DERLEYEN: HATİCE GEZMİŞ ERZURUM GAZETESİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ahilik haftası coşkulu törenlerle kutlanıyor. Kutlamalar çerçevesinde esnaf ve Sanatkar birlikleri çeşitli etkinliklerle ahiliğin önemini kamuoyuyla paylaşıyor.
Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri başladı.
ARDAHAN’DA KUTLAMA
Etkinlikler çerçevesinde AESOB heyeti, Vali Mustafa Tekmeni makamında ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (AESOB) Başkanı Yaşar Daşdemir, ahiliğin toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışmalarını sağlayan bir sistem olduğunu söyledi. Esnafın toplumun en temel gruplarından biri olduğunu ifade eden Vali Mustafa Tekmen ise, "Esnafımız Ardahan ekonomisine büyük katkı sunuyor. Önemli olan Ardahan'ın güzelliğine, iyi anlamda
gelişmesine katkı sunmaktır. Benden daha iyi biri bir iş yapsın ben onun elini öperim. Önemli olan böyle olmaktır. İşte ahilik kültürünü yaşatmamız bu anlamda çok önemlidir" dedi.
Daha sonra Dursun Akçam Kültürevi'nde plaket töreni yapıldı. Burada esnaf temsilcileri, yetkililere katkılarından dolayı birer plaket verirken, Vali Tekmen ise, yılın ahisi seçilen marangoz Durmuş Gültürk'e plaket verdi.
PROF.DR. KORKMAZ’IN AÇIKLAMASI
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, dünya'da en çok okunanın Mevlana olduğuna dikkat çekerek, "Dünyanın bizim kültür ve medeniyetimize ihtiyacı var. Ahilik edepten gelmektedir. Dolayısıyla bunu bugüne kadar yaşatanlara şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
Ahilik haftası nedeniyle Dursun Akçam Kültürevi bahçesinde kurulan çadırdaki pilavın dağıtımı ilk olarak Vali Mustafa Tekmen tarafından yapıldı.
Pilav ikramını çok sayıda vatandaşa yapıldı. Pilavı yemek isteyen bazı öğrenciler yer bulamayınca kaldırımlarda oturmaları dikkat çekti.
AHİLİK HAFTASINDA BAŞKAN ÇAKIR’A ZİYARET
Ahilik Haftası münasebeti ile düzenlenen törenler kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ruhi Akman ve müdürlük yöneticileri ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal ve oda yöneticileri, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ı makamında ziyaret ettiler.
Gerçekleşen ziyarette, ziyaretçiler Erzincan Esnaf ve Sanatkârlarını temsilen Başkan Çakır’a çiçek taktim ettiler. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ruhi Akman, ziyarette yaptığı konuşmada Ahilik Kültür Haftası münasebeti ile ilgili komisyonca alınan karar doğrultusunda etkinlikleri sürdürdüklerini ifade ederek Ahilik Kültürünün önemine değindi.Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal ise ülke genelinde olduğu gibi Erzincan’da da Ahilik Haftasının bir dizi etkinlikle kutlandığını ifade etti.
AHİ KÜLTÜRÜ ESNAFIN HAYAT DAMARI
Belediye Başkanına yapılan ziyaretin de bu etkinlikler kapsamında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:“Ahilik Kültürü bütün ülkemize ve ilimize yerleştiği taktirde devletimizin üzerine düşen yük hafifleyecektir. Osmanlı döneminde bu teşkilat, devlet ile iç içe yaşamıştır. Ahilik kültürü, Osmanlı Devletinin uzun ömürlü olmasında büyük bir yere sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de ahilik ahlakı ile yoğrulmuş ticaret erbapları sayesinde çok uzun yıllar yaşayabilecektir.” Daha sonra ev sahibi olarak bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, öncelikle hafta münasebeti ile ziyaret gerçekleştiren heyet nezdinde tüm ticaret ve sanatkar erbabının Ahilik Haftasını kutladığını belirtti. Çakır, Ahilik Haftasını beraberce kutlamanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade ederek haftanın önemine değindi.
