''KIŞ MEVSİMİNDE TRAFİK TEDBİRLERİ'' GENELGESİ YAYIMLANDI
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, kış mevsiminin başlaması nedeniyle karayolu ulaşımında yaşanacak olumsuz hava ve yol koşulları dikkate alınarak gereken tedbirlerin alınması istendi.
Emniyet Genel Müdürlüğünün haftalık değerlendirmesinde yer alan bilgiye göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın imzasıyla kış mevsiminde alınacak trafik tedbirleri konusunda geniş kapsamlı bir genelge hazırlanarak 81 il valiliğine gönderildi.
Genelgede, kış şartlarının ağır ve etkili olduğu bölgelerde vali ve kaymakamların başkanlığında, ilgili bütün kuruluşların amirleri ve belediye başkanlarının katılımıyla yapılacak toplantıda, kuruluşlar arasında görev bölümü yapılarak, alınması gereken bütün tedbirlerin planlanacağı ve gerektiğinde ivedilikle uygulamaya geçileceği belirtildi.
ALTERNATİF GÜZERGAHLAR BELİRLENECEK
Şehir içi ve şehirlerarası alternatif güzergahların önceden belirlenerek, yağış nedeniyle yol kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması gibi hallerde, araçların bu alternatif güzergahlara yönlendirilmesinin sağlanacağının kaydedildiği genelgede alınacak önlemler şöyle sıralandı:
- Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde yoğun kar yağışı, buzlanma ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, bu güzergahlara gidecek olan araçlar karayolu elverişli hale gelinceye kadar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri gibi) bekletilecek. Bu süre içerisinde terminallerden çıkış yapacak otobüslerin hareketlerine izin verilmeyecek ve gerekli diğer tedbirler alınacak.
- Kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle, trafiğe kapanan yollara girmelerine izin verilmeyen araç sürücüleri ve yolcular, meskun mahallerdeki konaklama tesislerinde barındırılacak.
- Kar yağışı olması halinde, tır tipi araçlar ile gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçlar, uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı, hava ve yol şartları normale dönünceye kadar bekletilecek olup, karlı ve buzlu yol kesimlerinde, bütün taşıtlara zincir taktırılacak ve zincirsiz araçların seyrine izin verilmeyecek.
- Sisli veya zincir takılması gereken kesimlere gelinmeden önce, taşıt sürücüleri bizzat durdurularak veya megafonla araçlar arasındaki takip mesafesini artırmaları, mecbur kalmadıkça sollama yapmamaları, yavaş ve dikkatli seyretmeleri, ayrıca gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları hususlarında uyarılacak.
TRAFİK KONTROLLERİ
- Güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı ve ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek. Far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (zincir, takoz, çekme halatı gibi) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacak.
- Trafik birimleri, karayollarında kar ve buzlanma mücadelesi çalışmalarını yürüten Karayolları Genel Müdürlüğü personeli ve şehir içerisinde belediye görevlileri ile devamlı koordine içinde bulunarak, gerekli olan ve talep edilen yardımı derhal yapacak.
- Yolda mahsur kalan araç sürücüleri ve yolculara imkanlar ölçüsünde her türlü insani yardımda bulunulacak, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlara ait tesislerden de yararlanmaları sağlanacak. Ayrıca, ilgili kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin kendi görev alanlarına giren konularda gerekli tedbirleri almaları sağlanacak.
- Otoyollarda trafik yoğunluğunun az olması nedeniyle buzlanma oluşabileceğinden, otoyol trafik ekiplerimiz güzergahlarında seyir halinde veya yoldan geçen sürücülerin görebileceği şekilde yolun emniyetli kesimlerinde bulunacak, trafiği tehlikeye düşürecek olumsuz durumların tespit edilmesi halinde, derhal karayolları bakım işletme merkezlerine haber verilecek.
- Karayolu kenarındaki tesislerde, arızalanan araçlara müdahale edebilecek personelin, 24 saat esasına göre çalıştırılmaları konusunda, tesis yetkilileri uyarılacak.
ARIZA NEDENİYLE YOLDA KALAN ARAÇLARA YARDIM
- Arıza, kaza veya hava şartları nedeniyle yolda kalan araçların çekilip kurtarılmalarını sağlamak amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, şoförler ve otomobilciler odalarına ve özel kuruluşlara ait vinç ve kurtarma araçlarının, önem arz eden yol kesimleri ve kavşaklar ile bölge trafik denetleme istasyon amirliklerinde hazır bekletilmeleri sağlanacak.
- Kış mevsimi süresince trafik personeli maç, konser, toplantı gibi etkinliklerde güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek ve gerektiğinde şehir dışı trafik kuruluşlarımız, şehir içi trafik büro ve tescil hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilecek.
- Ekip araçlarının kışlık bakımları yaptırılacak ve avadanlıkları (zincir, takoz, çekme halatı gibi) eksiksiz olarak bulundurulacak. Ayrıca, trafik hizmetlerinde görevlendirilen araçlarda trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek şekilde akaryakıt kısıntısına gidilmeyecek.
- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçları kullanan görevliler genelge kapsamında yer alan hususlara öncelikle uyarak, karayolunu kullanan diğer araç sürücülerine örnek olacak.
BASIN BİLGİLENDİRİLECEK
- Basın-yayın organları kanalıyla vatandaşlar, kış şartlarında ne şekilde araç kullanacakları, trafikte karşılaşılabilecek riskler ve trafik kontrolleri ile amaçları hakkında düzenli bir şekilde bilgilendirilecek. Trafik kuralları, trafik kazalarının nedenleri ve meydana geldiği yerler, hava, yol ve trafik durumuna ait bilgiler, karayolu güzergahları üzerinde bulunan trafik, sağlık, dinlenme tesisleri, ilk yardım, yol açma ve kurtarma kuruluşları ile ekiplerinin yerlerini ve telefon numaralarını içeren kroki ve bilgi broşürleri hazırlanarak sürücülere dağıtılması sağlanacak.
- Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen (tipi, çığ düşmesi, heyelan, yol kapanması gibi) hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılması ve tedbirli olması sağlanacak.
Genelgede, ayrıca 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacağı, trafik kuruluşlarının kış aylarında da hava ve yol şartları elverişli olduğu sürece kontrol programları doğrultusunda denetimlerini yolda her türlü güvenlik tedbirleri alıp kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler koyarak, yolu aniden daraltmadan ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden sürdüreceği belirtildi.
Alınan bütün tedbirlere rağmen yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ, heyelan gibi sebeplerle karayollarının trafiğe kapanması veya ulaşımda aksamalar olması halinde, durumun en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı kaza danışma biriminin ''0312 412 25 92'' numaralı telefonu veya ''0312 468 91 43'' numaralı faksına bildirilmesi istendi.