Kars'ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aşırı kar yağışından dolayı salona alındı. 23 Nisan etkinlikleri İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle başladı. Kar yağışı altında yapılan tören Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çelenginin Atatürk Anıtı’na konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören, aşı kar yağışından dolayı salona alındı. Kar altında ellerinde bayrakla bekleyen öğrenciler ise araçlarla İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı’na taşındı.
İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun yaptı.
Gökhan Altun, temeli Ertuğrul Gazi tarafından atılan, Fatih Sultan Mehmet ile çağ açıp çağ kapatan, Yavuz Sultan Selim ile Mısır’a ulaşan ve Kanuni Sultan Süleyman ile Viyana kapılarına uzanan altıyüzyıl hüküm sürmüş bir imparatorluk, kendisine kurulan çeşitli tuzaklar, entrikalar sonucu bu tuzakları bozacak manevra alanlarını kaybetmiş ve tarih sahnesinde yorgun düşmüştür. İmparatorluğun bu güçsüz anını bekleyen sinsi düşmanlar, İmparatorluğa açıktan taarruza başlamış, devasa çınarın dallarını birer birer kopararak onun gövdesine kadar saldırmaya başlamıştır. Öyle ki; İmparatorluğun kalbi olan Anadolu toprakları emperyalist güçler tarafından saldırıya uğruyor her bölgeye her şehre her köye bu emperyalist güçler tarafından giriliyor, yerleşim yerleri birer birer saldırıya uğruyor ve Anadolu talan ediliyordu” dedi.
Altun, bu acımasız çirkin ve haysiyetsiz saldırılara karşı düzenli orduyla yan yana Anadolu insanının kurmuş olduğu çeşitli milis güçlerinin bu aç sırtlan topluluğuna karşı en çetin şartlarda mücadele verdiğini söyledi.
Türk milletinin topraklarını tek dişi kalmış canavar olan emperyalist zihniyete teslim etmektense bile bile ölümü göze aldığını anlatan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla birlikte Erzurum ve Amasya kongreleri sonucu Ankara'da toplanan vatansever insanlar, bu saldırılara karşı başlattıkları mücadeleleri birleştirmek ve kendi topraklarını kurtarmak için karar alıyordu. Tüm bu olaylar sürerken 21 Nisan 1920’de Mustafa Kemal tarafından yayınlanan bildiride; 23 Nisan 1920 tarihinde milletin geleceğine yine milletin karar vermesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin toplanacağı açıklanıyordu. Böylece 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi 155 üyesiyle açılmış oluyordu. Artık bu meclis milletin kendi geleceğinin kendisinin belirleyeceği kararlar alıp ve bu kararları uygulayacak mekanizmaları oluşturacağı yegane yerdi. 1920’de Meclis açıldıktan bir yıl sonra bu tarihi öneme sahip olan gün, Milli Egemenlik Bayramı olarak kutlandı.1929’da Ulusal Egemenlik bayramı çocuklara hediye edilerek Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 1979 yılında UNESCO tarafından çocuk yılı ilan edilmesi ile birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı uluslararası boyuta taşındı. O tarihten bu yana uluslararası çocuk bayramı olarak kutlanmaktadır.”
Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Tören folklor gösterileri, minik öğrencilerin gösterileriyle sona erdi.
İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 23 Nisan törenine; Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, kurum ve daire amirleri, siyasi partilerin il başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.