ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
On binler şehitler için yürüdü
On binler şehitler için yürüdü
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - A.Keçiörengücü: 0
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - A.Keçiörengücü: 0
Tekin: İlk günkü heyecanla yola devam edeceğiz
Tekin: İlk günkü heyecanla yola devam edeceğiz
Şehit Irmak’a vefa
Şehit Irmak’a vefa
HABERLER>EĞİTİM
18 Şubat 2012 Cumartesi - 15:58

A.Ü ters lale yetiştirecek

Doğan Haber Ajansı Botanik camiası ve Erzurum adına sevindirici bir haber geçti.Habere göre,Dünyada sadece Erzurum'un Karayazı İlçesi'nde yetiştiği belirtilen Latince 'Fritillaria Michailovskyi' adı ile tanınan ters lale türünün 57 soğanı, ana vatanına getirildi. Ters laleler, Erzurum'daki Atabotanik Park'ta çoğaltılacak.

A.Ü  ters lale yetiştirecek

Hollanda'ya kaçırılmak istenirken son anda ele geçirilen ve dünyada sadece Erzurum'un Karayazı İlçesi'nde yetiştiği belirtilen Latince 'Fritillaria Michailovskyi' adı ile tanınan ters lale türünün 57 soğanı, ana vatanına getirildi. Ters laleler, Erzurum'daki Atabotanik Park'ta çoğaltılacak.

KARAYAZI’DAN KAÇIRMAK İSTEMİŞLERDİ

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında iki Hollandalı'nın Türkiye'den çıkış yapmak üzereyken Kapıkule Sınır Kapısı'nda araçlarında yapılan aramada küçük saksılarda çiçek fideleri, çeşitli türlere ait bitki kökleri, üzeri numaralandırılarak gazete kağıtlarına sarılmış tohumlar bulundu. Cip altındaki metal bölmede de çok sayıda bitki tohumu olduğu tespit edildi. Uzmanların katılımıyla yapılan sayım ve incelemede 160 türe ait toplam 5 bin 236 adet bitki ve tohumu belirlendi.

DÜNYA’DA YALNIZCA KARAYAZI’DA YETİŞTİRİLİYOR

Ele geçirilen bitkiler arasındaki bir türün dünyada sadece Erzurum'un Karayazı İlçesi'nde yetişen ve sadece 57 adet kaldığı belirtilen 'Fritillaria Michailovskyi' adlı ters lale olduğu ortaya çıktı. Şüphelilerin yurt dışına götürmek için son kalan ters lalelerin tamamını söktükleri belirlendi. Edirne Çevre Orman Müdürlüğü, iki Hollandalıya toplam 56 bin 980 lira para cezası verdi.

ATA BOTANİK PARKTA YETİŞTİRME

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, lalelerle ilgilenen ve koruma altında tutan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Erdal Kaya ile uzun süre görüşmesi ardından laleleri Erzurum'a getirmeyi başardı. Ters laleleri Atabotanik Park'ta saksılara yerleştiren Prof.Dr. Hasan Yılmaz, çiçekleri çoğaltacaklarını söyledi. Prof.Dr. Hasan Yılmaz, şöyle konuştu: "Ters laleler sonunda ana vatanı Erzurum'da. Lalelerimizi koruma altına aldık. Burada 2 yıl içinde lalelerin sayısını çoğaltacağız ve yetiştiği yer olan Karayazı'ya götüreceğiz. Ayrıca laleleri yetiştirdikten sonra bölge insanlarının kullanımına sunmak için koleksiyonumuzda bulunduracağız. Aynı zamanda doğal bitkilerimizin, gen kaynaklarımızın koruma altına alınmasıyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Doğal bitkilerimizin Botanik Park'a getirilip koruma altına alınması gen kaynaklarının korunması açısından önemlidir. Doğal ortamda yetişen o kadar bitki var ki bir çoğunun adını dahi bilmiyoruz. Hedefimiz bunları keşfetmek ve koleksiyona katmak. Ters lale alzheimera, parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Hollandalı turistlerin lale soğanlarını çalması sonucu dağlarda bulunan ve ot diye baktığımız bitkilerin değerli olduğunu anladık. Dağlarda turist adı altında gezenlere karşı öncelikle muhtarlar başta olmak üzere dikkatli olunması gerekiyor. Taşa, bitki ve böceklerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Anadolu, 3 bin bitki çeşidiyle sayılı ülkeler arasında."

TERS LALE YA DA 'AĞLAYAN GELİN'

Dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer alan ve 167 türü bulunan ters lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 43 türü bulunan ters lalelerin 20'si endemik. Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde rastlanıyor. 'Fritillaria Michailovsky' cinsi sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişiyor. Dünyada nesli tehlike altında olan ters lale Anadolu'da 'Ağlayan gelin' adıyla biliniyor. Gövde boyu 30- 100 santim arasında değişiyor. Çiçek açma dönemleri iklim şartlarına göre Mart ve Mayıs aylarında değişir ve çiçek rengi kırmızı, turuncu ve nadiren sarı oluyor. Rivayete göre, Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği sırada, Meryem ananın göz yaşlarından yere akan damlalarla yetiştiğine inanılan ters laleler, aynı zamanda Hristiyan aleminin kutsal çiçeği olarak da kabul ediliyor.DHA

 
İki yakamız bir araya gelmiyor
 
Krosta Erzurum Markası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bin öğrenci buz pateni öğreniyor
Kış Sporları Eğitim Projesi aralıksız sürüyor. Sömestr tatilinin ardından ...
Şenkaya’da eğitim semineri
Şenkaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İMKB. 75. Yıl Yatılı İlköğretim ...
‘Erkeklik; at, avrat ve silah değil’
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji ...
 
Yaylalı istişare turunda
Erzurum Teknik Üniversitesinin çağdaş yapılanması sürecinde İstanbul’da ...
A.Ü Erzurum’un nabzını tutuyor
Atatürk Üniversitesi Erzurum’un sosyo kültürel nabzını tutuyor. Üniversite ...
Üniversiade tesislerine hayran kaldılar
Erzurum’a çıkarma yapan Amasya Sevgi Evleri öğrenci 2011 Üniversiade tesislerini ...
 
AZMEDER’den Öztürk’e ziyaret
Aziziye Koleji Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Vali Sebahattin ...
ETÜ’den istişare açılımı
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı Türk-Alman ...
Yeni memurlara eğitim
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde 2011 yılında aday memur olarak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Karışıklığın Ortası
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva