ERZURUM
Erzurum Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, “Ahilik; cömertlik, mertlik, eli açık kardeşim anlamına gelmektedir. Ahilik; 13. yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’nin çalışma esas ve usullerini teşkil eden sosyo-ekonomik bir düzendir.”dedi.
Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında Erzurum Esnaf Sarayı önünden Havuzbaşı Atatürk anıtına kortej yürüyüşü yapıldı. Kortej yürüyüşüne Erzurum Vali Yardımcısı Alper Tanrısever, ESOB Başkanı Rasim Fırat, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ve oda başkanları, Mesleki Eğitim Merkezi’nden öğrenciler ve esnaf katıldı.Gez Mahallesi ve Hastaneler Caddesi üzerinden yürüyerek Havuzbaşı’na gelen katılımcılar burada düzenlenen törene katıldı.
Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden etkinliklerde günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Törende konuşan ESOB Başkanı Rasim Fırat, “Ahilik Kültürü ve felsefesi; toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, işve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas almış ve bu insanı değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir. Ahilik kültürü ve felsefesinde toplumun vebali ve sosyal sorumluluk önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda yeterli ve kaliteli mal ve hizmet üretiminde kaliteyi arttırmada üretici ve sanatkarlar arasında iş ve meslek hayatında kariyer sahibi olmada ve meslekte ehil kişi sayılmada önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur” dedi.
AYDIN’IN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, “Ahilik; cömertlik, mertlik, eli açık kardeşim anlamına gelmektedir. Ahilik; 13. yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’nin çalışma esas ve usullerini teşkil eden sosyo-ekonomik bir düzendir. Ahilik teşkilatı sayesinde Anadolu’da Rumlar ve Ermenilerin elinde olan sanat ve ticaret hayatına zamanla Türklerde katılıp söz olmaya başlamışlardır” diye konuştu.