“Nanoteknoloji ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde Yapılan Çalışmalar”, Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen bir seminerle anlatıldı. Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından organize edilen seminere, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bayındır konuşmacı olarak katılırken, seminerde Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik ve bölümde görevli öğretim üyeleri de hazır bulundu.
//ULUSAL LABRATUVAR KURMA AŞAMASI
Seminerde konuşan Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bayındır, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen UNAM’ın, 9 bin metrekare kapalı alanda kurulan araştırma laboratuarlarında yapılan buluşlarla yeni teknoloji şirketlerinin kurulmasına öncülük ettiğini söyledi. Bayındır, “2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Enstütü statüsü kazanan UNAM’da yapılmakta olan yatırımların efektif değerinin 2009 yılı içinde 70 milyon liraya ulaşması beklenirken, yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik araştırma çalışmaları da yoğunluk kazanmaktadır.” diye konuştu.
UNAM’ın, Türkiye’de üniversitelerde ve üretim kuruluşlarında görevli araştırmacıların kullanımlarına sunulmak üzere her türlü donanıma sahip ileri düzeyde bir ulusal laboratuar kurmayı hedeflediğini kaydeden Bayındır, aynı zamanda UNAM’ın altyapısını kullanan üniversite ve sanayi şirketlerinin sayısının hızla çoğaldığını ve bilimsel çalışmalara bulunulan katkının da, her geçen gün arttığını dile getirdi.
//BAYINDIR, UNAM’IN ULAŞTIRILDIĞI NOKTAYI ANLATTI…
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bayındır, “UNAM, yurt içinde ve yurt dışından bilim adamlarımızın buluştukları, teknoloji geliştirmeye yönelik ortak çalışmalar yönettikleri bir merkez haline gelmiştir. UNAM, çalışma tarzı, yürütme olduğu yüksek lisans ve doktora programıyla, AR-GE çalışmalarına v erdiği know how ve cihaz desteği ile ülkemize yeni bir vizyon getirmiştir. Bu sayede benzer merkezlerin kurulması ve desteklenmesi benimsenmiştir. Bu vizyon ile bütün araştırma cihazlarının bir yerde çalışır durumda tutulması ve araştırmacıların hizmetine sunulması araştırma maliyetlerini düşürerek, akademik araştırmaların kapsamının genişleyip, ürün ve teknoloji geliştirmeye yönelmesini sağlayacaktır. UNAM’da, araştırmacıların yürütmekte olduğu projeler yanında diğer üniversitedeki araştırmacılar ve sanayi ile ortaklaşa yürüttüğü kapsamlı yeni projeler üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda temiz odanın yapımı ve donanımı tamamlanmış olup, hizmete sokulmuştur.” ifadelerini kullandı.
Bayındır, UNAM’da yatırımların hedeflenen 150 milyon TL değerine doğru ilerlediğini ve gelece daha ümitle bakılmasına neden olduğunu da, sözlerine ekledi.