Atatürk Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi işbirliğinde Avrupa Birliği Fonları kullanılarak gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar sonucu geliştirilen biyolojik (mikrobiyal) gübrenin buğday ve arpa ekim alanlarındaki ürün kalitesi ve verimine olan etkisi Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı.
Toplantının açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk bilimsel toplantısının çok önemli bir başarı öyküsüyle başlamasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
//KOÇAK’IN AÇIKLAMASI
Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin bölge, ülke ve tüm dünya için daha çok bilimsel projeye destek vermek istediğini belirterek, “İnsanlığa faydalı projeler için ne gerekiyorsa biz onu ortaya koymaya hazırız. Biyolojik Gübre için de her türlü desteği verdik. Tarımda adeta yeni bir dönemin işareti olma özelliği taşıyan Biyolojik Gübre üretilmesi projesinin Atatürk Üniversitesi’nde yetişen ve daha sonra Yeditepe Üniversitesi’ne giden Prof. Dr. Fikrettin Şahin Başkanlığındaki, Üniversitemizin, Ziraat ve diğer fakültelerinden bilim adamlarının çalışmaları sonucu oraya çıkarılmış olmasından gurur ve mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” dedi.
//İKİ ÜNİVERSİTENİN ORTAK PROJESİ
“Sağlıklı gıda üretilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması çağımızın en önemli sorunlarından birisidir,” diyen Rektör Koçak, Yeditepe Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttükleri ve başarıyla sonuçlandırdıkları projenin dünyanın ihtiyaç duyduğu ileri bir proje olduğunu, diğer üniversitelerin de bu tür ortak projeleri örnek alarak benzer çalışmalar yapmalarını önerdi.
Konuşmasının ardından Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Rektör Koçak’a projeye verdiği destekten dolayı “Hazine Sandığı” adını verdiği özel bir kutu hediye etti.
// PROJE TANITILDI
Proje Bilgilendirme Sunumu yapan Yeditepe Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin ise konuşmasında, Biyolojik Gübre kullanılarak deneme ekimlerinin yapıldığı Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliği’ndeki tarlalardan ve yurtdışında çeşitli ülkelerde yapılan deneme ekimlerinden elde edilen sonuçların mükemmel olduğunu, gübrenin her türlü testinin ve ticari tescilinin yapıldığını, 2011 yılı itibariyle üretimine başlanılacağını bildirdi.
Şahin, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda projenin uygulama sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şahin, toplantıda yaptığı sunumda, Türkiye’nin de içinde yer aldığı 9 farklı ülkede (Türkiye, İngiltere, Avusturya, Almanya, Fransa, Belçika, İsrail, Brezilya ve Şili) bilim adamlarının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu projenin dört yıl süreyle (2006-2010) Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliği’nde yürütüldüğünü ve uygulamalardan büyük bir başarı elde edildiğini söyledi.
Şahin, Türkiye adına Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı olarak kendisinin projenin ülkesel koordinatörü olduğunu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş ve Prof. Dr. Metin Turan, Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ramazan Çakmakcı ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Güllüce’nin ekipleriyle beraber yardımcı araştırıcı olarak yer aldıklarını ifade etti.
//PROJE DÜNYAYA TANITILDI
Bu yıl itibariyle tamamlanan projenin Türkiye sonuçlarının ulusal ve uluslararası basın aracılığı ile bilim dünyasına ve üreticilere duyurulmasından büyük bir memnunluk duyduklarını anlatan Şahin, proje kapsamında test edilen potansiyel biyolojik gübre adayları içerisinde en başarılı bulunanın Türk bilim adamları tarafından geliştirilen “Biyolojik Gübre” olduğunu, bu gerçeğin proje ortağı ülkeler tarafından da onaylandığını ve elde edilen sonuçların başta İngiliz basını olmak üzere birçok Avrupa ülkesi basınında haber konusu yapıldığını sözlerine ekledi.
Toplantıdan sonra yöre çiftçileriyle birlikte deneme ekimlerinin yapıldığı tarlalara giden grup, biyolojik gübre uygulaması yapılan ve yapılmayan tarlalardaki farkı yerinde tespit ettiler.