TAHA ACAR(İHA) - Niğde'de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, Geç Hitit Dönemi'ne ait olduğu tahmin edilen kamusal alan ve yaşam merkezleri bulundu.
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesi sınırları içerisinde bulunan Kınık Höyük kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastlandı. İtalya'nın Pavia Üniversite'sinden Prof. Dr. Lorenzo d'Alfonso'nun başkanlığında, Erzurum Atatürk Üniversite'sinden Doç. Dr. Mehmet Işıklı'nın eş başkanlığında İtalyan ve Türk araştırmacılardan oluşan ekip, kolyeden seramik eşyalara, heykelciklere kadar birtakım bulgulara rastladı.
GEÇ HİTİT DÖNEMİ BULGULARI
Toplam büyüklüğü 24 hektarı bulan Kınık höyük kazı alanında yapılan jeomanyetik ve jeoradar ölçümlerinde, anıtsal surların ve yapıların olduğu belirlendi. Üç ayrı alanda devam eden kazılarda hüyüğün kuzey ve güney yamaçlarında yerleşimi çevrelediği düşünülen anıtsal sur duvarlarına ait ilk izler ortaya çıktı. Tepe kesiminde ise saray olduğu düşünülen anıtsal büyük bir yapıya rastlandı. Demir Çağı'nın orta ve geç evrelerine ve Helenistik döneme ait zengin keramik örnekler dikkat çekiyor.
DERİNLEMESİNE İNCELEME
Kazı çalışmalarına eşlik eden Prof. Dr. Lorenzo d'Alfonso, Niğde bölgesinde bu güne kadar hiç kimsenin Hitit dönemini derinlemesine incelemediğini belirterek, "Klasik dönem öncesini çalışan meslektaşlarımız Çorum Hattuşaş bölgesinde çalıştılar. Kilikya bölgesinde, Hatay bölgesinde çalışıldığı için bu bölgeler daha az araştırmaların yapıldığı alanlardandır. Burada çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu SİT alanını bulduk. Bu bölge Hitit Krallığı olduğundan beri çok önemi olan bir yer ve ilk Hitit kralının, Hitit tarihinin bir anlatımında buraya geldiği ve bölgeyi ele geçirdiği belirtilir ve oğullarının burada hükümdarlık yaptığı bilinmektedir. Bizim için buranın en önemli yanı milattan önce bin 200'den sonra yakın doğudaki bütün eski dünyanın görüntüsü değişiyor. Yani çok güçlü bir değişim olmuştur. Kapadokya bölgesinde arkeologlar tarafından yapılan araştırmalarda, buradaki Hitit uygarlığında bir kesintinin olmadığını saptıyorlar. Ve bulgular Geç Hitit Dönemi'ne kadar sürüyor. Sonrada klasik döneme kadarulaşmış durumda. Burada karşılaşacağımız en büyük sürpriz, Geç Hitit Dönemi'nin anıtsal kent kalıntılarını ortaya çıkartmak olacak. Burada da inşallah yeni bir karatepe bulacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
Niğde Valisi Alim Barut, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmet Cansaran ve il genel meclis üyelerinin gezdiği kazı alanının Altunhisar için oldukça önemli olduğunu belirten Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, kazı alanının etrafını 17 metreye kadar yükselebilen surların kapladığını ifade ederek, "İçerisinde tapınak ve benzeri kamusal alanların bulunduğu hatta etrafında da büyük yaşam merkezlerinin olduğundan bahsediliyor. Kazı öncesi yapılan jeoradar çalışmalarında da bu kalıntıların bir kısmı görüldü. 5+5 olmak üzere 10 yıl süreyle yapılacak kazı çalışmaları neticesinde tarihin bir bölümünü burada gün yüzüne çıkartacağız" dedi.
KINIK TEPESİ’NDE KAZI
Kınık Tepesi kazı çalışmalarına belediye olarak her türlü desteği verdiklerini dile getiren Başkan Sarı, "İtalyan arkeologların çalışmaları neticesinde hem ilçemize hem de bölgemize büyük bir turizm atağı kazandırılacağına inanıyoruz. Hitit krallığının, bu uygarlık tarihinin gün ışığına çıkartılması ile bölge insanımıza ekonomik olarak bir girdi sağlamak ve doğa, inanç, kayak ve deniz turizmi bulunmayan ilçemizde inşallah bir inanç turizmini hayata geçirmek istiyoruz. Bölge insanımızdan da özellikle rica
ediyorum. Bu alanlar tarihin bize mirasıdır ve gelecek nesillere aktarmamız gereken değerlerdir. Buralarda altın gibi değerli eşya gibi aramaları yapmamalarını, kötü emelli insanlara fırsat vermemelerini ve hatta bu bölgeye gözleri gibi bakıp korumalarını rica ediyorum" şeklinde konuştu.