ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Körsu köyünde yaşayan Necmettin-Hasbike Bozkurt’un 12 çocuğu genetik siroz hastalığı nedeniyle vefat etti. Hayattaki 6 çocuğundan ikisi de siroz hastalığından tedavi görmeye devam ediyor. Ailenin yaşadıkları dramı yerinde araştırmak üzere Erzurum’a gelen özel televizyon ekibi siroz hastalığının bir çeşidi olan Wilson Hastalığı konusunda Özel Erzurum Şifa Hastanesi dahiliye doktorlarından Uzm. Dr. Ragibe Kantarcı’dan bilgi aldı.
TV muhabiri Özgen Aydos’un sorularını cevaplayan Dr. Ragibe Kantarcı, siroz hastalığı çeşitlerinden olan Wilson hastalığının vücutta aşırı miktarda bakırın birikmesiyle oluşan ırsi bir hastalık olduğunu kaydederek, dünyada 30 binde bir kişide görülen Wilson hastalığının karaciğer başta olmak üzere beyin, göz ve merkezi sinir sistemlerinde görülebileceğini ifade etti.
Kantarcı, hastalığın merkezi sinir sisteminde oluşması durumunda kişide davranış bozuklukları görülürken, gözde olursa kornea etrafında kahverengi ve yeşil halkaların oluşmasına neden olduğunu, Karaciğerde birikmesi sonucu da siroz denilen karaciğer yetmezliğinin olarak ortaya çıktığını bu aşamada müdahale edilmezse ölümcül sonuçlar olabileceğini söyledi.
Kantarcı, Wilson hastalığının tedavisi konusunda ise öncelikli olarak vücuttaki bakırı azaltma tedavisi başlatıldığını bu amaçla kişiye özel diyet uygulanarak, bakırı kandan uzaklaştıracak maddeler verildiğini, özellikle bu hastalığı taşıyan kişilerin bakır içeren besinlerden kesinlikle uzak kalmasını belirtti. Kantarcı, “Bakır içeren besinlerden fındık ceviz gibi kabuklu meyveler, mantarlar, karaciğer, dalak, istakoz, çikolota ve bezelye gibi gıdalardan tüketilmemesi gerekiyor.” dedi.
Kantarcı son olarak, hastalığın çok ileri safhalarda karaciğer naklinin kaçınılmaz olduğunu ama nakille tamamen hastalıktan kurtulma garantisi olmadığını sözlerine ekledi.