Hollanda´nın Leiden Üniversitesi’nin bu yıl üçüncüsünü yayınladığı dünyadaki üniversitelerin yayın ve atıflara dayalı üretkenliklerinin tespit edildiği raporunda ülkemizden dokuz üniversite de yer aldı.
//A.Ü. İLK BEŞYÜZDE
Leiden Üniversitesi’nin tamamen objektif ve bilimsel ölçütlere göre yaptığı değerlendirmede Türk üniversitelerinden Atatürk Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversiteleri dünyadaki en iyi ilk beş yüz üniversite arasında yer almayı başardılar.
//LEİDEN ÜNİVERSİTESİNİN SIRALAMA ARAŞTIRMASI
Leiden Üniversitesi 2000-2007 yılları arasında yayın ve atıflara dayalı bir sıralama sistemi geliştirdi ve ilk sıralamayı da 2008 yılında yaptı. 2009 yılında ülkemizden 7 üniversitenin yer aldığı sıralamada bu yıl Atatürk Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin de eklenmesiyle ilk beş yüze girmeyi başaran Türk üniversitesi sayısı dokuza çıktı.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sıralamaya girmeyi başaran Türk üniversitelerinin tamamı kamu üniversitesi olması dikkat çekti.
//KOÇAK’IN DEĞERLENDİRMESİ
Çalışmayı değerlendiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin dünyadaki en etkili beş yüz üniversite arasında yer almasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Rektör Koçak, elde edilen başarının tesadüfî olmadığını, Atatürk Üniversitesi’nin köklü bir üniversite olmasının yanı sıra son yıllarda bilimsel yayına verdiği önemin bir sonucu olduğunu söyledi.
//ENAZ BİR YAYIN HEDEFİ
Rektör Koçak, “Öğretim üyesi başına en az bir yayın” öncelikli bir hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda 2009 yılında SCI, SCI-Expanded ve SSCI kapsamına giren uluslar arası dergilerde 807 bilimsel makale yayımlandı. Bu yayınlarla üniversitemiz Türkiye’deki üniversiteler arasında da 7. Sırada yer almaktadır” değerlendirmesini yaptı.
Yayın sayınının artmasının yanı sıra yayınların uygulamaya taşınması, yani bilim ve teknoloji de üretilmesi için öğretim elemanlarının teşvik edildiğini ifade eden Rektör Koçak, bu amaçla yapılan çeşitli çalışmalar için patent başvuruları yapıldığını sözlerine ekledi.