Samet Özünal(GHA) – Toplumsal yapının, kalkınma ve geliştirme stratejilerinin planlanmasına yönelik olarak hazırlanan projelerin sürdürülebilir olmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu bildirildi. Erzurum’da bu amaçla toplumsal yapı, sosyal kurumların işleyişi ve uyumunu sağlayan bireylerin değerleri, tutumları ve eğilimleri ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapılacak. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ise, sonraki süreçte hazırlanacak olan kalkınma ve geliştirme projeleri için yol haritası oluşturacak.
Erzurum’da hazırlanan kalkınma ve geliştirme projelerinin hedefine tam olarak ulaşabilmesi amacıyla geniş kapsamlı bir toplumsal analiz çalışması yürütülecek.
KUZEYDOĞU NADOLU BÖLGESİ ANALİZİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, son yıllarda önemli bir gelişme aracı olarak değerlendirilen projelendirme ve programa faaliyetlerinin büyük bir bölümünün sürdürülebilirlik sorunu yaşadığını söyledi. İlleri kalkındırma ve geliştirmeye yönelik olarak hazırlanan projelerin ve bu projeler sonucunda yapılan yatırımların sürdürülebilir olması için toplumsal yapı faktörünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Turan, bu manada yeterince veriye sahip olunamayışı nedeniyle birçok projenin tam olarak hedefine ulaşamadığını kaydetti. Erzurum’da bu sorunu aşmak maksadıyla aralarında sosyologların da bulunduğu geniş kapsamlı bir analiz çalışması yapacaklarını anlatan Turan, söz konusu araştırmanın, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayacağını bildirdi.
YÖRE İÇİN HAZIRLANAN PROJELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI HEDEFLENİYOR
Prof. Dr. Turan, “Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde Toplumsal Yapı, Değer ve Tutumların Sürdürülebilir Kalkınma ve Gelişme Stratejilerinin Planlanması Üzerine Etkilerinin Sosyodemografik, Ekonomik ve Kültürel Eksende Analizi” adını verdikleri çalışmayla, projelerin sürdürülebilir olmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirtti. Turan, bu çalışmanın, sonuçları itibariyle bölgeye yönelik olarak hazırlanacak hemen hemen bütün projeler için yol haritası olacağını vurgulayarak, aralarında sosyologların da bulunduğu geniş bir kadro tarafından hazırlanan bu projenin önümüzdeki günlerde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunulacağını ifade etti.
ERZURUM, ERZİNCAN VE BAYBURT’UN SOSYODEMOGRAFİK FOTOĞRAFI ÇEKİLECEK
Proje kapsamında atılacak adımlara dair açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Metin Turan, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayacak çalışmayla, bu illerde, ilçe merkezi ve köylerde yaşayan insanların sosyodemografik, ekonomik ve kültürel durumlarının tespit edileceğini söyledi. Turan, “Bu proje doğrultusunda adı geçen illerin modern ve geleneksel değer yönelimleri, kültürel dokunun yapılandırıcı unsurları olan, bölgenin, farklı etnik ve mezhepsel yapılanmasının değer ve tutumlar üzerindeki etkililiği belirlenecek. Toplumsal yapıda hangi kurumu önceledikleri tespit edilecek. Aile içi işbölümü ve kadına yönelik tutumları belirlenecek. Yabancı ve tehlike algılamaları tespit edilecek. Gelecekle ilgili beklentileri tespit edilecek. Modernleşme önündeki değersel handikaplar ve çözüm önerileri belirlenecek. Farklı bağımsız değişkenlerin cinsiyet, yaş, medeni hal, eğitim seviyesi, gelir seviyesi gibi değer ve tutumlar üzerindeki etkililik düzeyi belirlenecek. Uluslararası ve ulusal kaynaklı proje ve yerel kaynaklı yatırım ve teknik desteklere karşı tutum ve davranışlar belirlenecek.” diye konuştu.
HALKIN MALİ VE TEKNİK DESTEKLERE YÖNELİK BAKIŞ AÇISI TESPİT EDİLECEK
Prof. Dr. Metin Turan, yürütülecek analiz çalışmasının içerisinde yöre insanlarının mali ve teknik desteklerden etkin yararlanması iş kurma ve kurduğu işletmeyi geliştirme bilgi ve becerilerine sahip olabilme, bireysel girişimcilik ve öz güvenin oluşmasında temel olan olgusal nedenlerini de ortaya koyacaklarına işaret etti. Turan, “Merkezi idarelerce sağlanan teknik ve mali desteklerin çalışma yapılan il, ilçe ve köylerde uygulanmasında yerel idarecilerin, hipotezleri, yaklaşımları, tutum ve davranışları gibi etkinlik parametrelerini belirlemeye çalışacağız. Aynı zamanda bu çalışmayla Kuzeydoğu Anadolu’da kalkınmaya yön veren kurum ve kuruluşlar için yöre insanlarının hassasiyetleri, handikapları, değişim ve gelişim olanakları ve beklentileri konularında ihtiyaç duyulan veri eksikliğinin önemli bir kısmının giderilmesi de sağlanacak.” şeklinde konuştu.
PROJENİN SONUÇLARI BASILI YAYIN ORGANLARI OLARAK PAYLAŞIMA AÇILACAK
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde yaşayan halkın sosyodemografik, ekonomik ve kültürel durumlarının sürdürülebilir proje yönetimdeki etkinliklerinin proje çıktıları olarak ulusal ve uluslararası düzeyde makaleler halinde yayımlanacağını vurgulayan Turan, proje sonucunda elde edilen mevcut verilerin ve çözüm önerilerinin kitap haline getirileceğini kaydetti. Türkiye’de benzer sorunların yaşandığı bölgeler için de temel bir çalışma niteliği taşıyacak olan bu analizin, 150 bin liralık bütçeyle gerçekleştirileceğine dikkati çeken Turan, çalışmalara Haziran 2011’de başlayıp, Kasım 2011’de de sonuçlandıracaklarını belirtti. Prof. Dr. Metin Turan, “Proje sonunda elde edilen veriler, basılı yayın organı şeklinde Valilikler, Üniversiteler, TBMM ve ilgili kuruluşlara da gönderilecek, Sonra Erzurum, Erzincan ve Bayburt İllerinde konferanslar şeklinde sonuçlar paylaşılacak.”