“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA” ERZURUM’DA TARTIŞILDI
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) önderliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Avrupa Birliği (AB) finansmanı ile yürütülen “Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi” kapsamında düzenlenen “Türkiye Sürdürülebilir Kalkınmayı Taşıyor!” toplantılar zincirinin üçüncüsü Erzurum’da yapıldı.
Devlet Planlama teşkilatı tarafından düzenlenen toplantıya Vali Celalettin Güvenç, Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İrfan Salın ve Kurum Müdürleri katıldılar. Şehitler için 1 dakikalık Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanılan toplantıda sırasıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Hibe Yöneticisi Sırrı Özen, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Uzmanı Ersin Esen, Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Ziya Yurttaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İrfan Salın ve Vali Celalettin Güvenç birer konuşma yaparak toplantının önemine değindiler.
GÜVENÇ: KALKINMA TESADÜFLERLE SAĞLANAMAZ
Toplantının son açılış konuşmacısı olan Vali Celalettin Güvenç, Erzurum’un ekonomik potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Vali Güvenç; “Kalkınma tesadüfî bir şey değildir. Bilinçli olmak, eğitim ve çalışmak kalkınmanın temelidir. Mesela Ilıca İlçemizde elmadan, armuttan para kazanamazsınız ama iyi bir ölçümle çilekten para kazanabilirsiniz. Mevcut hayvan ırkıyla para kazanamazsınız ama gerekli ırk dönüşümünü sağladığınız takdirde kazanabilirsiniz. Erzurum’da en önemli faaliyet hayvancılıktır. 13 bin kilometrekare mera ve çayırı ile hayvancılığa son derece elverişlidir. Bunları görmeden sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamayız. Üniversitemizin bilgi birikiminde yararlanmalıyız. Üniversite ile Sivil Toplum Örgütlerimiz omuz omuza çalışmalıdır. Erzurum’da bu potansiyel vardır. Yeter ki tembelliği bırakalım, birlik ve beraberliğimizi sağlayalım ve kendimize gelelim. Türkiye’de kırsal kalkınmaya en müsait il Erzurum’dur. Türkiye’ye örnek bir sıçramaya adaydır. Zaman fitne fesat zamanı değil, çalışma ve birlik olma zamanıdır” dedi.
KALKINMA SÜRECİNE PANELLİ DESTEK
Daha sonra başlayan Sürdürülebilir Kalkınma ve Kırsal Kalkınma konulu Panelde Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Ziya Yurttaş, Ankara Üniversitesinden Doç. Dr. Bülent Gülçubuk, UNDP Mikro Finans Uzmanı Burcu Araslı, Ashoka Vakfı Türkiye Temsilcisi Şeyda Taluk ve Doğu Anadolo Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı görüşlerini dile getirdiler.
Toplantının birinci gününde sürdürülebilir kalkınma bağlamında kırsal kalkınma tartışmaya açıldı. Sürdürülebilir kalkınmanın farklı boyutlarıyla masaya yatırıldığı ”Türkiye Sürdürülebilir Kalkınmayı Taşıyor!” toplantılar zinciri; Samsun, Adıyaman, Erzurum, Adana, İzmir ve İstanbul olmak üzere toplam altı ilde gerçekleştiriliyor. Toplantıların amacı, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek.
“Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi” 2006 yılı Marta ayında başladı. Projenin genel amacı, sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin, sektörel düzeyde ulusal ve bölgesel kalkınma planlarına, entegrasyonuna katkı sağlamak. Proje, Birleşmiş Milletler Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı çerçevesinde Türkiye’nin yürüttüğü çalışmaların devamı niteliğinde.
Günümüz ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların ihtiyaçlarını düşünen anlayışı sektör politikalarına yansıtmayı amaçlayan Proje kapsamında ayrıca, 18 ilde, pratikte sürdürülebilir kalkınmayı hayatımıza taşıyan, 23 adet hibe projesi yürütülüyor.