Bakanlık, 2016 Rio Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları öncesinde, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) Yönetmeliği çerçevesinde önemli atılımlar gerçekleştirirken, bu yıl içinde tesisleşme hamlesi ve uluslararası organizasyonların Türkiye’ye kazandırılması noktasında yoğun bir çalışma içerisine girdi. Kulüplere ve sporculara sağladığı desteği 2015 yılında da artırarak sürdüren Gençlik ve Spor Bakanlığı, yıl içinde önemli sportif projelere imza attı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2015 yılı boyunca gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlar ve tesisleşme hamlesiyle Türkiye’nin sporda dünya markası olma yolunda önemli mesafeler aldığını belirterek, "2016 yılında da bütün sporcularımızın başarılarının artarak devam etmesi için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. 2015 yılında çeşitli konu başlıklarında gerçekleştirdiğimiz önemli atılımları, gelecek yıllarda da sürdüreceğiz" dedi.
Gençlerin spor tesislerinden daha fazla faydalanmaları adına 2015 yılında da yoğun bir çalışmaya imza attıklarını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, "Genç kardeşlerimizin yapmak istedikleri sportif faaliyetler noktasında onlara hem alt yapı imkanı hem de organizasyon yapma imkanı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
TOPLAM 332 TESİS ÜLKE SPORUNA KAZANDIRILDI
Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiği dev tesisleşme hamlesiyle ülke sporunun geleceğini bugünden inşa eden Gençlik ve Spor Bakanlığı, yıl içinde 9 izcilik ve kamp eğitim merkezi, 5 atletizm pisti, 4 stadyum, 17 havuz, 137 futbol sahası, 68 spor salonu, 11 farklı branşlarda ve 81 gençlik merkezi olmak üzere toplam 332 tesisin yapımını tamamladı. Bu yıl içinde bir kamp eğitim merkezi, 15 atletizm pisti, 18 stadyum, 29 havuz, 32 diğer, 23 futbol sahası, 82 spor salonu ve 79 gençlik merkezi olmak üzere toplam 279 tesisin yapımına ise devam ediliyor.
STADYUM PROJELERİNDE ÖNEMLİ AŞAMALAR KAYDEDİLDİ
Türk futbolunun çehresini değiştirecek stadyum projelerinde yıl içinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Toplam maliyeti yaklaşık 3 milyar 250 milyon TL olan 29 stat projesinde, Antalya, Afyon, Mersi, Konya ve Bursa stadyumlarının yapımı tamamlandı. Stat projelerinde yıl içerisindeki hummalı çalışmalar neticesinde birçok stadyumun tamamlanma aşaması yüzde 80’e yaklaştı.
LİSANSLI SPORCU SAYISI 6 MİLYONA YAKLAŞTI
Bakanlığın spor alanında gerçekleştirdiği yatırımlar doğrultusunda, yıl içinde en önemli gelişmelerden biri lisanslı sporcu sayısındaki artış oldu. Ülkemizde 2014 yılında toplam 5 milyon 541 bin 665 lisanslı sporcu sayısı bulunurken, bu yıl sporcu sayısı yüzde 8’lik artışla 5 milyon 986 bin 383 oldu. 2014’te 13 bin 211 olan toplam kulüp sayısı ise 2015 yılında 13 bin 642’ye yükseldi.
FEDERASYONLARA TOPLAM 119 MİLYON TL MADDİ DESTEK SAĞLANDI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü aracılığıyla bu yıl içinde 56 bağımsız federasyona toplam 119 milyon TL maddi destekte bulundu. Bakanlık, Rio 2016 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na hazırlık sürecinde federasyonlara verilen genel bütçenin dışında sporcuların her türlü gereksiniminin karşılanabilmesi amacıyla ek bütçe ayırdı. Bu kapsamda fizyoterapist, mentör, spor psikoloğu, masör, diyetisyen, kondisyoner gibi destek elamanlarının milli takımlarda istihdamının sağlanması için gereken her türlü destek sporculara sağlandı.
"GELECEĞE KULAÇ ATIYORUZ" PROJESİNE 600 ÖĞRENCİ KATILDI
Gençlerin ve çocukların ülkemizi gelecek yıllarda uluslararası spor organizasyonlarında temsil edebilmesi adına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın bizzat başlattığı, “Geleceğe Kulaç Atıyoruz Projesi” bu yıl yüzlerce çocuğun buluşma noktası oldu. Samsun’da başlatılan ve ilk etapta 600 öğrencinin katıldığı projede, gelecek yıl 10 bin ilkokul öğrencisine yüzme öğretilmesi amaçlanıyor.
