona. Bize sahip çıktı getirdi buralara. Çok rahattayız. Şu an çok şükür her şeyimiz var. Filistin’de çıkan bu acı olaylardan sonra çok üzülüyoruz. Orada yaşananlardan utanıyoruz. Allah onlara da azatlık versin. İstiyoruz ki Allah nasıl bize yardım ettiyse onlar da etsin. Çocuklar ölmesin. Her vakit namazımda onlar içinde dua ediyorum. Ya Rabbim Filistinli çocukları koru. Filistin halkını koru ya Rabbim. Zalimleri sen kahrı perişan et ya Rabbim. Bundan sonra böyle zulümler etmesinler. Kaçıncı asırda yaşıyoruz. Bu nasıl medeniyet. Çocukları öldürmekle medeni olunur mu? Dünya sessiz kalmasın. Bizde elimizden geleni yapalım. İsrail’in mallarını almayalım. Elimizden duadan başka bir şey gelmiyor. Allah yardımcıları olsun.”

“Çok şükür 7 yıldır öz vatanımızdayız”
64 yaşındaki Ahıska Türkü İznullah Cafer ise “Duyduklarımıza göre konuşursak çok zulüm çekmişler. Sürgünde bizimkilere 1-2 saat vermişler ‘Hazırlanın gidiyoruz’ demişler. Kim yanına ne alabilmişse almışlar, çıkmışlar. Kışta, soğukta çok zor şeyler yaşamışlar. Ahıskalıların çektiği züllümü Allah kimseye göstermesin. Şimdi çok şükür 7 yıldır geldik öz vatanımızdayız. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun sahip çıktı bizlere. Şu an Filistin’de yaşananları duyuyoruz. Onlara da çok üzülüyoruz. Allah yardımcıları olsun. Onlarda çok perişandır. Onları da biz çok düşünüyoruz” diye konuştu.

 
Erzurum’da terör operasyonu
 
6 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’da ağaçlandırma seferberliği
11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü fidan dikimi gününde binlerce sarıcam fidanı toprakla buluştu.
Vali Çiftçi’den Şenkaya’ya ziyaret
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ilçe ziyaretleri kapsamında bu gün Şenkaya ilçesine gitti.
Annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Çocuklarının terör örgütü PKK mensuplarınca kandırılarak dağa kaçırıldığını ...
 
Saygı ve şükranla…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Tüm ülke, Türk Dünyası ve Gönül Coğrafyasında ...
Aşkale Çimento’da 10 Kasım anması
Aşkale Çimento Fabrikaları ve Hazır Beton tesislerinde 9’u 5 geçe çalınan ...
Atatürk, vefatının 85. yıl dönümünde saygıyla anıldı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının ...
 
Iğdırlı çocuklar Atatürk’ü saygıyla andı
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla Iğdırlı öğrenciler, Anıtkabir’de ...
Kars’ta Atatürk şükranla anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ...
Yüksekova’da 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinliği
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85'inci ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva