SELAHATTİN AKTAŞ
ERZURUM (İHA) - İspir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün, Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat MYO, Padova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İspir ve Pazaryolu İlçeleri Bal Üreticileri Birliği, İspir Pazaryolu Kültür Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği ile birlikte yürüttüğü, “Agro-Turizm’e İlk Adım; İspir Pazaryolu Örneği” projesi tanıtım toplantısı ile birlikte uygulanmaya başladı.
Proje, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2013 yılı malı yardımlar kapsamında finanse ediliyor. Proje; bölgenin marka olma potansiyeline sahip tarımsal ürünlerini tanıtıp markalaştırarak ürüne değer katma ve bölge üreticisinin daha fazla gelir elde etmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu amaca ulaşabilmek için proje İspir ve Pazaryolu ilçelerinin önemli değere sahip tarımsal ürünlerinin markalaşması, coğrafi sertifikasyonu, tanıtımı faaliyetlerinin yanı sıra, bölgenin ekonomik ve turizm anlamında en çok öneme sahip İspir Kuru Fasulyesi ve İspir balının paketlenmesine yönelik yatırımları kapsıyor
İspir Kuru Fasulyesi İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi tescili yaptırılmış bir ürün. Projede İspir Balının Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi tescilinin yaptırılması için gerekli girişimler yapılacak. Ayrıca hem fasulye hem de bal için Avrupa Birliği mevzuatına göre coğrafi sertifikasyon için başvurular gerçekleştirilecek.
İspir İlçe Müdürlüğü İspir Kuru Fasulyesinin TPE tescil belgesine göre ekim, hasat ve pazarlama işlemleri hakkında üreticilerin bilgilendirilmesinde aktif rol alacak.