SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Türkiye’de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında finanse edilen ilk projeyi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi hazırladı. “Web Derslik ile Akademik Etki” adını taşıyan projenin finans sözleşmesi bir süre önce imzalanırken, projeyle bilginin değere dönüşümü ve bilgiye ulaşımı kolaylaştıracak bir sistem oluşturulacak.
//“WEB DERSLİK İLE AKADEMİK ETKİ”PROJESİ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, “Web Derslik ile Akademik Etki” adlı projeyle, bir ilke imza attı. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında finanse edilen projeyi Türkiye’de ilk kez uygulayacak olan İİBF, kuracağı elektronik eğitim sistemiyle bilgiyi değere dönüştürerek, geniş kesimlere ulaştırılmasını sağlayacak.
Projeye ilişkin olarak bilgiler veren İİBF Araştırma Görevlisi ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Hüseyin Daştan, Avrupa Birliğinin 2007 ile 2013 dönemi için aday ve potansiyel aday ülkelere sağlayacağı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) programından yararlanan ilk kurum olduklarını söyledi. Bu projenin, IPA’nın “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” altında teklif çağrısına çıkılan “Hayatboyu Öğrenme” hibe programı kapsamında finanse edildiğini kaydeden Daştan, proje bütçesinin ise, 124 bin 995 Euro olduğunu açıkladı.
//KOORDİNATÖR DAŞTAN, PROJEYİ ANLATTI
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin ortak, Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü’nün ise, iştirakçi olduğu projeyle üretilen bilginin yeni yaklaşımlarla hedef gruplara daha hızlı ve etkin ulaştırılmasının mümkün hale geleceğini dile getirdi. Daştan, “Projemizle hedef gruplara işletme ve ekonomi alanlarında nitelik kazandırılmasının yanında, işletme ve ekonomi alanlarında bilgiye ihtiyaç duyan ve bunu belgelendirmek isteyen insanların bu bilgilere ulaşımını kolay bir hale getirmek amaçlanmaktadır. 12 ay sürecek olan proje sürecinde kurulacak uzaktan elektronik eğitim sistemi, üretilen bilginin değere dönüşümünü ve bilgiye ulaşmayı kolaylaştıracak bir sistemin alt yapısını, tanıtımını ve uygulamasını içerecektir.” diye konuştu.
Araştırma Görevlisi Hüseyin Daştan, projenin genel hedeflerine ilişkin olarak bilgiler de verdi. Daştan, gelişen teknoloji ile birlikte, bilgiye ulaşma önündeki engellerin kaldırılması, vasıfsız haldeki işgücünün desteklenmesi, yüksek öğretim imkânlarının yaygınlaştırılması ile eğitim sisteminde yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkılar sağlayacak olan projenin, bilgiye ulaşmayı kolay hale getirerek, küresel rekabetin arttığı dünyada hem kişilere hem çalıştıkları kurumlara etkinlik kazandırarak, rekabet güçlerini arttıracağını kaydetti.
//PROJENİN HEDEF GRUPLARI…
“Web Derslik ile Akademik Etki” adını taşıyan projenin, hedef gruplarına dair bilgiler de veren Daştan, “İŞKUR’a başvurmuş 30 kişilik ilköğretim ve ortaöğretim mezunu vasıfsız işsiz grubu,
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) üyesi 30 kişiyle işletme sahibi esnaf veya işletmede çalıştırılacak ilköğretim ve orta öğretim mezunu vasıfsız işsizler, projemizin hedef grubu içerisinde bulunuyor. Yine Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinden 30 kişilik bir grup var. Erzurum il merkezinde yaşayan ilköğretim ve ortaöğretim mezunu vasıfsız 1 bin 500 kişi de, projemizin hedef grubunda bulunuyor.” ifadelerini kullandı.