ÇAKIR’IN AÇIKLAMASI
Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:“Özellikle geçmişteki birikimin geleceğe aktarılmasında bu haftanın rolü büyük. Geçmişten gelen mirasları bizler bu gün bir körü vazifesi görerek geleceğe aktarıyoruz. Geleceği inşa ederken, geçmişte sahip olduğumuz değerlere yeniden kavuşabilme mücadelesi veriyoruz. Eskilerin bırakmış olduğu ilkeler, düsturlar, prensipler, gerek ahilik ile ilgili gerek diğer kültürel değerlerimizle ilgili yani kısacası hayatın tümü ile ilgili yaklaşımlar, ulaşmaya çalıştığımız hedeflerle birebir örtüşüyor. Dolayısı ile bu haftalar kutlandıkça, geçmişe ait değerler yaşadıkça ve yaşatıldıkça gelecek bugünden çok daha iyi olacak.”
MİLLETVEKİLİ KARAKELLE AHİLİK HAFTASI MESAJI YAYIMLADI
AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle Ahilik Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Milletvekili Karakelle mesajında; “Tevazu sahibi olmak hataları yüze vurmamak,dostluğa önem vermek,komşulara iyilik etmek,başkasının malına ihanet etmemek,sabırlı cömert,ikram ve kerem sahibi olmak gibi güzel anlamlarla yüklü bir ahilik haftasını daha kutluyoruz.Temel manada bugün çok büyük ihtiyaç duyduğumuz kardeşlik,cömertlik,yardımlaşma ve dostluk kavramlarının toplumumuzun tamamına hakim olması düsturu olarak kabul edilen ahilik, insanlarımızın ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik , iş ve meslek hayatına saygı, hak ve hukuka riayet etme ve güler yüzlü olma gibi ilkeleri ‘bir hayat tarzı’ olarak kabul etmiştir.İnsanın 24 saatinin dakika dakika programlanması,çeşitli normlara bağlanması dolayısı ile düzenli bir eğitimden geçerek topluma faydalı bireyler yetişmesini amaçlayan ahilik sosyal ve kültürel manada fonksiyonları bulunan bir oluşumdur.Ahilik anlayışının toplumumuzda en üst düzeyde yaşanması neticesinde büyük ve güçlü imparatorluklara nasıl ulaşıldığına tarih şahitlik etmektedir.Günümüzde gelişmiş dünya ülkelerinin kendi toplumlarında uygulamaya çalıştıkları bu değerler XIII yüzyılda Türkler tarafından “Ahilik Vizyonu” olarak uygulanmış, diğer milletlere ve ülkelere örnek olmuştur.Ahilik anlayışında insanlar sanatlarında ustalaşırken “insan” olarak ta iyi eğitilmesi hep ön planda olmuştur.Ahi Evran’ın ticaret hukuku, Edebalı’nın devletler hukuku, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre’nin medeni hukuk anlayışı muhteşem Osmanlının kendi zamanında en çağdaş, en ilerici, en başarılı devlet hususiyeti kazanmasına vesile olmuştur.Bu kadar güzel ve anlamlı hasletleri üzerinde toplayan Ahilik müessesinin anlamına uygun olarak gerçekleştireceğiniz törenlerin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyor,Erzincanlı Esnaf ve Sanatkar kardeşlerimin bu gününü kutluyor,Saygı ve muhabbetlerimizi sunuyoruz.” dedi.
"AHİLİK DEĞERLERİ TOPLUMA IŞIK TUTUYOR"
Ahilik Haftası nedeniyle Malatya'da bir program gerçekleştirildi. MESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından anıta çelenk sunumu yapıldı, ardından saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.
Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda devam eden kutlama programına Vali Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şeyhmus Şad, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Müftü Hacı Yusuf Gül, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları ile çok sayıda davetli
katıldı.
KESKİN AHİLİK İLKELERİNİ ANLATTI
MESOB Başkanı Şevket Keskin, gençlerin Ahilik kültürüne daha çok sahip çıkması gerektiğini söyledi. Ahiliğin, kardeşlik, dürüstlük, bolluk bereket ve cömertlik olduğunu anlatan Keskin, şöyle konuştu: "Ülkemizde ve dünyada her güzel şeyi, Avrupa Kriterleri dedikleri zaman gençler işte kulaklarını kaldırıp bakıyorlar, acaba bu kriterlerde ne var. Aslında Türk milletinin özünde var olan Ahilik kriterlerine bakın. İşte Türk milletinde var olan o büyük kültürden dolayı, o büyük kriterden dolayı, bugün Afrika ülkelerindeki açlık ve sefalete ilk koşan ülke Türkiye olmuştur. Ahilik kültürünü benliğinde yaşatan ve hissettiren bir toplumun evlatlarıyız. Sevgili gençler, Ahilik kültürüne biraz daha eğilmeli. Ahilikte, birlik var, beraberlik var, kardeşlik var. 800 yıllık bir geleneği, o güzel ahlakı ve o güzel kültürü esnaf ve sanatkar kesimi yaşatmaya çalışıyor."
