ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Temmuz 2023 Cumartesi - 15:55

Ahi Toman Baba Türbesi restore ediliyor

Ahi Toman Baba hem Anadolu'da hem de Erzurum'da köklü ahilik geleneğinin önemli bir ismi olarak biliniyor. Ancak onun kabri olduğu kabul edilen türbe yıllardır yıkık ve dökük haliyle görenlerin yüreklerini yakıyor.

Ahi Toman Baba Türbesi restore ediliyor

Ahi Toman Baba hem Anadolu'da hem de Erzurum'da köklü ahilik geleneğinin önemli bir ismi olarak biliniyor. Ancak onun kabri olduğu kabul edilen türbe yıllardır yıkık ve dökük haliyle görenlerin yüreklerini yakıyor. Şimdi kurumlar el birliğiyle bu ayıbı gidermek ve türbeyi kurtarmak için kolları sıvadı.
Birçok anlatım ve kaynakta, Erzurum'da ahilik teşkilatının 1300'lü yıllarda, Ahi Toman Baba tarafından kurulduğu ifade edilir. Yaşadığı dönemin en büyük seyyahlarından birisi olan ve aynı zamanda kadılık görevi de yapan İbni Batuta 1331'de Erzurum'a uğradığı zaman Ahi Toman Baba'nın tekkesinde konakladı. Batuta, seyahatnamesinde ‘Bu şahıs pek yaşlı olup 130 yaşını aştığı söylendiği halde hâlâ bir değneğe dayanarak yürümekte, hafızası yerinde durmakta, beş vakit namazını kılmakta idi. Yemekte bize şahsen hizmette bulundu. İkinci gün yola çıkmak istediğimizde ise bize gücenerek buna razı olmadı' şeklinde tespitlerde bulunuyor.
Defineciler türbeyi talan ettiler
Şehirde hem ahilik geleneğinin ve teşkilatının önemli bir ismi olan hem de insanlar tarafından manevi dinamik olarak kabul edilen Ahi Toman Baba'nın evler arasında kaybolup giden, ilgisizlik ve vefasızlık sonucu viraneye dönen türbesi ise görenleri üzüyordu. Bir çok defa dile getirilen türbenin içler acısı hali, bürokratik engeller, ödeneksizlik, değişik sebep, mazeret ve ihmallerden dolayı iyice içinden çıkılmaz hale gelmişti. Harap bir vaziyette olan türbenin içinde biri tahta, ikisi Selçuklu tarzında taş sanduka olmak üzere üç mezar bulunuyordu. Kitabesi okunmaz hale gelen türbede İlhanlı döneminde şehre gelen Ahi Toman'ın yattığı rivayet ediliyor. Defineciler tarafından mezarı açılan ve harap bir halde bekleyen Ahi Toman Baba‘nın Narmanlı Camii arkasındaki kümbeti için defalarca yetkili isimler tarafından restorasyon sözü verilmesine rağmen bir türlü çalışmaları başlatılmadı. Hem yıkılan hem de çöplüğe dönen türbe için şimdi umut ışığı doğdu. Kamulaştırma için düğmeye basıldı, türbenin restoresi için proje hazırlandı.
Türbe için hep birlikte kollar sıvandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kültür Müdürlüğü ve Yakutiye Belediyesi, Erzurum'daki bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak ve Ahi Toman Baba'ya yakışır bir kabir meydana getirmek için kolları sıvadı. Türbenin çevresindeki tüm evlerin kamulaştırma işlemleri yapıldı ve yıkımlar başlatıldı. Tarihçi Abdurrahman Zeynal, Erzurum'da yürek yakan bir manzaranın böylece ortadan kaldırılacağını anlatarak, “Gelişmeler bizi çok sevindirdi. İnşallah gerekli çalışmalardan sonra güzel bir eser ortaya çıkarılır. İnsanlarda diledikleri zaman gelip ziyaretlerini yapar. Gençlerimizde ahilik geleneğinin güzelliklerini bu vesile ile öğrenmiş olur. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.
Türbe İlhanlı yapısının çağrıştırıyor
Ahi Baba Türbesi, Tebriz Kapı semtindeki Narmanlı Camii'nin arkasında bulunuyor. Evler arasında kalan türbe dışarıdan görünmez durumda. Türbeye bu evlerin içerisinden geçilerek ulaşılıyor. Erzurumlular bu türbenin, “Ahi Baba Türbesi” olduğunu kabul ediyor. Türbe iki metre kadar toprağın içine gömülmüş durumda. Bu özellik İlhanlı türbesi olduğunu gösteriyor. “İbn Batuta H.732 M.1331 yılında Erzurum'a geldiği zaman Erzurum'da Ahi Toman'ın tekkesinde kaldı. Türbe sekizgen planlı, 3.35 metre yüksekliğindeki duvarların üstüne yarım küre şeklinde bir kubbe oturtulmuştur. Türbenin kuzey kısmındaki kapısı taşlarla örülerek kapatıldı. Türbenin duvar kalınlığı 70 cm ve türbe düzgün kaliteli kesme taş malzeme ile inşa edildi.

 
Tekman Hacı Ömer suya kavuştu
 
Ailelerin evlat direnişi bin 405’inci gününde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum MSE ‘Bir Masal Ya da Gerçek’i sahneledi
Trabzon'un Akçaabat Belediyesi organizesinde bu yıl 4.’sü düzenlenen Açık ...
Dede Korkut Hikâyelerinin 4. nüshası tanıtıldı
Türk milletinin töresini, inancını, ahlâkını ve kahramanlıklarını anlatan ...
ATAUNİ’de öğrencilerden fotoğraf sergisi
Atatürk Üniversitesi “Cevapsız Çağrı” sergisi başlığıyla farkındalık oluşturacak ...
 
Aşık Veysel’e vefa
Merhum halk ozanı Aşık Veysel’in vefatının 50’nci yılı dolayısıyla sanatçıyı ...
Kavukçu’dan Gelincikler performansı
Atatürk Üniversitesi eski akademisyenlerinden, Erzincan Binali Yıldırım ...
Dede Korkut’a vefa
Bu yıl 27'ncisi düzenlenecek olan Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenlerinin programı belli oldu
 
 Âşık Sümmânî kültür merkezinde Kuran Kursları başladı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Palandöken İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...
Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği kuruluyor
Türk Dünyası’nın ilk uluslararası kuruluşu olan TÜRKSOY’un 30. kuruluş ...
Feyzullah Efendi Konağında zamanda yolculuk
Feyzullah Efendi Konağı bu günlerde Erzurum Geleneksel El Sanatlarına ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Devletin “Merhamet” Politikası: Terörü Besleyen Bir Uygulama mı?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva