ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>ASAYİŞ
28 Nisan 2021 Çarşamba - 00:13

Adalet Bakanlığı gerçeği ortaya koydu

Adalet Bakanlığı tarafından, sözde 'Ermeni Soykırımı'nın gerçekleri “Hukuksal Açıdan Soykırım” başlığı altında yayınlanan bir mesajla gün yüzüne çıkarıldı.

Adalet Bakanlığı gerçeği ortaya koydu

Adalet Bakanlığı tarafından, sözde 'Ermeni Soykırımı'nın gerçekleri “Hukuksal Açıdan Soykırım” başlığı altında yayınlanan bir mesajla gün yüzüne çıkarıldı.
Adalet Bakanlığı tarafından “Soykırım Nedir?”, ”Bir fiilin soykırım olduğuna kim karar verir?” “Mevzuatımızda soykırım suçu var mıdır?”, “1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen görevli ve yetkili bir mahkeme kararı var mı, olabilir mi?”, “1915 olaylarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargılayabilir mi?”, “1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmemek cezalandırılabilir mi?”, “ABD Başkanı’nın açıklamalarının hukuki temeli var mı?” gibi sözde 'Ermeni Soykırımı'nı ele alan soru başlıklarının hukuki açıdan açıklandığı bir mesaj yayınlandı.
Adalet Bakanlığı tarafından, soykırım, “Hukukun tanımladığı ve çerçevesini belirlediği uluslararası topluma karşı bir suç tipidir. Bu suç uluslararası düzeyde ilk defa 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile tanımlanmış bulunmaktadır” şeklinde açıklandı.
Mesaja göre, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne taraf olup olmadığı sorusu, “Türkiye 1950'den bu yana, yani ilk yıllardan itibaren, bu sözleşmeye taraftır. 149 devletin taraf olduğu sözleşme doğrultusunda ülkeler iç hukuklarında da soykırım suçunu düzenlemiştir” ifadeleriyle cevaplandı.
Mesaja göre, “Mevzuatımızda soykırım suçu var mıdır?” sorusu, “1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 76. maddede soykırım suçunu, 77. maddede insanlığa karşı suçları uluslararası belgelerde ortaya konulan çerçeveye uygun şekilde düzenlemiştir. Üstelik bu suçlarda zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır. Zamanaşımının işlememesi kuralı 1 Haziran 2005'ten sonra işlenen suçlar için geçerlidir” diye cevaplandı.
“1915’TE YAŞANAN OLAYLARDA SOYKIRIM SUÇUNUN OLUŞTUĞU SONUCUNA VARABİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Adalet Bakanlığı tarafından sözde 'Ermeni Soykırımı'nın yalanlarının ve gerçeklerinin gün yüzüne çıkarıldığı mesajda, “Suçun unsurları nedir?” sorusu, “Öncelikle özel bir kasıtla hareket edilmesi gerekir. Burada özel kasıt şudur: Milli, etnik, ırki veya dini bir grubu, sırf bu niteliği nedeniyle, kısmen veya tamamen yok etmek amacıyla hareket edilmiş olmalıdır. Bu saikle belli bir gruba yönelen öldürme, yaralama gibi yok etmeye yönelik fiiller soykırım suçuna neden olun Bu unsurlar çerçevesinde, 1915 Tehcir Kanunu uygulamasında ve o süreçte yaşanan olaylarda soykırım suçunun oluştuğu sonucuna varabilmek mümkün değildir” şeklinde açıklandı.
“1915 OLAYLARINDAN KAYNAKLI HERHANGİ BİR HAK İDDİASI AİHM NEZDİNDE İLERİ SÜRÜLEMEYECEKTİR”
Adalet Bakanlığınca yayınlanan mesajda “Bir fiilin soykırım olduğuna kim karar verir?” ve “Dünya tarihinde soykırım suçu olduğu sonucuna varılmış yargı kararları var mı?” soruları şeklinde cevaplandı:
“Bir fiilin soykırım olduğuna kim karar verir?; Soykırımın siyaset, sosyoloji ve tarih gibi çeşitli disiplinlerin ilgi alanına girdiğine şüphe yoktur. Ama hukuken bir fiilin soykırım suçunu oluşturabilmesi için ya iddia olunan eylemlerin gerçekleştiği ülke yargısının ya da yargılama yetkisine sahip bulunan uluslararası bir yargısal mekanizmanın (Uluslararası Ceza Mahkemeleri ya da Uluslararası Adalet Divanı) bu konuda karar vermesi gerekmektedir (BM Sözleşmesi m. 6). Ayrıca suçlanan kişilerin hayatta olması da kovuşturma şartlarından biridir. Dünya tarihinde soykırım suçu olduğu sonucuna varılmış yargı kararları var mı?; 1945 tarihli Nürnberg Mahkemesi, Almanya'nın savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçlarını yargılamıştır. Teknik anlamda soykırımı ele almayan bu mahkeme uluslararası statü ile kurulmuştu. 1954'ten itibaren Almanya kendi çıkardığı kanunlarla Yahudi soykırımı faillerini yargılamaya başlamıştır. 1965 yılında o kanunu değiştirerek, zamanaşımını kaldırmış ve bunu aleyhe biçimde geçmişe yürütmüştür. Uluslararası düzeyde ise 1993'te Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1994'te Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi kurularak insanlığa karşı suçlar yargılanmış, soykırım tespiti yapılmıştır. 1998 Ruanda kararı dünya tarihinde bir uluslararası mahkeme tarafından soykırım kararı verilen ilk karardır. Uluslararası Adalet Divanı 2007 'de Bosna'da bir soykırım olduğunu kabul etmiştir. Dolayısıyla, Almanya, Bosna ve Ruanda'daki olaylara 'soykırım' demenin hukuki bir temeli vardır.”
