22 TEMMUZ’A DOĞRU
Halkın nabzı 1
Bu haftadan itibaren gazetemizde seçime doğru vatandaşın görüşlerini ele alacağız. Değişik kesimden vatandaşlarla yaptığımız söyleşileri okuyucularımızla paylaşacağız. Erzurum’un temel sorunlarını, halkın siyasetçilerden beklentilerini sorgulayacak, mevcut milletvekili aday şablonunun yerel problemlere çözüm üretebilme düzeyini vatandaşın dilinden seslendireceğiz.
Yazı dizisinin ilk etabında, Vatandaşlarla seçim ve Erzurum da yapılan çalışmaları konuştuk. 22 Temmuz Genel seçimleri öncesinde, siyasi parti aday listeleri üzerinde görüşlerini aldık. Erzurumlu seçmen, listelere yabancı kaldığı iddiasını taşıyor. Milletvekili adaylığının belirlenmesinde “hakim nezaretinde önseçim” yapılmasından yana olduklarını kaydeden vatandaşlar, bunun demokrasinin bir gereği olduğunu ama uygulamada devre dışı bırakıldığını savunuyorlar.
Erzurumlu seçmenin bir diğer savı da, Erzurumluluk olgusunun Erzurum’da yaşamaktan geçtiği biçiminde. Seçmen Milletvekili adayları veya seçilecekler Erzurum’u Erzurum’da yaşayanlar olmalı görüşünde birleşiyorlar. G.İ
ADAY LİSTELERİ VE HALKIN BEKLENTİLERİ
KAYA YARLUĞ (esnaf)
“Erzurum her geçen gün kan kaybetmektedir. Esnaf büyük durgunluk yaşamaktadır. Kredi kartları konusunda önemli sorunlar yaşanıyor. Esnaf durgunluktan şikayetçi.. Çiftçi, emekli ve memur halinden memnun değildir. Sağlıkta reform olduğunu belirtenler, hastaya göre ilaç değil ilaca göre hasta kavramını ortaya çıkarmışlardır. Erzurum’da bugüne kadar yapılanları yeterli görmüyorum. İktidar partisinin aday listesinde yer alan isimlerin çoğunu tanımıyoruz. Diğer parti listelerinde de aynı durum söz konusu. Biz Erzurum’un sorunlarına Erzurum’da ve Erzurum’u yaşayanların çözüm üreteceği inancındayız. Bunun aksi bir durum sorunlara yol açıyor. Geçmiş dönemlerde bunun örneğini yaşadık. Sorunun aşılmasını istiyoruz. Erzurum bugüne kadar yeterli hizmet alamadı. Yatırımlardaki payın düşük olması bunun en büyük göstergesi, kentte sektörler bazındaki yatırımlar diğer bir çok ilden az, yeterli kaynak ayrılmıyor. Devlet planlamanın verilerinden bunu çok iyi anlayabiliyoruz . Gençlerimiz işsiz. Erzurum’da hayat kalitesi her geçen gün düşüş içinde. Biz 22 Temmuz seçimleri sonrasında bunlara çözüm üretebilecek kadroların iş başına gelmesini istiyoruz”
İNŞAAT SEKTÖRÜ BİTTİ
CEMİL ALKIŞ (emekli)
“Milletvekili aday listelerindeki çoğu adayı tanımıyorum. Bu konuda bir fikrim yok. Bunun yanında Erzurum’a yeterince hizmet üretilememiştir. Toplu Konut İdaresi Hasani Basri’de yaptığı konutlarla vatandaşı mağdur etmiştir. Hasani Basri’de TOKİ’nin yaptırdığı 522 konutun akıbeti konusundaki belirsizlik devam ediyor. Konut yapımı için bizde başvurduk. İnşaat sezonu başlamasına karşın yeni müteahhit konutlara başlamamıştır. 16 ayda bitirilip teslim edilmesi gereken evler müteahhit firmanın iflas etmesi üzerine durduruldu. Aradan üç yıl geçmesine rağmen konutlar teslim edilmedi. Bu konuda bir çok vatandaş mağdur durumda. Bunun yanında Erzurum gibi iklim koşullarının olumsuz olduğu ve halkın alım gücünün düşük olduğu bir kentte, hiçbir kesimin halinden memnun olmadığını görüyoruz. Çiftçi, emekli, memur, esnaf hiç birisi halinden memnun değil. Binlerce çalışanın beklediği asgari ücrete yine cüzi bir atış yapılacağı telaffuz ediliyor. Hükümeti ekonomideki olumsuzluklar konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