Bu kültürün ilelebet yaşayacağına emin olduğunu anlatan Keskin, şunları söyledi: "Komşusu aç yatarken, kendisi tok yatan bizden değildir, diye bir söz var. Somali'ye yapılan yardımları işte bu güzel kültürümüzle gerçekleştirdik. Ahilik, dağıtan değil, toparlayandır, Ahilik yıkan değil, yapandır. Ahiliğin, ülkemize ve dünyaya, kardeşliği ve huzuru getirmesini ben temenni ediyorum. Çünkü, dünyada kardeşliğe ve barışa ihtiyacımız var."
Keskin, toplantıya KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu'nun da katıldığını belirterek, TESK olarak Kıbrıs'ta Ahilik etkinliklerinin düzenlenmesine katkı sunacaklarını ifade etti.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, "Bir ülke ekonomik olarak güçlü ise, gerçekten o ülkenin dünya siyaseti içinde bir yeri vardır" dedi. Bugün Osmanlı İmparatorluğu 3 kıtaya hükmetmişse, ahilik kültürü ile ekonomik gücü ile gerçekleştirdiğinin ortada olduğunu anlatan Çakır, şunları söyledi: "Ahilik kültürü içinde usta ahilik ilişkileri yanında müşteri ilişkileri de düzenlenmiştir. Bugün gelişmiş bir çok ülke, Ahilik kültürünü inceleyerek, kendi ekonomilerinde bir kurul uygulamışlardır. Ahiliğin
temelinde aldatmamak vardır, yani ahlaki kural geçerlidir. Hoşgörü, birlik beraberlik, dayanışma, yardım etme kuralları vardır."
VALİ SARAN’IN DEĞERLENDİRMESİ
Vali Ulvi Saran ise, "Ticaret ve ekonominin ortak bir dili olan esnaf ve sanatkarlarımızın Türkiye'de geçmişten bugüne taşıdıkları önemi hepimiz idrak ediyoruz" dedi. Ahiliğin böylesine önemli bir kesimin gelişinde ve Türkiye'nin ekonomisinde oynadığı rolü bir kez daha gözler önüne serdiğini anlatan Saran, şöyle konuştu: "Esasen, günümüzde yönetimin ve iş örgütlenmesinin vardığı bir takım sonuçlar var. Kamu yönetiminde ve işletme yönetiminde adeta birer altın kural haline gelen müşteri memnuniyeti, kalite ve insan odaklı gibi kavramlara dayanmaktadır. Bu kavramlar, piyasada tutunmak için uzun süreli, yani sürdürülebilir ve kalıcı bir başarı sağlamak için ve ekonominin sağlam temeller üzerine oturması için gerekli unsurlar şeklinde mütalaa edilmektedir. Ahilik kültürü temelindeki insan sevgisi, kanaat, paylaşım ve bir başkasını düşünme toplumumuzda belki bin yıldan beri bu değerlerin var olduğunu ve geleceğe ışık tuttuğunu göstermektedir. Gerçekten gençlerimizin bu değerlerden ilham alması, bunlardan güç
alması gerekmektedir." Toplantıya katılan KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu'na günün anısına bir plaket takdim edildi.
AHİLİK KÜLTÜRÜ DERS OLARAK OKUTULMALI ÖNERİSİ
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ersan Ersoy, ""İktisat eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarda Ahilik Kültürü Dersi okutulmalı" dedi.
Malatya'da Ahilik Haftası nedeniyle Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Ersoy tarafından "Ahilik Kültürü" konulu bir konferans verildi.
