ERZURUM(GHA) – Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, “93 Harbi, sadece can ve mal kıyımı değil, aynı zamanda tarih ve kültür kıyımıdır.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sanat Tarihi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, tarihe 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Harbi’nin, sadece can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olan bir işgal değil, aynı zamanda bir kültür kıyımı olduğunu dile getirdi. İşgal sırasında Anadolu7nun tarihi ve kültürel miraslarına da büyük darbeler vurulduğunu kaydeden Aktemur, “Bugün Gürcistan’daki Tiflis Müzesi’nde sergilenen çok sayıda tarihi eser, Erzurum’dan ve bölgemizden işgal sırasında kaçırılan tarih miraslarımızdır.” diye konuştu. Anadolu’daki çok sayıda kilisenin ikona, kürsü ve sanat açısından değer taşıyan taşınabilir eşyaların Rusya’daki çeşitli müzelere taşındığını anlatan Doç. Dr. Aktemur, Erzurum’daki Öşvank, Haho ve Bana kiliselerinden çok sayıda diptikan ve triptikan tarzındaki altın işlemeli eserlerin hep yurt dışına kaçırıldığını dile getirdi. Aktemur, “İncil’de bile bahsedilen ve altın işlemeli olan, dini ve tarihi açıdan büyük değere sahip ikonalar, rölyefler, taştan kürsüler ve figürlü bezemelere sahip sütun başlıkları 93 Harbi sırasında Gürcistan’daki Tiflis Müzesi’ne nakledilmiştir.” şeklinde konuştu.
ANADOLU’NUN ZENGİN TARİHİ GEÇMİŞİ, TİFLİS’TEKİ MÜZEDE SERGİLENİYOR
Tiflis Müzesi’nde sergilenen söz konusu eserlerin, Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nin tarih mirasları olduğunu vurgulayan Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sanat Tarihi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, “Sergilenen bu tarih miraslarımız, 93 Harbi’nin sadece insanların can ve mallarının kıyıma uğratıldığı bir savaş değil, aynı zamanda Anadolu’nun zenginliklerinin elden gitmesine neden olan bir savaş olduğunu gösteriyor.” dedi. Yabancıların, kültürel eserlere gösterdikleri ilginin aynısının Türkiye’de de gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Aktemur, Anadolu’nun dört bir yanının, halen bile keşfedilememiş tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu olduğunu vurguladı. Aktemur, “Biz elimizden geldiği ölçülerde bu miraslarımızı gün yüzüne çıkarmaya gayret ediyoruz. Bu bir bilinçlenme meselesidir. Halkımız da, sahip olduğumuz zengin geçmişimizi dikkate almalı ve kültürel miraslarımıza karşı aynı özeni göstermelidir.” diye konuştu.