ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ziraat Türkiye Kupası 5. tur ilk gün sonuçları
Ziraat Türkiye Kupası 5. tur ilk gün sonuçları
Otobüs şoförü ve uyuşturucu tacirleri tutuklandı
Otobüs şoförü ve uyuşturucu tacirleri tutuklandı
Vatandaşın buz ile sınavı
Vatandaşın buz ile sınavı
Jandarma’dan yaban yaşamına destek
Jandarma’dan yaban yaşamına destek
Ağrı yolunda büyükbaş hayvan yüklü tır devrildi
Ağrı yolunda büyükbaş hayvan yüklü tır devrildi
HABERLER>BÖLGEDEN
5 Haziran 2023 Pazartesi - 07:23

3 bin yıldır su ekip tuz üretiyorlar

Kemah ilçesindeki tesislerde 3 bin yıllık geleneklerle, sera görünümlü havuzlara su ekip tuz üretiyorlar.

3 bin yıldır su ekip tuz üretiyorlar

Kemah ilçesindeki tesislerde 3 bin yıllık geleneklerle, sera görünümlü havuzlara su ekip tuz üretiyorlar.
Kemah ilçesine bağlı Kömür köyünde 455 yıllık olan tuz ocağı üretime devam ediyor. Havalar ısındıkça 3 bin yıllık Kemah tuzuna bereket geliyor. Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Kömür köyünde yıllarca Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağında Doğu Anadolu Bölgesi’nin tuz ihtiyacı karşılanıyor. Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından işletilen tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su sayıları 150’yi bulan göletlerde bekletiliyor. Su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler yardımı ile toplanıyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde övgü ile bahsettiği tuz ocağının geçmişi 455 yıl öncesine dayanıyor. Yaklaşık 250 bin metrekare arazi üzerine kurulu tuz ocağında, havaların ısınmasıyla üretim de artı.
İşçilerin zahmetli uğraşları sonucu üretilen Kemah tuzu, Doğu Anadolu ve çevredeki iller başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Ankara, Erzurum, Trabzon ve İzmir'in de yer aldığı birçok kentte satışa sunuluyor.
Yörede yıllardır üretildiği belirtilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, Doğu’da peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.
İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, Kemah tuzunun içerisinde ağır metalleri barındırmadığı için kaliteli olduğunu ifade ederek, şu bilgileri aktardı:
"Doğal olarak elde edilen bu tuzda hiçbir kimyasal katkı bulunmamaktadır. Kaynağından suyla erimiş olarak gelen tuz, havuzlara alınarak burada güneşin sıcaklığı ile buharlaştırılarak tekrar kristalize ediliyor. Tabii bunun için havanın sıcak olması önemli. Buradaki üretim haziran ayı ortasından eylül ayı ortasına kadar sürüyor. Zor şartlarda ve 3 ay gibi kısa sürede Erzincan ve çevresinin tuz ihtiyacını karşılıyoruz."

 
'Türk eğitim sistemini hak ettiği yere çıkartacağız'
 
Hem şampiyonluğu hem galibiyeti kutladılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çamlıkaya’da dere yatağı taştı
İspir İlçesi Çamlıkaya Sırakanoklar servis yolunda dere yatağının taşması ...
Narman Gençlik Merkezine kavuştu
Erzurum'un 8'inci Gençlik Merkezi Narman içesinde hizmete açıldı.
Yılmaz Cumhurbaşkanı Yardımcılığına atandı
Bakanlık, Başbakan Yardımcılığı, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı gibi ...
 
Uzundere’de kamp sezonu açıldı
Uzundere İlçesinde kamp sezonu açıldı. Genç girişimci yılda yüzlerce öğrenciyi ...
Alman polislerinin üniformaları Bingöl’den
Bingöl’de 2007 yılında 30 kişi ile kurulan ve devletin verdiği desteklerle ...
Ardahan ovası sarıya boyandı
Sarı renkli çiçekler Ardahan ovasını renklendirdi. Tüm ovayı sarıya boyayan ...
 
Besiciler koyun kırkma mesaisinde
Sıcak yaz aylarının kendini iyice hissettirmeye başladığı Erzincan’da, ...
Örnek çiftçi yılda 7 ton kiraz üretiyor
Erzurumlu çiftçi, Uzundere ilçesinde her yıl 7 ton kiraz üretiyor. Türkiye’nin ...
Sağanak sele dönüştü
Erzincan’ın Tercan ilçesinde sağanak yağış etkili oldu. Sel sularından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva