SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi’ndeki açık erişim uygulamaları, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da ele anlatıldı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, “6th Global Conference: Cybercultures Exploring Critical Issues” adlı konferansta, açık erişim olgusu ve Atatürk Üniversitesi’ndeki açık erişim uygulamalarına yönelik projeleri anlattı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da düzenlenen 6th Global Conference: Cybercultures Exploring Critical Issues adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.
ODABAŞ BİLDİRİ SUNDU
10 ile 13 Mart tarihleri arasında düzenlenen konferansta, açık erişim olgusu ve Atatürk Üniversitesi’nde açık erişim uygulamalarına yönelik projeler konusunda tebliğ sunan Odabaş, hem bilim insanlarının dikkatini çekti, hem de Atatürk Üniversitesi’nin tanıtımını yaptı.
Konferansta sunduğu tebliğde; açık erişimin, bireysel ve kurumsal bilgi kaynaklarının ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunulması temeline dayanan yayıncılık ve kaynak paylaşımı modeli olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Odabaş, açık erişimin, özellikle akademik yayıncılık üzerinde olmak üzere dünyada ve Türkiye’de geniş çevrelerce benimsenen ve hızla yaygınlaşan bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.
AKADEMİK DERGİLERİN E-DERGİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
Aynı zamanda Türkiye’de özellikle son yıllarda akademik dergilerin açık erişim sistemlerine dönüştürülmesine yönelik girişimlerin arttığını anlatan Hüseyin Odabaş, daha sonra bu tür girişimlerin bir uzantısı olarak Atatürk Üniversitesi bünyesinde çıkarılan akademik dergilerin açık e-dergiye dönüştürülmesine yönelik proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Proje sonunda oluşturulan e-dergi portalının özellikleri hakkında bilgiler de aktaran Odabaş, aynı zamanda Atatürk Üniversitesi sorumluluğunda çıkartılan akademik dergilerin açık e-dergiye dönüştürülmesine yönelik çalışmalar ve süreç içinde yaşanan güçlüklere de dikkat çekti.
Sunulan bildiride, Atatürk Üniversitesi öğretim elemanlarının e-dergi portalına yaklaşımlarının sınandığı anket çalışmasının sonuçları da değerlendirildi.
Yaklaşık 8 farklı ülkeden 20 araştırmacının tebliğ sunduğu konferansta katılımcılar Atatürk Üniversitesi’nde yürütülen projelere soru, yorum ve değerlendirmelerle katkıda bulunurken, bildiri metninin http://www.inter-disciplinary.net/wp-content/uploads/2011/02/Odabas-paper.pdf adresinde tam metin olarak araştırmacıların hizmetine sunulduğu bildirildi.