ERZURUM HALKININ TEVECCÜHÜ GERÇEKLEŞMEMİŞTİR
HASAN KAVAZ (esnaf)
“Aday listeleri konusunda Erzurum halkının teveccühü gerçekleşmemiştir. Erzurum hak ettiği konuma gelememiştir. Seçim döneminde bazı vaadler verilmiş, bu vaadler yerine getirilememiştir. Esnafın durumu içler acısıdır. Makro ekonomik göstergeler toz pembe gösterilmeye çalışsa da, olumsuz bir tablo söz konusu. Erzurum’da işsizlik artarak devam ediyor. Mali Piyasalarda önemli oranda bir durgunluk yaşanıyor.. Hiçbir kesim halinden memnun değil. Çiftçi, esnaf ve memur geçim mücadelesi veriyor. Esnaf arkadaşlarımızın büyük bir kısmı tahsilat sorunu yaşıyor. Yerel tabanda bütün göstergeler olumsuz bir seyir izliyor. İlk etapta kent ekonomisinin gelişebilmesi ve kalkınma sürecine girmesi için doğuya özel teşvikler çıkarılması gerekiyor. Yani yerel ve sektörel teşvikler olmalı. Vergi muafiyeti sağlanarak, yatırımcılar desteklenmeli.”
ESNAF DURGUNLUKTAN ŞİKAYETÇİ
ESRA DİLER (esnaf)
“Piyasalarda nakit sıkıntısı had safhada, hiç bir kesim halinden memnun değil, çiftçi, emekli ve çalışan halinden memnun değil, bu durum doğrudan bize yansıyor. Enflasyondaki gerçek düşüş, halkın alım gücüne yansımasıyla ortaya çıkar. Piyasalardaki genel durgunluk esnafa siftahsızlık olarak yansıyor. Bu konuda özellikle Erzurumlu siyasileri, başarılı bulmuyoruz. Yerel bazda hiç bir iyileşme yaşanmıyor. Siyasiler Erzurum’a hak ettiği değeri verememiştir. Yeni dönemde seçilecek adaylardan başarı bekliyoruz. Erzurum gerçekten desteklenmeye ihtiyacı var . Sorunların aşılmasını istiyoruz Erzurum’da ki siyasiler, kentin sorunları konusunda duyarlı olmalı, daha etkin kararlara imza atabilmelidirler. Erzurum’un kalkınması konusunda birlik ve beraberlik içerisinde herkes üzerine düşeni yapmalıdır.”
ESNAF DESTEKLENMELİ
AYFER TOHUMCU (esnaf)
“22 Temmuz’a sayılı günler kaldı ama milletvekili adaylarını henüz tanıyamadık. Bazılarını Erzurum dışında yaşadığını duyduk. Kenti tanımayan ve yaşamayanların listelerde yer alması iddiası eğer doğruysa bu üzüntü vericidir. Erzurum’un sorunlarını en iyi, Erzurum’da yaşayanlar ve sorunlarla mücadele edenler bilir. Kadın milletvekili adaylarının sayısı yetersiz. Var olanların da Erzurum’da yaşamadıkları söyleniyor. Erzurum’u tanıyanlar ve yaşayanlar tercih edilseydi, bu doğru bir yaklaşım olacaktı. Erzurum’daki siyasiler, kentin sorunları konusunda duyarlı olmalı, daha etkin kararlara imza atabilmelidirler. Erzurum’un kalkınması konusunda birlik ve beraberlik içerisinde herkes üzerine düşeni yapmalı. Erzurum’da göç olgusunu önlemenin yolu esnafı desteklemekten geçer. Ekonominin büyük bir kesimini esnaflar oluşturuyor. Son dönemlerde esnaf siftah yapmadan kepenk indirmeye başladı ve piyasalarda önemli bir durgunluk yaşanıyor. Alım gücünün düşüklüğü piyasalara durgunluk olarak yansıyor. Onlarca esnaf geçim mücadelesi veriyor”