Bölge için büyük önem arz eden Hınıs Başköy Barajı ile ilgili detaylı değerlendirmelerde bulunan DSİ 8. Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, Başköy Barajı dipsavağından alınan su ile 205 bin 250 dekar alanda cazibeli tarımsal sulama yapılmasının amaçlandığını kaydetti. Barajda çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Köleoğlu, projenin tamamlanmasıyla 2017 fiyatlarına göre yıllık gelir artışının yaklaşık 110 milyon 900 bin TL olacağına dikkat çekti. Bu kapsamda istihdama da büyük katkı sunulacağına vurgu yapan Köleoğlu, proje ile yaklaşık 5 bin 544 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını dile getirdi.
205 BİN 250 DEKAR ALANDA CAZİBELİ TARIMSAL SULAMA YAPILMASI AMAÇLANIYOR
Başköy Barajı dipsavağından alınan su ile 205 bin 250 dekar alanda cazibeli tarımsal sulama yapılması amaçlandığına değinen Köleoğlu, “Proje sahası, Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde, Erzurum iline bağlı Hınıs ilçesi sınırları içerisinde ve Fırat havzasında yer alıyor. Sulama sahası ise Erzurum iline bağlı Hınıs ve Karaçoban ilçeleri de dâhil toplam 31 adet yerleşim yerine ait toprak kaynaklarını kapsıyor. Proje alanın sulanması için Hınıs Başköy barajında depolanan Başköy Deresinin suları yetersiz kaldığından, Başköy deresinin güneyinden akan; Acar, Alaca, Bezirhane ve Altınpınar derelerinin suları bu dereler üzerinde yapılacak olan 4 adet regülatör vasıtası ile alınarak 4 adet tünel ve iletim hatları vasıtası ile Başköy Barajına derive edilerek depolanacak. Başköy Barajı dipsavağından alınan su ile 205 bin 250 dekar alanda cazibeli tarımsal sulama yapılması amaçlanıyor” diye konuştu.
YILLIK GELİR ARTIŞI VE İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI
Projede sona gelinmesiyle yıllık gelir artışının yaklaşık 110 milyon 900 TL olacağını belirten Köleoğlu, bu noktada 5 bin 544 kişinin de istihdam edileceğini belirterek, “Hınıs İlçesi’nin 6 km kuzeybatısı Başköy Deresi üzerinde yer alan barajın Gövde hacmi 2,97 hm3 kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden 101 metre yükseklikte, kret kotu Bin 831 metre, yüksekliği (talvegden) 95 metredir. Hınıs Başköy Barajı Sulaması ile 205 bin 350 dekar tarım arazisinin sulanması için gerekli olan her türlü sulama tesisi (Borulu ana kanal ve şebekesi, her türlü sanat yapısı, vb,) yapılacak. Sulama inşaatının tamamlanmasını müteakip yüklenici tarafından 36 ay süresince tüm sulama tesisleri işletilecek, bakım ve onarımı yapılacak. Proje, arazi toplulaştırması kapsamındadır. Projenin tamamlanması ile birlikte; yıllık gelir artışı 2017 yılı fiyatları ile yaklaşık 110 milyon 900 TL’dir. Ayrıca proje ile yaklaşık 5 bin 544 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak” ifadelerine yer verdi.