A.Ü ÖĞRETİM ÜYESİ KÜLTÜR TARİHÇİSİ DOÇ. DR. TAVUKÇU:
BATI, IŞIĞINI DOĞU MEDENİYETİNDEN ALIYOR
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Kültür Tarihçisi Doç. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, Batı kültürünün bugünkü değerleriyle ortaya çıkmasında, Doğu kültürünün, özellikle de İslam medeniyetinin inkar edilemeyecek katkısı olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Tavukçu, yaptığı açıklamada, Batı kültürüne ait önemli edebi klasiklerin benzerlerinin yüzlerce yıl öncesinden doğulu yazarlar tarafından kaleme alındığını belirterek, ''Doğu kültürünün bu eserlerinden esinlenen batılıların yazdıkları eserler, bugün klasikler arasında yer almaktadır'' dedi.
BATI, GELİŞMESİNİ DOĞU’YA BORÇLU
Batı medeniyetinin, doğu kültürü ve İslam medeniyetinden aldıklarıyla geliştiğini savunan Doç. Dr. Tavukçu, şöyle dedi: ''Birçok gelişmesini doğu kültürü ve İslam medeniyeti sayesinde yapan Batı medeniyeti, halen Doğu kültürünü itmekte ve aşağılamaktadır. Özellikle mimari ve edebiyatta bu etkiler bariz hissedildiği sahalar olarak karşımıza çıkmaktadır.''
İLAHİ KOMEDYA ÇALINTI MI?
Dante'nin ünlü eseri İlahi Komedya'nın Doğu edebiyatlarında örneklerinin bulunduğunu belirten Doç. Dr. Tavukçu, Dante'nin eserindeki konu ve kompozisyonu, filozof İbnü'l Arabi'ye borçlu olduğunu savundu. Ardavirafname adlı Fars eserinin de İlahi Komedya'ya çok benzediğini ifade eden Doç. Dr. Tavukçu, ''Bu eser Dante'den çok önce kaleme alınmıştır'' dedi.
İBNİ TUFEYL’İ ROBİNSON CRUSOE ETTİLER
Daniel Defoe'nin ünlü eseri Robinson Crusoe'nin de benzerlerinin doğu kültüründe yüzlerce yıl önce kaleme alındığını bildiren Doç. Dr. Tavukçu, şunları söyledi:
''İbn Tufeyl, meşhur eseri Hay bin Yakzan adlı eseri 12. Yüzyılda kaleme almıştır. Bu eserde tek başına olan bir insanın, insani kamil noktasına getirilmesi için verdiği mücadele anlatılıyor. Eserde ruhi olgunlaşmanın peşine düşülmüştür. Daniel Defoe'nin eserinde, insanın olgunlaşması yerine hayatta kalma mücadelesini anlatılmakta. Birbirine çok benzeyen bu eserlerde Defeo batının materyalist tavrını ortaya koymaktadır. Kısacası Defoe eseri, çeşitli yönleriyle Hay bin Yakzan adlı eserden ilham alarak yazmıştır.''
ROBOTİK BİLİMİN BABASI
Robotik bilimin bile doğudan ortaya çıktığını savunan Doç. Dr. Tavukçu, 12. yüzyılda El Cezire'nin suyla çalışan robot yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bugün birçok bilimin babası doğudan çıkmıştır. Biruni 11. yüzyılda dünyanın çapını 7 metre farkla bilmiştir. Işık doğudan gelir ve her zaman ışığın yükseldiği yer olmuştur. Bugün de insanlığın ihtiyacı olan ışık yine doğudan gelecektir.''