Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü, alabalıkların DNA düzeyindeki bilgilere ulaşarak, daha hızlı büyüyen balıklar elde edebilmek için harekete geçti. Su ürünleri yetiştiriciliğinde en fazla kullanılan tür olan Gökkuşağı adlı alabalığın, moleküler teknikler kullanılarak daha hızlı büyümelerine imkan sağlayacak olan proje, Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal tarafından hazırlanan bir sunumla anlatıldı.
BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI
Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras, bölümde görevli öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı sunumda, alabalık çiftliklerinde yapılan üretimin hız kazandırılmasını mümkün hale getirecek olan moleküler teknik hakkında bilgiler verildi. Arş. Gör. Ercüment Aksakal, yeni yöntem sayesinde balık üreticilerinin 1 ya da 2 yıl içerisinde bu çalışmayla çok daha hızlı balık üretebileceklerini belirterek, bunun da, ekonomiye iki katı katma değer anlamına geleceğini kaydetti.
DAHA HIZLI BÜYÜYEN BALIKLAR ELDE EDİLİYOR
Ercüment Aksakal, klasik ıslah metotlarına nazaran yüzde 10 doğrulukta sonuç veren genetik tabanlı seleksiyon çalışmasıyla, özellikle alabalık çiftliklerinde genetik olarak üstün özelliklere sahip bireylerin anaç seçildiğini kaydetti. Bu anaçlar sayesinde, bir sonraki jenerasyonda hızlı büyüyen balıkların elde edilmesinin mümkün olacağını vurgulayan Aksakal, “Bu çalışmayla anaç balıklardan kan örneği alınıp, DNA düzeyinde bilgiler belirleniyor. Ardından yetiştiricilere seçmeleri gereken anaçlara ilişkin bilgiler veriliyor. Bu bilgiler doğrultusunda yetiştirilen balıklar, sonraki bir ya da iki yıl içerisinde yetiştiricisine daha çok kazandıracaktır. Çünkü Gökkuşağı adını verdiğimiz bu balıklar, daha hızlı büyüyecek, daha hızlı olgunlaşacak ve daha hızlı üreyebilecektir” diye konuştu.
ARAS: BÖLÜMÜMÜZ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİR MARKA
Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras ise, bölümün, su ürünleri yetiştiriciliğinde bir marka haline geldiğini belirterek, çeşitli türlerdeki balıklardan daha fazla verim alınabilmesi ve üretim yapılabilmesi noktasında çok sayıda bilimsel çalışma yürüttüklerini ifade etti. Balıkların DNA bilgilerinden yola çıkılarak daha hızlı büyümelerine olanak sağlayacak bu çalışma da, alabalık yetiştiriciliği için önemli bir avantaj olacaktır” dedi.
Sunumun ardından moleküler yöntem hakkında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Aksakal, çalışmanın sonraki aşamaları ve sonuçlarına ilişkin olarak bilgiler de aktardı.