ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAUZEM)’de öğrenci sayısı 20 bini aştı. 2009 yılının ortalarında kurulan merkez, ulusal ve uluslararası eğitim ihtiyaçlarını giderecek uzaktan eğitim çözümlerini tasarlıyor.
Atatürk Üniversitesi’nde uzaktan eğitim verilmesine olanak sağlayan ATAUZEM, idari ve teknik konularda çalışan personelleri ve uzaktan eğitim veren öğretim üyeleriyle birlikte Erzurum’un adeta üçüncü üniversitesi oldu. Kısa bir sürede öğrenci sayısını 22 bine çıkaran Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, yakın bir gelecekte Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu büyük ölçekteki eğitim programlarına göz dikti.
GÜLSOY SÜRECİ VE PROGRAMI ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy, ATAUZEM hakkında detaylı bilgiler verdi. 23 Temmuz 2009 tarihinde kurulan merkezin amacının, bilişim teknolojileri destekli uzaktan eğitim faaliyetlerini planlama ve diğer programlarla işbirliği içerisinde ulusal ve uluslararası eğitim ihtiyaçlarını giderecek uzaktan eğitim çözümlerini tasarlama olduğunu kaydeden Gülsoy, kısa süreli geçmişine rağmen ATAUZEM’in yaklaşık 22 bin öğrencisinin bulunduğunu bildirdi.
AKADEMİK KADRO
ATAUZEM bünyesinde akademik, idari ve teknik konularda çalışan toplam 40 kişinin yanı sıra, üniversitenin diğer birimlerinden gelen 100’den fazla öğretim üyesinin uzaktan eğitim programlarında ders verdiğini söyleyen Gülsoy, ön lisans, lisans tamamlama ve yüksek lisans programlarının, ATAUZEM çatısı altında yürütüldüğünü ifade etti. Halen Hemşirelik Lisans Tamamlama (HELİTAM), İlahiyat Tamamlama (İLİTAM), tezsiz yüksek lisans olarak Güvenlik ve Adli Bilimler (GAB) ve ön lisans düzeyinde ise, Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümlerine kayıtlı öğrencilere öğretim hizmeti verildiğine işaret eden Gülsoy, ATAUZEM’in, Türkiye’nin en kalabalık uzaktan eğitim öğrencisine sahip olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Gülsoy, “ATAUZEM, insan odaklı eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetleri çerçevesinde günün ve geleceğin ihtiyacı olan nitelikli bireyleri yetiştirmede internet teknolojilerine dayalı ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar ortaya koymayı kendisine vizyon edinmiş ve bu yolda çalışmalarını sürdürmektedir.” diye konuştu.
İLÇELERDEKİ ÖĞRENCİLER DE KAPSAMA ALANINDA
ATAUZEM’in, sadece uzaktan öğrenciler değil yüz yüze eğitime katılan öğrencilere de öğretim hizmeti sunduğunu belirten Doç. Dr. Gülsoy, bu noktada öğretim elemanı eksikliği çekilen ilçelerdeki Meslek Yüksek Okullarındaki öğrencilere canlı sınıf bağlantısıyla uzaktan dersler verildiğini ifade etti. Gülsoy, “Bu amaçla oluşturulmuş akıllı sınıf dediğimiz özel ortamlarda toplanan öğrenciler kampusten anlatılan dersi izleyip istedikleri anda soru sorabilmektedir. Bu hizmet öğrenenlerin mesafe sınırlılığı olmaksızın üniversitede herhangi bir yerdeki alanında uzman öğretim elemanlarından ders almasına olanak tanımaktadır.” diye konuştu.
ÇAĞRI MERKEZİ
Öte yandan ATAUZEM öğrenenlerinin ihtiyaçlarını en kısa sürede almak ve karşılamak üzere çağrı merkezi kuran bir kaç üniversiteden birisinin de, yine Atatürk Üniversitesi olduğuna dikkati çeken Gülsoy, bilişim nimetlerinden sadece bu alanda istifade etmediklerini kaydetti. Gülsoy, “Çağrı merkezinin yanı sıra öğrenci talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek için web sitesi, e-posta ve facebook gibi ortamlar halkla ilişkiler birimi tarafından sürekli takip edilmektedir. Gün geçtikçe kendini yenilemeye ve geliştirmeye çalışan ATAUZEM, yakın gelecekte ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu büyük ölçekli yeni programlar üzerinde ciddi bir azim ve gayretle çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.