KENTSEL DÖNÜŞÜM NEREDE?
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Erzurum’da sadece TOKİ yapılaşması gerçekleştiriliyor. Tarihi dokuyu ifade eden eski Erzurum ev ve mahallelerinin korunması ve restore edilmesi yolunda ise hiçbir çaba yok. Tarihi mahalleler dikey yapılaşma sürecinde birer ikişer kayboluyor. Erzurum’dan geriye ise kendini tarif edemeyen bir şehir görüntüsü kalıyor.
TARİHİ MAHALLELER KAYBOLUYOR
Yeni seçim döneminde Büyükşehir ile Yakutiye ilçesi Belediye başkanlarını bekleyen en önemli görev, şehir görünümümün 2011’e hazır hale getirilmesi olacak. Mahallebaşı, Veyisefendi, Gölbaşı, Lalapaşa, Dervişağa, Köseömerağa, Esat Paşa, Caferiye, Habipefendi, Taşmescit, Alipaşa, Emirşeyh, Narmanlı gibi tarihi semtler restorasyona muhtaç.
MARKA KENT EDİLMEDİK AMA…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Marka kent uygulamasından yararlanamayan ve marka kent olarak tescil edilmeyen Erzurum’da tarihi dokunun korunması, eski mahalle ve evlerin restore edilerek marka görüntüsüne kavuşturulması mümkün. Bunun için yeni dönemde Büyükşehir ve Yakutiye ilçe belediyelerinin çarpık yapılaşmayı önleme çalışmalarına odaklanması şart.
YENİ KREDİ FIRSATI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi evlerin restorasyonu için 10 yılda geri ödeme şartlı bir kredi uygulaması başlattı. Krediler gayrimenkul sahiplerince de kullanılabildiği gibi, belediyeler de bu kaynaktan yararlanabiliyor. Tarihi ev sahiplerinin restorasyona yoğunlaşabilmesi için kredi uygulamasının anlatılması ve Bursa’da olduğu gibi Büyükşehir Belediyesinin özel destekler sunması da şart.
OTURULAMAZ RAPORLU EVLER
Erzurum’da 5 bine yakın mesken, hakkında ‘oturulamaz’ raporu düzenlenmiş olmasına rağmen kullanılmaya devam ediliyor. Altyapısı, doğası, tarihsel ve kültürel mirası ile çağdaş bir kent oluşturulması yolunda ağır adımlarla ilerlenen Erzurum’da, yeni yapıların denetlenmesi ve sorgulanması işlemleri de ‘vasatın altında’ yürütülüyor. Yeni yapıların tamamına yakınında otopark yok.
KONTROLSÜZ SEYİR
Şehrin merkezinden ziyade, dışına doğru kontrolsüzce büyüyen konut alanları, kent dokusuna en büyük zararı verirken, ‘imarcılık’ dışında belirli bir planlama yöntemi ve yer seçimi konusunda tutarlı kamu politikalarının bulunmaması, Erzurum şehir merkezini adeta harabeye çeviriyor.
SAĞLIKLI KENTLEŞMEYE MUHTACIZ
Erzurum’da, bölge planları ile alt bölge veya yerleşme ana planlarının stratejik planlama yaklaşımı ile ele alınması kaçınılmaz bir gereklilik olarak ortada duruyor. Kentteki planlama ve yapılaşma süreçlerinde köklü ve yaşamsal bir yenilik tanımlayacak böylesi bir yaklaşımın, sağlıklı ve modern kentleşmeye imkan sunacağını kaydeden uzmanlar, Erzurum’da hem konutlaşmanın, hem de çarpık yapılaşmanın birbirinden ayrı iki sorun olduğunu dile getiriyorlar.