ARTVİN-ERZURUM DEVLET YOLUNUN TEMELİ ATILDI
Bakan Eroğlu tarafından temeli atılan Artvin-Erzurum Devlet Yolunun çalışmaları 1. kısmının 93, 3. kısmının ise 53 milyon YTL'ye mal olacağını bildirildi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, su taşkınları nedeniyle geçmiş yıllarda büyük hasarlar meydana geldiğini, insanların yüreklerini dağlayan can ve kayıpları yaşandığını belirterek, ''Çevre ve Orman Bakanlığının derelere sahip çıkması gerekiyor. Derelerin ıslah edilmesi, bitki örtüsünün zenginleştirilmesi ve dere yataklarının tanzim edilmesi çalışmaları önemli'' dedi.
Veysel Eroğlu, DSİ Konferans Salonunda düzenlenen, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 66 taşkın koruma tesisinin açılışı ile Artvin-Erzurum Devlet Yolunun 1. ve 3. kısım inşaatının temel atma törenine görüntülü canlı bağlantı yoluyla katıldı.
ERZURUM ARTVİN ULAŞIMI KOLAYLAŞACAK
Eroğlu, Artvin-Erzurum Devlet yolunun rehabilite edilmesinin, Erzurum ve Artvin için taşıdığı öneminin farkında olduğunu söyledi.''Şimdi töreni izleyenler soruyordur; 'DSİ, yol da mı yapıyor?' diye. Evet yapıyor'' diyen Eroğlu, DSİ'nin taşkınlar ve barajlar nedeniyle zarar gören yolları onardığını veya yenilerini yaptığını anlattı.
Su taşkınları nedeniyle, geçmiş yıllarda büyük hasarlar meydana geldiğini, insanların yüreklerini dağlayan can ve kayıpları yaşandığını belirten Eroğlu, geçen yıl DSİ Genel Müdürlüğünde düzenlenen ''Taşkın Sempozyumu''nun faydalı olduğuna inandığını ifade etti.
DSİ'nin, uzun yıllar sahipsiz ve bakımsız kalan derelere de sahip çıktığını vurgulayan Eroğlu, kurum tarafından bu yıl çalışmaların, ''Derelerimizi Geri İstiyoruz'' sloganıyla yürütülmesinin konuya verilen önemi gösterdiğini kaydetti.
Taşkın koruma çalışmaları
Başbakanlık tarafından yayınlanan, ''Taşkın Genelgesi''ne de değinen Eroğlu, başka kurumlar tarafından dere yataklarında yapılan yanlış icraatlar nedeniyle dere yataklarının bozulduğunu ve taşkınlar meydana geldiğini savundu.
Çevre ve Orman Bakanlığının derelere sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, derelerin ıslah edilmesi, bitki örtüsünün zenginleştirilmesi ve dere yataklarının tanzim edilmesi çalışmalarının önemine değindi. Eroğlu, ''Bu sebeple, bakanlık olarak milli ağaçlandırma seferberliği ilan edildi. Seferberlik kapsamında, Trakya büyüklüğünde bir alan ağaçlandırılacak. Ağaçlar sayesinde erozyon ve su taşkını afetlerinin zararları azaltılmaya çalışılacak'' dedi.
Taşkın koruma çalışmalarında, dere ıslahlarının yanı sıra yukarı havza tanzim çalışmalarının da mutlaka ön plana alınması gerektiğini ifade eden Eroğlu, son 5 yılda 111 barajın açılmasının ve milyonlarca dönüm arazide sulama çalışmalarına başlanmasının bu konuya verilen önemi gösterdiğini söyledi.
DSİ Genel müdürlüğü döneminde düstur edinilen, ''DSİ, zamanla yarışıyor'' ilkesinin devamının sağlanması gerektiğini belirten Eroğlu, tüm bu çalışmaların Türkiye'yi 2013 yılında ilk 10 ülke, 2023 yılında ise ilk 5 ülke arasında sokmayı hedeflediğini ifade etti.
ÇARPIK KENTLEŞME HAVALARIN HİDRO DENGESİNİ BOZUYOR
DSİ Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker de Türkiye'nin yarı-kurak iklim kuşağında bulunduğunu, bu nedenle yağışların düzensizlik arz ettiğini anımsattı.
Özellikle, bahar aylarında alınan yağışlar ve yüksek kesimlerdeki karların erimesi nedeniyle su taşkınları yaşandığını anlatan Koçaker, sanayileşme perspektifinde gelişen kentleşmenin de akarsuların yataklarına olumsuz etkide bulunduğunu ifade etti.
Kentleşme nedeniyle, akarsu havzalarında hidro dengenin bozulduğunu belirten Koçaker, taşkınların depremlerden sonra en çok maddi hasara neden olan afetler olduğunu söyledi.
Taşkın tesislerinin toplam maliyetinin 78 milyon YTL olduğunu belirten Koçaker, Artvin-Erzurum Devlet Yolunun çalışmaları 1. kısmının 93, 3. kısmının ise 53 milyon YTL'ye mal olacağını bildirdi.
Koçaker, söz konusu tesisler sayesinde 125 yerleşim birimi ve 21 bin 200 hektar alanın su taşkınlarından korunacağını söyledi. Artvin-Erzurum Devlet Yolu temel atma töreni için Artvin'e de bağlanan Eroğlu, çalışma hakkında bilgi aldı. Daha sonra, salonda bulunan tüm kurum genel müdürlerini kürsünün bulunduğu alana davet eden Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, bazı milletvekilleriyle ve genel müdürlerle birlikte kurdele keserek, taşkın tesislerinin açılışını yaptı, karayolu inşaatının temelini attı.