DOPİNGE KARŞI BÜYÜK MÜCADELE RAKAMLARA DA YANSIDI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, sporun kara lekesi olan dopinge karşı uyguladığı sıfır tolerans ilkesi sayesinde bu yıl doping sayılarında büyük bir düşüş yaşandı.
Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TDMK) tarafından yapılan kontroller sonucunda son 3 yılın en düşük "Dopingle mücadele kural ihlali" yapan sporcu sayısına ulaşıldı. TDMK, bu yıl içinde biyolojik pasaportlar hariç, toplam 2 bin 310 numune alırken, toplam 37 sporcuda "Dopingle mücadele kural ihlali" yaşandı. Kural ihlali yapan sporcu sayısı 2013 yılında 176 iken, 2014'te 69 olarak gerçekleşmişti.
HACETTEPE DOPİNG KONTROL MERKEZİ, WADA AKREDİTASYONUNU GERİ ALDI
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yakından ilgilendiği ve süreçte her türlü imkanın seferber edildiği Hacettepe Doping Kontrol Merkezi konusunda 2015'te önemli gelişmeler yaşandı. WADA akreditasyonunu 27 Haziran 2011’de kaybeden Hacettepe Doping Kontrol Merkezi, hummalı bir çalışma neticesinde akreditasyonunu tekrar alındı.
RİO 2016 YOLUNDA KRİTİK TURNUVALAR TÜRKİYE'YE KAZANDIRILDI
Türkiye, gerek sportif alt yapısı gerekse organizasyon düzenleme konusundaki tecrübesiyle bu yıl da birbirinden önemli turnuvalara ev sahipliği yaptı. Türkiye, gelecek yıl Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’na katılabilme yolunda büyük önem taşıyan olimpiyat eleme turnuvalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Judoda 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için önemli puanlar veren 2015 Grand Prix Samsun’da düzenlenirken, kadınlar voleybol dalında Avrupa Kıtası 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Elemeleri, gelecek yıl 4-9 Ocak tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Dünya Güreş Birliği (UWW) 2016 Rio Olimpiyatları öncesinde yapılacak eleme müsabakalarının bir ayağının İstanbul’da düzenlenmesine karar verdi. Güreşte Rio 2016 için büyük öneme sahip turnuva 6-8 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.
Boksta Rio 2016'da mücadele edecek sporcuların belli olacağı, 2016 Avrupa Kıtası Olimpiyat Kalifikasyon Müsabakaları ise Samsun'da gelecek yıl Nisan ayında düzenlenecek. Tekvando’da Avrupa Kıtası Olimpiyat Elemeleri 16-17 Ocak 2016 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak. Türkiye, erkekler basketbolda ise 2016 Rio Olimpiyat Oyunları elemelerine ev sahipliği için FIBA'ya başvurdu. Türkiye’nin başvurusu kabul görürse turnuva 4-10 Temmuz 2016 tarihleri arasında düzenlenecek.
TOHM’DA 2015 YILI DOLU DOLU GEÇTİ!
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın geleceğin olimpiyat şampiyonlarını yetiştirme amacıyla hayata geçirdiği Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri (TOHM) bu yıl önemli atılımlara imza attı. 20 ilde, olimpik 17 branşta yatılı ve gündüzlü olmak üzere toplam 906 sporcu ve 120 antrenörün faaliyet gösterdiği merkezlerde, yıl boyunca Rio 2016 ve Tokyo 2020 için çalışmalar yürütüldü.
Merkezlerde yer alan sporcularımız 2015 yılı içerisinde katıldıkları Dünya Şampiyonaları'nda 2 altın, 3 gümüş, 8 bronz, Avrupa Şampiyonaları'nda 14 altın, 9 gümüş, 16 bronz, 1.Avrupa Oyunlarında 3 bronz, Universiade’da 2 altın, 1 bronz olmak üzere toplam 58 madalya kazandılar. TOHM’da yer alan sporcular, ayrıca 2016 Rio Olimpiyat Oyunları öncesinde bugüne kadar 4 kota alma başarısı gösterdi. Atletizmde Emel Dereli, Atıcılıkta Yavuz İlnam ve Erdinç Kebapçı, kadınlar güreş dalında ise Elif Jale Yeşilırmak Rio 2016 vizesi aldı.