AHİ KÜLTÜRÜNE BİLİMSEL YAKLAŞIM
Yrd. Doç. Dr. Ersoy, "Ahilik, 13. Yüzyılda Anadolu'daki Türklerin hayatında birlik, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, ekonomik düzen, refah ve sosyal güvenlik gibi pek çok ihtiyacı karşılamak gayesiyle ortaya çıkmış, Türk toplumuna özgü bir sivil toplum kurumudur. Çünkü devletin yapması gereken pek çok hizmeti devlete hiçbir mali külfet getirmeden görerek, sosyal hayatı zenginleştirip halkın sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmiştir. Günümüzde toplum hayatının şekillendirilmesinde sivil örgütlerin önemini kavramış modern devletlerin görevlerini büyük bir kısmını sivil örgütlere devretme eğilimine girdiğine dikkat edilirse, Ahilerin o günkü Anadolu'nun şartlarında gerçekleştirdikleri uygulamaların ne kadar önemli olduğu anlaşılmış olacaktır. 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik, bu yüzyılda kurumsal olarak gelişmiş ve Türkün sanatının, aklının, becerisinin iman ateşiyle yoğrularak, maddeye ve nesneye nakış nakış işlemesiyle ortaya çıkmış bir düşünce sistemi ve teşkilatıdır. Türk toplumunun en önemli karakteristik vasıflarından bir tanesi fert-cemiyet dengesini sağlayan bir yapıda olmasıdır. Türklerde ne ferdi cemiyete feda eden, nede cemiyeti ferde feda eden bir anlayış bulunmamaktadır. Hangi seviyede olursa olsun cemiyet için ferdin haklarının ve kişiliğinin korunduğu bir sistemdir" diye konuştu.
AHİLİĞİN KAPSAMI
"Ahilik cinsiyet ayrımı yapmayan, cinsiyete dayalı bir iş bölümüyle kadınlara da soysal hayat içerisinde aktif kılan bir kurumdur. Ahilerin kadın kolu olarak görev yapan birde Bacıyan-ı Rum adında Anadolu'da Kadınlar Birliği bulunmaktaydı. Anadolu Kadınlar Birliği'nin dünyada kurulan ilk kadınlar teşkilatı olduğu ifade edilmektedir" diyen Yrd. Doç. Dr. Ersoy şunları söyledi:
"Ahilik kültüründeki ahi motifi, günümüzde insan haklarına saygılı, sivil toplumun taşıyıcısı, demokratik çağdaş Türk vatandaşlarının yetiştirilmesinde bize ışık tutabilir. Ahilik meslek ahlakına sahip esnaf ve sanatkarlarımız sayısının hızla artması, 'Eline beline, diline, işine aşına, eşine' sahip insanların sayısının toplumda çoğalması ise toplumsal refah ve huzurumuzun teminatı olacaktır. Bunun için toplumumuzda ve esnaf ve sanatkarlarımızın gönlünde zaten var olan Ahilik ruhunu yeniden canlandırmalı, Ahilik kültürünün gelişerek yeni kuşaklara aktarılması amacıyla eğitim camiası içerisindeki gençlere Ahilikle alakalı temel değerler ve bilgiler verilmeli. Bu doğrultuda özellikle iktisat eğitimi veren fakülte ve yüksek okullarda Ahilik Kültürü dersi okutulmalı. Diğer taraftan her iş kolunda ve işletmelerde belirli aralıklarla Ahilik Ahlakı hakkında konferanslar düzenlenerek çalışmaların bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır."
HÜKÜMETİN ESNAFA DESTEKLERİ
AK Parti Malatya Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Yönetim Kurulu Üyesi, TBMM Bütçe Plan Komisyonu Üyesi Mustafa Şahin, "AK Parti hükümetinin esnafımıza yaptığı bu destek ve teşviklerin sonucunda Türkiye ekonomisi dünyanın gelişen en büyük ikinci ekonomisi olmuştur" dedi.
Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, ahilik müessesenin önemine değinen AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, "Ahilik kültür ve felsefesinde, toplumun refahı ve sosyal sorumluluk önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda yeterli ve kaliteli mal ve hizmet üretimi teşvik edilmiştir. Ayrıca mal ve hizmet üretiminde kaliteyi yükseltmede, üretici ve sanatkarlar arasında dayanışma, işbirliği ve etkileşimi önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur. Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında kanunların yaptırımlarıyla uygulamaya ve hakim kılmaya çalıştıkları bu değerler 13.yy'da Anadolu'da Türkler tarafından Ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer ülkelere yüzyıllardan beri örnek olmuştur" ifadelerini kullandı.
"AK Parti hükümeti esnaf ve sanatkarlarımızın bir taraftan değişen dünya şartlarına adapte olmalarını sağlamak ve rekabet güçlerini arttırmak için sürekli destek olurken, aynı zamanda küçük ölçekli sanayici ve esnafın büyümesi için de Küçük ve Orta Sanayiciyi Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla teşvik ve krediler vererek desteklerini sürdürmeye devam ediyor" diyen Şahin, "AK Parti hükümetinin yaptığı bu destek ve teşviklerin sonucunda Türkiye ekonomisi dünyanın gelişen en büyük ikinci ekonomisi olmuştur" şeklinde konuştu.