OLGUN YILDIZ
ARDAHAN (İHA) – Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldığı Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) IV. Olağan Kongresi’nde sağlık, sosyal ve fen bilimleri alanlarında düzenlenen çalıştay toplantılarında, bölgenin ve bölge üniversitelerinin işbirliği imkanları masaya yatılarak, çeşitli alanlarla ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı.
Kongre öncesinde Ankara Bilkent Otel’de yapılan çalıştay toplantılarına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve 14 ülkeden 67 üniversite rektörü katıldı.
PROF. DR. İSEN: ÜNİVERSİTELER BULUNDUKLARI BÖLGELERİN LOKOMOTİFİDİR
Toplantıda söz alan TC. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, KÜNİB’in IV. Olağan kongresi başta olmak üzere önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeye devam edeceği organizasyonların giderek etkisini bölgesel ve küresel çapta arttırmaya devam edeceğini belirtti. Öte yandan Prof. Dr. İsen, üniversitelerin bulundukları bölgeler açısından büyük rol oynadığını ifade ederek, “Üniversiteler bulundukları bölgelerin lokomotifidir.” diye konuştu.
“KÜNİB KÜRESEL ÇAPTA HİZMET VEREN BİR KURULUŞTUR”
Bakü Asiya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Nagıyev, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın Başkanlığı’nda çeşitli faaliyetler gerçekleştiren KÜNİB’e Kafkasya ülkelerinin rektörleri olarak her zaman katkı sunmaya hazır olduklarını dile getirerek, “KÜNİB, Kafkasya ülkeleri başta olmak üzere küresel çapta hizmet eden bir kuruluştur” dedi.
KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kafkasya Bölgesi’nin Avrasya coğrafyasının kalbinde yer alan bir merkez olduğunu hatırlatarak, “KÜNİB, ümit ediyoruz ileride Avrasya Üniversiteler Birliği’ne dönüşecektir ve bu toplantıları da çok daha büyük toplantılarla, doğudan batıya köklü büyük üniversitelerin katılımıyla gerçekleştirmeyi arzuluyoruz.” diye konuştu.
KÜNİB BAŞKANI REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ: ÜLKELERİN GERÇEK SERVETLERİ, YETİŞTİRDİKLERİ BÜYÜK SANATKÂRLARDIR
Edebiyatla ilgili çeşitli değerlendirmelerin de yapıldığı çalıştay toplantılarında KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, sanat, sanatçı ve sanatın toplum açısından önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Sanatçı, dünyadaki tükenişlerimize, varoluşlarımıza ve hak edişlerimize karşı ilgi duyar ve insanlara rehberlik eder.” tespiti yapan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Ülkelerin gerçek servetleri, o ülkelerin konumunu şekillendiren ve insanlığa ışık tutan yetiştirdiği büyük sanatkârlardır. Gerçek sanatkârlar içimizdeki özgürlüğü inşa ederler. Özgürlük de bizim gelecekteki varlığımıza işaret eder. Özgür olmayan insanların gelecekteki varlıkları da olmaz. Dolayısıyla sanatın ontolojik olarak insanı çok derin ve kapsamlı bir gerçekliğe taşıdığını, özgürleştirdiğini ve gelecekte de var ettiğini görüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.