TOHM YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜKTE
2015 yılında TOHM projesiyle ilgili önemli bir gelişme de yaşandı. Olimpik hazırlık merkezlerinin kuruluş, çalışma, görev, yetki ve sorumluluğunu içeren yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
SPORCULARA HARÇLIK VERİLİYOR
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, olimpiyatlara hazırlanan sporculara, 2015 yılı itibariyle "Olimpiyat harçlığı" verilmeye başlandı. Sporcuların hem motivasyonu hem de temel ihtiyaçlarını rahat karşılayabilmelerini sağlamayı amaçlayan maddi destek, olimpiyat havuzundaki sporculara veriliyor. Olimpiyat havuzdaki sporculara brüt asgari ücret tutarında, kota alan sporculara ise brüt asgari ücretin bir buçuk katı tutarında nakdi yardımda bulunuluyor.
2015 ENGELLİ SPORCULARIN YILI OLDU
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2015 yılında engellilere yönelik faaliyetleriyle desteğini her boyutuyla artırarak devam ettirdi. Bakanlığın 2015 yılında engelliler spor federasyonları ile (Bedensel Engelliler Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu, İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Sporcular Spor Federasyonu) koordineli olarak hayata geçirdiği projeler bir bir meyvelerini verdi.
ENGELLİ SPORCULARA ÖZEL OTOBÜSLER TAHSİS EDİLDİ
Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) ve Paralimpik Merkezi başta olmak üzere 2015 yılında hizmetine giren otobüsler, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilmekte olan gençlik faaliyetlerine katılan engelli gençlerin de hizmetinde olacak. Artık milli takımlar düzeyindeki engelli sporcularımız, uluslararası müsabakalara üretimi yerli olarak gerçekleştirilen bu araçlarla gidebilme imkanına sahip olacak. Söz konusu otobüsler, tek koltuklu, 28 engelli, 6 refakatçi toplam 34 kişi kapasiteli olarak tamamen engelli sporcuların kullanımına uygun olarak tasarlandı. Engelli bireyler ve sporcular için özel olarak tasarlanan otobüsler Türkiye’de üretilen ilk uluslararası seyahat kapasiteli otobüs olma özelliğini de taşıyor.
ENGELLİLER SPOR FEDERASYONLARININ BÜTÇELERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
2015 yılında Engelliler Spor Federasyonlarına toplam 21 milyon 970 bin TL nakdi katkıda bulunuldu. Paralimpik branşlarda lisanslı sporcu sayılarında ise önemli ölçüde artışın sağlanması dikkat çekti. 2013 yılında engelli lisanslı sporcu sayısı 31 bin 492 iken, 2014 yılında bu rakam 34 bin 181’e, bu yıl ise 37 bin 155’e çıktı.
SPORCULARIMIZ BAŞARILARIYLA YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
2015 yılı, engelli sporcular için Rio 2016 yolunda büyük adımların atıldığı bir sene olarak da kayıtlara geçti. Rio 2016 yolunda önemli başarılara imza atan sporcular, büyük organizasyon öncesinde de ne kadar iddialı olduklarını elde ettikleri derecelerle gösterdi. Rio 2016 için şu ana kadar 4 takım branşında (Golbol Erkek ve Bayan Takımları, Görme Engelli B1 Futbol Takımı, Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı) paralimpik oyunlarına katılmaya hak kazandı. Ferdi branşlarda ise toplam 17 sporcumuz Rio 2016 kotası aldı.
AKSARAY TOHM PARALİMPİK MERKEZİ 2015 YILINDA HİZMETE AÇILDI
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın engelli sporculara yönelik 2015 yılı içindeki en değerli yatırımlardan olan Aksaray Paralimpik Oyunlar Hazırlık Merkezi hizmete açıldı. Tamamıyla engelli sporcuların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel olarak inşa edilen merkez geleceğin şampiyonlarının ortak adresi olacak. Türkiye’nin ilk Paralimpik Oyunlar Hazırlık Merkezi olma özelliğini taşıyan 80 yatak kapasiteli tesiste, bir yemekhane, revir, konferans salonu, sauna, 2 engelli asansörü, mini buzdolabı, internet ve dinlenme salonu bulunuyor.