Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) salonunda düzenlenen seminere çok sayıda iş veren ve çalışanlar katıldı. Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, sunumlar eşliğinde katılımcılara “İş güvenliği ve iş sağlığı” hakkında bilgiler aktardı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, her yıl dünyada 1,5 milyona yakın insanın iş kazası ve meslek hastalıkları yüzünden öldüğünü belirten Prof. Dr. Korkmaz, “250 milyon insan iş kazaları, 160 milyon kişi de meslek hastalıkları sonucu sakat kalıyor." dedi.
İŞ GÜVENLİĞİ OLMADAN VERİM ALINAMAZ
Toz duman içinde çalışırken ağızlarını kapatmayan, inşaatlarda ve demir-çelik fabrikalarında baret takmayan, kanunların öngördüğü önlemler karşısında duyarsız kalan işçilerin yakalandıkları meslek hastalıkları ve karşılaştıkları iş kazalarıyla çalıştıkları kuruluşlar ile ülkeyi zarara uğrattıkları vurgulayan Korkmaz, “ Bu denli çok iş kazası ve meslek hastalığının nedeni, çalışanların güvensiz ve eğitimsiz hareketleridir. Disiplinsizlik, eğitimsizlik, talimatlara aykırı davranışlar ve iş güvenliği konularında bilinçsizlik gerçekten iş kazaları ve meslek hastalıklarının en önde gelen nedenlerini oluşturmaktadır." diye konuştu.
ÖNCE ÇALIŞANLAR KORUNMALI
Çalışanların işyeri ortam ve şartlarında var olduğu kabul edilen sağlık, güvenlik tehlikeleri ve bunlardan kaynaklanan risklerden korunması amacıyla gerekli eğitimlere tabi tutulmaları konusunun bütün dünyada kabul gördüğünü belirten Korkmaz, “Bu nedenle 4857 sayılı İş Kanunu'nun 77. maddesine göre işverenler işçileri eğitmek zorundadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kayıtlarına göre, ülkemizde sigortalı her işçinin iş kazası nedeniyle ölüm riski Avrupa'dan 5 kat fazladır. İş kazalarının yüzde 70'i çalışanların emniyetsiz davranışlarından, yüzde 98'i insan hatasından kaynaklanmaktadır. Çalışanların sağlığı korunmalıdır. Üretim sürecinde 'önce verimlilik' yerine 'önce insan' yaklaşımının benimsenmesi verimliliği de arttıracaktır." dedi.
ILO verilerine göre her yıl dünyada 1, 5 milyona yakın insanın iş kazası ve meslek hastalıkları yüzünden öldüğünü, 250 milyon insanın iş kazaları, 160 milyon kişinin de meslek hastalıkları sonucu sakat kaldığına işaret eden Korkmaz, “Bu verilerin önemli bir bölümü de ülkemize aittir.” diye konuştu.