ERZURUM (İHA) - 112 Komuta Merkezi’ne alınan mankenler üzerinde eğitim gören acil tıp teknisyenleri, solunum güçlüğü çekenler, kalp krizi geçirenler ve kanamalı hastalara müdahaleyi çalışıyor. Sağlık Müdürlüğü’nde görevli uzmanlar tarafından eğitime alınan sağlık ekipleri, yaptıkları müdahalenin doğru mu yanlış mı olduğunu bilgisayar ortamında görüyorlar.
Trafik kazaları, afetler veya meydana gelen olaylarda yaralananlara müdahale ederek onları hayata döndüren 112 Acil Sağlık ekipleri, fırsat buldukça eğitim çalışmalarına katılarak bilgi ve becerilerini artırıyor. Bölgenin eğitim koordinatörü olan Erzurum’da acil tıp teknisyenleri, yaşanabilecek olaylarda daha fazla yaralıyı hayata döndürmenin yollarını mankenler üzerinde öğreniyorlar.
Sağlık sektörünün en önemli görevlileri olan acil tıp teknisyenleri Erzurum’da eğitime alındı. Ardahan, Bayburt ve Erzurum’da 112 Acil’de çalışan sağlıkçılar, solunum güçlüğü, kalp krizi ve kanamalı hastalara müdahale eğitimine alındı. Sağlık Müdürlüğü’nün Çat Yolu’ndaki 112 Komuta Merkezi’nde ayrı salonlarda kurs gören ekiplere önce kanamalı ve solunum güçlüğü çeken hastaya müdahale bilgisi veriliyor. Sağlık Müdürlüğü’nün görevlendirdiği uzmanların mankenler üzerinde eğittiği acil tıp teknisyenleri daha sonra yaralıyı ambulansa yerleştirme konusunda bilgilendiriliyor. Soluk borusuna cisim kaçtığı için nefes alamayan bir kişiye müdahale konusunda eğitim alan acil tıp teknisyenlerine olaylarda sıkça karşılaştıkları kalp krizi, kalp durması sonrası yeniden canlandırma eğitimi bilgisayar bağlantılı manken üzerinde veriliyor.
2009 yılında yaklaşık 50 bin dolara alınan manken bilgisayara bağlanarak kalp krizi geçiren bir kişinin yaşama döndürülmesi eğitimini alan acil tıp teknisyenleri, yaptıkları müdahalenin doğru mu yanlış mı olduğunu bilgisayar uyarısıyla öğreniyor.
Erzurum’da bugüne kadar 979 sağlık çalışanının eğitildiğini belirten Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, maketle eğitimin yaşama döndürmede büyük fayda sağladığını bildirdi. Eğitimlerden geçen acil tıp teknisyenlerinin olaylarda kaybedilmek üzere olan çok hastayı yeniden yaşama döndürdüğünü kaydeden Vançelik, “Annesinin süt verdiği bir bebek nefes alamıyor. Morarmaya başlıyor. İhbar üzerine arkadaşlar 4 dakikada olay yerine ulaşarak bebeği ambulansa alıyorlar. Bu tür bir eğitimden geçen arkadaşlarımız ambulansta yaptıkları müdahaleyle minik bebeği yeniden yaşama döndürüyorlar. Acil olaylarda hastayı bir iki dakikayla kaybedebiliyoruz. Hayatla ölüm arasındaki çizgi bu arkadaşların elinde. Onun için bu tür eğitimleri önemsiyoruz” dedi.