Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası ilişkiler Bölümü ve Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen, IV. Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kongresi, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirildi. Kongre’ye farklı üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Öğrenci Kongresi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi’nin geçmişte birlikte yaptıkları faaliyetleri anlatan kısa bir tanıtım filmi ile başladı.
ORHAN SUNUM YAPTI
Kongrenin açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. M.Suphi Orhan, dışarıdan gelen öğrencilerin Erzurum’u çok iyi tanımalarını ve başkalarına tanıtmalarını belirterek, misafir olarak burada bulunan her bir öğrenciyi bir elçi olarak gördüklerini ifade etti.
Orhan, geçlerin geleceğin ışıkları olduklarını, büyük görevler düştüğünü ve ülkelerini, topraklarını iyi tanıyıp ve tanıtmalarının gerektiğini vurguladı.
ÖĞRENCİ KONRESİNİN ÖNEMİ
Kongreye katılan Atatürk Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç.Dr. M.Sait Dilek de, Öğrenci Kongresi’nin öneminden ve gerekliliğinden bahsetti. Öğrenci Kongresi’nin öğrencinin, meslektaşlarının kongresi olduğunu belirten Dilek,”2009 yılında kurduğumuz öğrenci kongresinde çeşitli etkinlikler yapmaya başladık. Bu yıl 4.sünü düzenlediğimiz Uluslararası etkinliğimiz uzun soluklu bir etkinlik olacaktır. 2 gün sürecek bu etkinlikte umarım güzel bir verim sağlamış oluruz” dedi.
“Kendinize Güvenin”
2009 yılında kurdukları kongrenin öğrenci odaklı oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Mehmet Sait Dilek, “Bu düzenlediğimiz kongrede amacımız çeşitli illerden gelen öğrencilerin fikirlerini söylemelerini ve tartışmalarını istedik. Bu sadece Uluslararası İlişkiler Bölümüne has bir kongre değil. Diğer sosyal bölümlerden gelen arkadaşlarımız da var. Kendinizi gösterin istedik. Yani kendinize güvenin. Öz güven çok önemli bu yüzden. İlerleyen dönemlerde lisans düzeyi yetmeyebilir, lisansüstü boyut gerekebilir. Bu yüzden karşılıklı etkileşim çok önemli. Sosyal ve akademik gelişim de önem arz ediyor. Bu yüzden de öğrenci kongrelerine duyulan gereksinim artıyor” ifadelerini kullandı.
Kongreye onur Konuğu olarak katılan Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Fırat Purtaş ise kültürel diplomasi hakkında öğrencilere bilgi verdi.
PURTAŞ BİLGİLENDİRDİ
Purtaş,” Atatürk Üniversitesi öğrenciye yönelik çalışmalarıyla önemli adımlar atıyor ve önemli etkinlilerde bulunuyor. Bu da tek başına anlamlı ve kültürel bir diplomasidir.
Yaşadığımız dünya çok sayıda insan tarafından küçük bir ülkeye benzetiliyor. Bu da iletişimin gelişmesine ve kültürel etkileşimin büyümesine kaynaklık sağlıyor. Bu etkinlik hem ülkemizin gençlik hareketinin teşvik edilmesine hem de gençler arasında kültürel etkileşimin artmasına yardımcı oluyor.
Kongreye katılan öğrenciler, Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri, Değişen Güvenlik Stratejileri, Türk Dış Politikası için Ciddi Tehdit Seleflik, konularında konferans verdi.