Mesaja göre, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen görevli ve yetkili bir mahkeme kararının olup olmadığı veya olabileceği ihtimali sorusuna, ”Bu konuda bir yargı kararı yoktur. Esasen ve usulen de mümkün değildir. BM Sözleşmesi ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarında ortaya konulan çerçeve karşısında yargısal bir mekanizmanın harekete geçmesi söz konusu olamaz. Kaldı ki, UCM ya da herhangi bir ad hoc mahkeme, ancak hayatta olan failleri yargılayabilir. İddia olunan failler hayatta değilse tüm ceza yargılamalarında olduğu gibi burada da kovuşturma olanağı bulunmamaktadır” ifadeleri ile cevap verildi.
Adalet Bakanlığınca, “1915 olaylarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargılayabilir mi?” sorusu, “AİHM, Perinçek/İsviçre ile Mercan ve diğerleri/İsviçre kararlarında; 1915'te Osmanlı Devleti zamanında Ermenilerin yaşadığı olaylar ve tehcirin uluslararası hukuk anlamında "soykırım" olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği konusunda Soykırım Sözleşmesi bağlamında Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da Uluslararası Adalet Divanının aksine bağlayıcı karar alma yetkisinin bulunmadığını ifade etmiştir. Dolayısıyla 1915 olaylarından kaynaklı herhangi bir hak iddiası AİHM nezdinde ileri sürülemeyecektir” diye cevaplandı.
“1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmemek cezalandırılabilir mi?” sorusunun cevaplandığı mesajda şunlar kaydedildi: “Bu konu yukarıda anılan davalarla AİHM önüne taşınmıştır. Bu davalarda, Ermeni soykırım iddialarını reddetmeyi suç olarak düzenleyen İsviçre hukuku AİHM'den ihlal kararı almıştır. Konu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmiştir. Kararda, tarihsel olaylar hakkındaki görüş açıklamalarını cezai yaptırıma bağlamanın Avrupa insan Hakları Sözleşmesi ile öngörülen ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüğü ile bağdaşmayacağı vurgulanmıştır.”
“MESNETSİZ İDDİALAR”
Mesaja göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarının hukuki temelinin olup olmadığı şu ifadelerle cevaplandı: “Ülkemizin de taraf olduğu Soykırım Sözleşmesi ve bu Sözleşmeyi yorumlayan UAD içtihatları dikkate alındığında ABD Devlet Başkanı'nın açıklamalarının hukuki bir karşılığı yoktur. Bireylerin olduğu gibi devletlerin de lekelenmeme hakkı vardır. Tamamen siyasi saiklerle ortaya atılan mesnetsiz iddialar, asırlar boyunca adalet ve hukukla yaşamış bir milletin şanlı tarihine çamur atma arayışından başka bir anlama gelmemektedir.”

 
25 kilo eroin ele geçirildi
 
‘HDP’nin kökü de kimliği de Ermeni’dir’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
25 kilo eroin ele geçirildi
Van’ın Çaldıran ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda ...
Kısıtlamanın ihlaline izin vermediler
Kars’ta sokağa çıkma kurallarını ihlal eden ve maske takmayan 79 kişiye polis cezai işlem uyguladı.
Anaların evlat nöbeti 602’inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
3  terörist etkisiz hâle getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Yıldırım operasyonu esnasında bir ...
MSB: Şehidimizin kanı yerde kalmadı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Yıldırım operasyonunda şehit olan ...
Kısıtlama denetim sonuçları açıklandı
İçişleri Bakanlığı’nca, 19-26 Nisan tarihleri arasında uygulanan sokağa ...
 
Hainlere büyük darbe
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında ...
‘31 terörist etkisiz hale getirildi’
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında ...
54 suçtan aranan şahıs yakalandı
54 suçtan aranması bulunan zanlı, polis ekipleri tarafından Bahçelievler’de ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva