ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AFAD zamanla yarıştı
AFAD zamanla yarıştı
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
11 Ekim 2023 Çarşamba - 16:05

ATAUNİ Tıpta gündem oluşturdu

Atatürk Üniversitesi bilim insanlarının Pankreas kanserine yönelik yapmış oldukları uluslararası çalışma, impact faktörü 24,3 olan çok saygın bir bilimsel dergide yayımlandı.

ATAUNİ Tıpta gündem oluşturdu

Atatürk Üniversitesi bilim insanlarının Pankreas kanserine yönelik yapmış oldukları uluslararası çalışma, impact faktörü 24,3 olan çok saygın bir bilimsel dergide yayımlandı.

Atatürk Üniversitesinden iki bilim adamı, impact faktörü çok yüksek (İF=24,3) olan “Drug Resistance Updates” isimli Q1 dergide "Cell Membrane-Camouflaged Bufalin Nanoparticles Target NOD2 and Overcome Multidrug Resistance in Pancreatic Cancer" isimli makale yayımladı. Bu iş birliğine Türkiye, Çin, Almanya ve Hong Kong bilim adamları da katkı verdi.

Pankreas kanseri gibi ölümcül hastalıkların tedavisi için etkili ve güvenli bir yol bulmayı hedefleyen tıp dünyası bu kapsamda; Türkiye, Çin, Almanya ve Hong Kong'dan bir grup araştırmacı, bu zorluğu aşmak için umut verici bir çözüm üretti. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Abdelaty Hassibelnaby ve Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, kısaca CBAP adını verdikleri hücre zarı kaplamalı bufalin nanopartikülleri adlı çalışmayı uygulamaya koydu.

Geliştirilen Yöntem, Bireyin Kanserle Savaşma Yeteneğini Artırıyor

CBAP, pankreas kanseri tedavisinde kullanılan bir bileşen olan Bufalin'i hedefleyen güçlü bir ilaç taşıma sistemini temsil ediyor. Bufalin, kurbağa salgılarından elde edilen bir bileşen olup kanser hücrelerini hedef alabilen potansiyel bir ilaç olarak biliniyor. Ancak Bufalin'in kardiyotoksisiteye yol açma riski, bu değerli bileşiğin kullanımının önüne geçiyor. CBAP, bu sorunu başarıyla ele alıyor. Bufalin'i hücre zarı ile kaplayarak, bu zararlı etkiyi büyük ölçüde azaltıyor ve aynı zamanda Bufalin'in kanserle savaşma yeteneğini artırıyor.

CBAP'ın pankreas kanseri hücrelerini daha duyarlı hale getirdiğini ve genellikle tedavide kullanılan ilaçlara karşı daha etkili hale getirdiğini gözlemleyen araştırmacılar, ayrıca CBAP'ın çalışma mekanizmasını incelediler ve şaşırtıcı bir keşif yaptılar. CBAP, pankreas kanseri hücrelerinde ilaç direncine neden olan bir yol olan NOD2/NF-κB sinyal yolunu hedef alıyor. Bu etkileşim, ilaç direncine yol açan ATP bağlayıcı taşıyıcılarının (ABCB1 ve ABCG2) ifadesini azaltarak ilaçların kanser hücrelerine daha etkili bir şekilde ulaşmasına imkân tanıyor.

CBAP’ın pankreas kanseri tedavisinde kullanılabilir bir nanotıp yöntemi olarak ortaya konduğu çalışmada bu yeni yaklaşım, ilaç direncini aşma potansiyeline sahip ve Bufalin ile ilişkilendirilen kardiyak yan etkileri en aza indirirken pankreas kanseri tedavisi için kullanım umudunu artırıyor.

“Ülkemizin Rekabetçi Pozisyonunu Koruması İçin Çalışıyoruz”

Türkiye’nin ilaç sektöründe küresel rekabetçi pozisyonunu koruması ve daha yüksek basamaklara çıkabilmesi amacıyla üniversite olarak çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yerli ve milli teknoloji hamlesiyle birlikte yine yerli ilaç üretimine yönelik de önemli adımların atıldığını dile getirdi. Yıllarca dışa bağımlı bir şekilde ilerleyen sektöre yönelik gerçekleştirilen atılımlar ile bu zincirlerin kırılmaya başladığını aktaran Rektör Çomaklı: “Üniversite olarak ilaç sektöründe yaşayacağımız her gelişme, öz kaynağın Türkiye’de kalmasını sağlayacak. Yine geliştirilen yerli ilaçların ihraç edilmesi ekonomik kazancın yanında özgüven getirecek” dedi.

“Amacımız; Ülkemizin Yerli ve Milli İlaç Üretimi Sürecine Katkı Sağlamak”

Göreve geldikleri ilk günden itibaren bu konuyu gündemlerine aldıklarını ve süreç içerisinde önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Prof. Dr. Çomaklı: “Yerli ilaç süreçlerine hız kazandırmak amacıyla eczacılık, tıp, biyoloji, kimya, fizik ve mühendislik alanları başta olmak üzere birçok disiplini bir araya getirerek akademisyenler, araştırmacılar, ilaç şirketleri ve ilgili hizmet kuruluşları ile birlikte bilgi alışverişi yaparak ilaç keşfi veya geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz. Pandemi sürecinde de sağlık sektörünün önemine bir kez daha yakından tanıklık ettik. Bizim de amacımız; ülkemizin yerli ve milli ilaç üretimi sürecine katkı sağlamak. Bu önemli misyonu yerine getirecek araştırma altyapımız ve çalışacak insan gücümüz var” diye konuştu.

“Bizim İnsanlığa Olan Sorumluluklarımız Var”

Atatürk Üniversitesi olarak insan odaklı çalışarak bilgiyi toplum adına kullanmayı öncelediklerini belirten Rektör Çomaklı: “Bu doğrultuda atılan her adımı sonuna kadar destekliyoruz. Bizim insanlığa olan sorumluluklarımız var. Bunlardan birisi de hastalıklara şifa olabilecek çalışmaları hayata geçirmek. Böylesine kutsal bir görevi yerine getirmek amacıyla çıktıkları yolda Pankreas kanserinin tedavisine yönelik olarak geliştirdikleri yöntemden dolayı Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Abdelaty Hassibelnaby ve Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nu kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

Yüksek Etki Faktörlü Yayın Nedir?

Yüksek etki faktörlü yayınlar ve uluslararası çalışma iş birlikleri, akademik dünya ve üniversiteler için büyük önem taşıyor. Yüksek etki faktörlü yayınlar, genellikle bilgi sınırlarını zorlayan araştırmaları temsil ediyor. Yüksek etki faktörlü yayınlarla ilişkilendirilen kurumlar, daha fazla tanınma ve prestij kazanıyor. Genellikle daha geniş bir okuyucu kitlesi tarafından okunan ve alıntılanan bu tür çalışmalar, uluslararası iş birliklerini de beraberinde getiriyor.

Makale Linki: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1368764623000882

 

 
ETÜ’lü Akademisyenler Proje Yazma eğitimi aldı
 
Ayı saldırısı: 2 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılmaz’dan dijital Türkiye açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “E-devlette 10’dan fazla kurumumuzun ...
ETÜ projesi patent aldı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) laboratuvarlarında geliştirilen proje ...
TÜİK Devlet Hesapları verisini açıkladı
Devlet açığının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 2,1'e ...
 
Atatürk Üniversitesi ilk 10’da
Atatürk Üniversitesi,TÜBİTAK tarafından onaylanan 104 projesiyle tüm üniversiteler ...
Erzurum 5’inci sırada
MES, 2022 yılında kadınlar için 18,3 yıl, erkekler için ise 18,1 yıl oldu. ...
74. Uluslararası Uzay Kongresi başladı
Aliyev, "Enerji güvenliği her ülkenin ulusal güvenliği meselesiyle eş ...
 
Atatürk Üniversitesi projeleriyle bilimsel gündemde
Atatürk Üniversitesi TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Geliştirilebilir ...
70 astronot ve kozmonot Türkiye’de buluştu
Uzay Kaşifleri Derneği'nin (Association of Space Explorers- ASE) 34'üncü ...
ATASAM ve GUAM’dan Uzay teknolojisi işbirliği
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Devletin “Merhamet” Politikası: Terörü Besleyen Bir Uygulama mı?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva