ERZURUM gazetesi
Oltu İlçesi’nde Bal Üreticileri Birliği’nce üyelere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Murat Cengiz, arılarda sonbahar beslenmesinin önemi, ana arı yetiştiriciliği, arı hastalık ve zararlılarıyla mücadele, yanlış ilaç kullanımı ile arılara kışlatma düzeninin verilmesi, dışarıda ve içeride kışlatma konularını anlattı.
//CENGİZ BALCILARA SEMİNER VERDİ
Bugün ülke arıcılığının en önemli çıkmazlarından birisinin damızlık arı konusu olduğunu dile getiren Cengiz, dünya geneli yapılan araştırmalarda ana arısı bir yaşında olan kolonilerin iki yaşlı ana arıya sahip olanlardan yüzde 19-27 oranında daha fazla bal verimi sağladıklarının tespit edildiğini aktardı.
Yrd. Doç. Dr. Cengiz, "Türkiye'de 4 milyon civarında olan koloni varlığı için yılda en az 2 milyon adet damızlık değeri yüksek ana arı yetiştirilmesi gerekmektedir. Çeşitli kurum ve kuruluşların yıllık ana arı üretimleri toplamı bu ihtiyacın ancak yüzde 10'u karşılayabilir durumdadır. Diğer taraftan üretilerek arıcılara pazarlanan ana arıların verim kapasiteleri her zaman tartışmaya açık bir konudur. Bu durumda ana arı yetiştirme yöntemlerini zaten bilmeyen arıcılar ya koloninin ana arısıyla hiç ilgilenmeyerek işi doğal akışına bırakmakta, ya da doğal yolla oğul veren kolonilerdeki ana memelerinden yetişen ana arıları damızlık olarak kullanmaktadırlar" dedi.
//EĞİTİM SEMİNERLERİ DEVAM ETTİRİLECEK
Yoğun ilgi gören eğitim toplantısının yöre arıcılarının istekleri doğrultusunda tekrarlanacağını belirten Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Şerafettin Akçay, birlik faaliyetlerinin ana temelinin arıcıların eğitilmesi ve bal pazarlaması olduğunu söyledi.
Pazarlama sorununun çözümü için Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'ya marka tescili, bal analizi ve bal paketleme ünitesi kurulması konulu proje sunduklarını hatırlatan Akçay, projenin gerçekleşmesi halinde Oltu Balı'nın geleceğinin kurtarılacağını, kovan başına yüksek verim ve kaliteli bal elde edeceklerini söyledi.
//OLTU, BAL ÜRETİMİNDE MARKA İLÇE
Akçay, ilçede üretilen Oltu Taşı, Oltu Cağ Kebap ve Oltu Kömürü'nün yanına dördüncü bir ürün olarakta Oltu Balı'nı ekleyemeye çalıştıklarını ilçenin bundan sonraki süreçte balıyla da anılan bir ilçe olacağını dile getirdi.
Projenin hayata geçmesi halinde daha yüksek verim ve kaliteli bal elde edebileceklerini belirten Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Şerafettin Akçay, bölge balının tanıtımı ve pazarlama sorunun ortadan kalkarak ülke geneline daha rahat yayılabileceğini aktardı.
Toplantıya katılan İlçe Tarım Müdürü Fethi Polat, birlik oluşturmanın önemini belirterek tarım müdürlüğü olarak arıcıların sorunlarının çözümünde her türlü desteği vereceklerini ifade etti.